Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

“Hoşgörünün’’ en güzel örneği

Binlerce yıllık geçmişinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan Gaziantep, ‘’dinî hoşgörünün’’ de en güzel örneğini sergiliyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, şehirde yaşayan Müslüman, Ermeni ve Yahudi halkının tarihî dinî ibadethanelerini restore edecek.

Türkiye ve İspanya’nın, Birleşmiş Milletler çatısı altında başlattığı ‘’Medeniyetler İttifakı Projesi’’ kapsamında yer alan fondan 10 milyon avro almak için başvuran Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, bu fon ile şehirde 450 yıllık Gregoryan Ermeni kilisesinin, 150 yıllık bir havranın ve 105 yıllık bir caminin restorasyonunu yaparak şehrin hayatına yeniden kazandıracak. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, yaptığı açıklamada, yol çalışması sırasında 450 yıllık bir Ermeni kilisesinin ortaya çıkarıldığını belirterek, özel mülkiyete ait olan kapanmış bir fabrika içinde yer alan bu kilisenin etrafının duvarla çevrilerek kamufle edildiğini söyledi. Gaziantep Kalesi yakınında Yahudiler tarafından bir zamanlar ibadethane olarak kullanılıp sonra terk edilen 150 yıllık bir havra bulunduğunu ifade eden Asım Güzelbey, dış cephe duvarları, tavanı büyük ölçüde yıkılan havranın çevrede yaşayanlar için tehlike meydana getirdiğini.

Asım Güzelbey, Medeniyetler İttifakı Projesi kapsamında İspanya’da bir fon olduğunu öğrendiklerini ve İspanya ile temasa geçtiklerini belirterek, şöyle devam etti: ‘’10 milyon avroluk bir fon var. Belediyenin bir yetkilisi şu anda İspanya’da. Başvurduk, fonu almaya çalışıyoruz. Parayı alırsak, bu kilise, havra ve Kurtuluş Camisi’ni restore edeceğiz. Zaten buraları restore ettirdiğimiz zaman kültür merkezleri olarak düşünmek lâzım. Ama, kaderine bırakırsak tinercilerin yuvası olur, yıkılır dökülür. Bu ibadethaneleri şehre kazandırmak istiyoruz. İsteyen gitsin kiliseyi gezsin, isteyen havrayı gezsin, isteyen camiye gelsin ibadet etsin.’’

/ GAZİANTEP

13.03.2007


 

Hocayı cama işliyorlar

Konya’nın Akşehir ilçesinde küçük bir atölyede Nasreddin Hoca, Mevlânâ gibi ünlü düşünürlerin figürlerinin işlendiği cam ürünler, Türkiye’de ve yurt dışında alıcı buluyor.

Mavi Tuna Glassware atölyesi yetkilisi Tufan Oflas, camın her zaman sevilen bir obje olduğunu, kendilerinin de buradan yola çıkarak dekoratif süs eşyası ve yemek tabağı gibi kullanım amaçlı cam ürünleri yaptıklarını belirtti.

Çay tabağı, çay kaşığı, ayna, kül tablası, tabak, vazo, duvar ve masa süsü gibi çok sayıda cam ürüne atölyede çalışan 7 işçinin hünerli elleriyle şekil verildiğini ifade eden Oflas, ‘’Camların üzerine tasarım ve çizimleri kendimiz yapıyoruz. Tasarımlarda ünlü mizah ustası Nasreddin Hoca, ünlü düşünür Mevlânâ gibi önemli şahsiyetlerin figürlerinin çiziminin yapılabildiği gibi, plansız şekilde ortaya çıkan başka ürünlerde yapılıyor’’ dedi.

Oflas, camın işlenmesinde çeşitli aşamalardan geçirildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: ‘’İlk etapta camlar ve cam kırıkları önce boyanıp, istenilen ebatta kesiliyor. Şekil verilen kalıplara yerleştirilen camlar 850 derece ısıdaki fırınlarda pişiriliyor. Fırından kalıp olarak çıkarılan sıcak camlar, kontrollü olarak soğutularak işleniyor. Yaptığımız ürünler, 3 saatten 3 güne kadar zamanımızı alabiliyor. Ürünlerimizin hepsi büyük ilgi görüyor. Camlara işlediğimiz Nasreddin Hoca ve Mevlânâ figürleriyle onların ülke genelinde ve yurt dışında tanıtılmasını sağlıyoruz.’’

/ AKŞEHİR

13.03.2007


 

Sivrihisar evleri yaşatılacak

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesindeki 20 tarihi evin ilçenin mimarî yapısına ve kültürel dokusuna uygun olarak restore edilmesini sağlayacak Sivrihisar Evleri Yaşatma Projesi hazırlandı.

Sivrihisar Belediye Başkanı Yaşar Yurtdaş, yaptığı açıklamada, Sivrihisar Evleri Yaşatma Projesi kapsamında ilçedeki evlerin iyileştirilmesi yönünde çalışma yapıldığını belirterek, ilk etapta Eskişehir Odunpazarı alt kademe belediyesince belirlenen 10 evin restore edileceğini kaydetti. Yurtdaş, proje kapsamında 2007 yılında 20 evin çehresinin değiştirileceğini ifade etti.

/ ESKİŞEHİR

13.03.2007


 

Kırşehir’li ustalar coşturdu

Nevşehir Belediyesi’nin Türkiye’nin eğlence kültürünü Nevşehirli vatandaşlara tanıtmasına yönelik faaliyetler Kırşehirli ustaların katıldığı Kırşehirliler gecesi ile devam etti.

Nevşehir’de bir süreden beri Türkiye’nin çeşitli yörelerine ve bölgelerine ait, yöreye has eğlence kültürünün tanıtılmasına yönelik Nevşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen faaliyetler sürüyor. Bu kapsamda daha önceden Şanlıurfa, Giresun ve Manisa ‘ya has eğlence kültürünün sergilenmesinin ardından bu kez de Kırşehir’deki saz ve söz ustalarının katıldığı Kırşehir Geceleri gerçekleştirildi.

Kapadokya Kültür ve San’at Merkezi’nde 800 kişilik salonu ana giriş yerleri de dahil olmak üzere dolduran 1000’i aşkın vatandaş, ünlü Halk Ozanı Kırşehirli Neşet Ertaş’ın Türküleri ile coştular.

Faaliyetin tamamlanmasından sonra Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, geceye renk kazandıran Kırşehir ’li ustalara teşekkür etti ve bir buket çiçek sundu.

13.03.2007


 

TDK’dan yeni sözlükler

Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından yeni sözlükler ile eski sözlüklerin geliştirilmiş baskıları hazırlanıyor. Sözlükler arasında, 1945 yılından bu yana 10. baskısı yapılan Güncel Türkçe Sözlük’ün günün ihtiyaçlarına göre genişletilip güncelleştirilmiş baskısı da bulunuyor.

TDK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Recep Toparlı, kurumun internet sitesinde, yürütülen sözlük çalışmalarına ilişkin bilgi aktardı.

Aralarında 1945 yılından bu yana 10. baskısı yapılan Türkçe Sözlük’ün yeni baskısının da bulunduğu sözlüklere ilişkin çalışmalar şöyle:

Güncel Türkçe Sözlük: 1945 yılından bu yana 10. baskısı yapılan Türkçe Sözlük, kurum tarafından güncelleniyor. Söz konusu sözlüğün günün ihtiyaçlarına göre genişletilip güncellenmiş baskısı üzerindeki çalışmalar sürüyor.

37 YILLIK ÇALIŞMANIN ESERİ

Türkiye Türkçesinin Tarihsel Sözlüğü: Sözlük, kurum tarafından daha önceleri yalnızca Türkçe kelimelerin bir araya getirilmesiyle hazırlanan Tarama Sözlüğü’nün genişletilmiş biçimi olarak gerçekleştirilecek. 13, 14 ve 15. yüzyıllarda yazılmış üç yüzü aşkın Arap harfli eser, 1970 yılından bu yana taranarak yaklaşık 1 milyon 200 bin fiş hazırlandı. Yaklaşık 37 yıllık bir çalışmanın eseri olan bu fişler, TDK arşivlerinde kaderine terk edilmişken yeniden elden geçirilerek yayıma hazırlanıyor.

Çalışmanın sonucunda en az on beş ciltlik bir sözlük ortaya konulacaktır. Yalnızca Türkçe kökenli değil o dönemlerde kullanılmış sözlerin tamamını içine alacak olan bu sözlükte kelimelerin yazılış ve anlam farklılıkları ayrı ayrı gösterilecek.

Derleme Sözlüğü: Türkiye Türkçesi ağızlarından derlenmiş kelimeleri içeren Derleme Sözlüğü’nün genişletilmesi ve Genel Ağ ortamında kullanıma açılması tasarlanıyor. Üniversitelerdeki bilim adamlarıyla eş güdüm içerisinde hazırlanacak bu çalışma, bölgelerin söz varlığının canlandırılmasını ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayacak.

BATI KÖKENLİ KELİMELER SÖZLÜĞÜ

Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü: Seçkin yazarların eserlerinden taranarak oluşturulacak Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü’nün de en kısa zamanda tamamlanması tasarlanıyor. Bu sözlük çalışmasında 10’a yakın bilim adamı görev yapıyor.

Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü: Taramalara dayalı yeni eklemelerle hazırlanan bu çalışmanın da en kısa sürede yayımlanması düşünülüyor.

Resimli Okul Sözlüğü: Özellikle ortaöğretim öğrencilerine yönelik olarak hazırlanan bu sözlük üzerindeki çalışmalar tamamlandı. Sözlük, 2007 yılı içinde yayımlanacak.

Osmanlı Türkçesi Sözlüğü: 20 bilim adamı tarafından hazırlanmakta olan bu sözlüğün bütün malzemesi bir araya getirildi ve işlenmeye başlandı. Bu çalışma ile Osmanlı Türkçesi’nin en kapsamlı sözlüğünün oluşturulması amaçlanıyor.

13.03.2007


 

Mevlânâ çağrısı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mevlânâ’nın doğumunun 800. yıl dönümü dolayısıyla sivil toplum kuruluşlarından “daha fazla duyarlılık” bekliyor.

Bakanlık Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Celil Güngör, Mevlânâ’nın doğumunun 800. yıl dönümü faaliyetlerini “sadece resmî ritüel olarak yapmak istemediklerini”, toplumun heyecanını toplumla paylaşma amacında olduklarını söyledi. Bu noktada sivil toplum kuruluşlarının (STA) “daha çok duyarlılık göstermesini” beklediklerini anlatan Güngör, STK’ların Mevlânâ ile ilgili “etkinlik projelerine” destek vermeye hazır olduklarını kaydetti. Güngör, “Yurt içindeki faaliyetlerimiz Sivil toplum kuruluşlarına destek vererek ortak faaliyet yapmak şeklinde oluyor. Sivil toplum kuruluşlarının Mevlânâ ile ilgili yurt içinde yapacağı seminer, sempozyum, kongre, konferans, şenlik gibi ‘etkinlik projelerine’ imkânlarımız ölçüsünde destek vereceğiz” dedi.

13.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004