Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Laiklik başarılı olamadı

UNESCO ödüllü Bosna Hersek Müftüsü Dr. Mustafa Ceric, “Bana göre Müslüman dünyasına giren seküler yapılanma başarısızlığa uğramıştır. Türkiye, Endonezya ve diğer seküler yapıyı benimsemiş ülkelere bu yaklaşımın bir faydası olmadı” dedi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından barış ödülüne layık görülen ve bütün dünyada verdiği konferanslarla tanınan Bosna-Hersek Müftüsü Dr. Mustafa Ceric, ‘Doğu ve Batı dünyası birbirinden uzaklaşıyor mu? Yoksa entegre mi?’ isimli konferansta Sydneylilere seslendi.

Müftü Mustafa Ceric, “İslâm dünyasının tarihine baktığımızda 18. yüzyıldan sonra ulaştığı zirveden gerilemeye ve uluslar arası platformdaki önemini yitirmeye başlamıştır. İşte, bütün bunlar yaşanırken 18. yüzyıldan itibaren Müslüman anlayışında ve Müslümanların yaşantılarında iki önemli değişiklik meydana gelmiştir. Bunların birincisi Müslümanların hayatlarına Batı anlayışından gelen skülerizm ve ikinci olarak da Müslüman dünyasının İslâmın bulunduğu konumu değerlendirerek ‘İslâmın gerçek değerleriyle yenilenme’ hareketine girişmesidir” diye konuştu.

Ceric, sözlerine şöyle devam etti: “Bana göre Müslüman dünyasına giren seküler yapılanma başarısızlığa uğramıştır. Türkiye, Endonezya ve diğer seküler yapıyı benimsemiş ülkelere bu yaklaşımın bir faydası olmadı. Sekülerizm bu ülkelere ne demokrasi ne insan hakları ne de sosyal adalet gelmesine yardımcı oldu. Müslüman dünyası yaratıcının koymuş olduğu kuralları yaşantısına aksettirdiği ölçüde istediği şeylere kavuşabilir. Buradaki hassas nokta ise bu kuralları Batının seküler anlayışını model edindiği gibi değil; bir yaşam kuralı olarak alınmasıdır.”

Dr. Mustafa Ceric, Batı dünyasıyla doğu dünyasının bütünleşmesi ve yapacakları ortak çalışmalar yapması gerektiğin belirterek, “Batı dünyasının sahip olduğu demokrasi, insan hakları, bilim ve her türlü sosyal kavramının geleceği doğu dünyasıyla kuracağı ilişkilere ve bütünleşmeye bağlıdır. Batı’nın sarsılmaz gibi görünen sosyal, bilimsel ve politik yapısı; doğu dünyasıyla beslenmediği ve doğuyla ilişkilerine set çektiği sürece yıpranacaktır. Müslüman dünyası ve doğu dünyası bunu tarihin çeşitli dönemlerinde yaşamıştır. Tarih bize şunu gösterdi: Batı veya doğunun faydalı olabilecek değerlerini sadece karşı tarafın söylediğini yapmamak için karşı çıkmak; bu değerlerden uzaklaşan toplumların sonunu hazırlamıştır.”

KONFERANSTA ÇEŞİTLİ DİN

TEMSİLCİLERİ BULUŞTU

Affinity Intercultural Foundation (Kültürlerarası Diyalog Vakfı) ve MESIHAT (Bosnian Islamic Council of Australya) tarafından önceki gün Parramatta Carlton Otel’inde düzenlenen programa ilgi yoğundu. ABD Sydney Konsolosu Casey Mace, New South Wales Eyaleti Toplum İlişkileri Komisyonu Başkanı Stepan Kerkyasharian, NSW eyaleti Milletvekillerinden Barbara Perry, Parramatta Katolik Kilisesi Piskoposu Kevin Manning ve Western Sydney Üniversitesi öğretim görevlilerinden Prof. Wayne McKenna başta olmak üzere yaklaşık 550 kişinin bulunduğu konferansa Müslüman, Hıristiyan ve Yahudilerin yanı sıra çeşitli dinlerin temsilcileri katıldı. Konferansta dikkatleri çeken bir diğer isim ise kadınlarla ilgili yaptığı açıklamalarla Avustralya ve dünya medyasında uzun süre kendisinden söz ettiren Şeyh Tacettin El-Hilali’ydi. ABC televizyonunda yayınlanan ‘Pusula’ adlı programın yapımcısı Peter Kirkwood’un oturum başkanlığını yaptığı programın ilk konuşmacısı onur konuğu Dr. Mustafa Ceric oldu.

/ SYDNEY

13.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye CHP’nin sattığı arşivin peşinde

  Medyanın gücü abartılıyor

  Erdoğan'ın belindeki rahatsızlık nüksetti

  “Biz kefenimizle bu yola çıktık"

  Erdoğan: İstiklâl Marşımız milletimizin ortak sesidir

  Topbaş: Barajlarda ciddî bir risk yok

  Laiklik başarılı olamadı

  Kocakarı soğukları

  Manisa’da yağmur duâsı

  Kutlular: Sevgi ve şefkat dininin mensuplarıyız

  Danimarka Parlamento Başkanı TBMM'de

  Babacan Avrupa turuna çıkıyor

  Gültekin Uysal: Millet hayal kırıklığına uğradı

  Adli Tıp: Öcalan’da zehirlenme yok

  Rus gemisi çarptığı yatı batırdı

  Aydın’ın dâvâsına bugün devam edilecek

  ‘Savaşa dur de’ kampanyası Ankara’da başladı

  Köksal: Polis kanunsuzların korkulu rüyası olacak

  Osman Gazi feribotu törenle denize indirildi

  Simitçiler de AB’ye uydu

  Hac kayıtları başladı

  Mecburî selâmlaşma

  Ensarioğlu: ‘Irkçı milliyetçi değiliz’


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004