Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

AMERİKALILARA ÇAĞRI

Irak işgalini protesto etmek isteyen Amerikalılar, yarın Washington’ta bir araya geliyor. Gösteri yürüyüşüne öncülük eden “Answer” adlı hareketin sözcüsü, “Ülkenin 150 kentinden on binleri bekliyoruz. Bu sadece Irak’ın istilâsının dördüncü yıldönümü değil, aynı zamanda ABD’nin Vietnam’dan sonra en uzun süren ikinci savaşı” dedi. Sözcü, “Halkın düşüncesi değişiyor. Bugün çok daha fazla insan savaşa karşı sesini yükseltiyor, bu gidişatı nasıl değiştirebileceğini düşünüyor” diye konuştu.

Gösteri yürüyüşüne öncülük eden "Answer" adlı hareketin sözcüsü, ülkenin dört bir yanından on binlerce kişinin Washington'a geleceğini söyledi.

Answer sözcüsü, AFP muhabirine, "Ülkenin 150 şehrinden on binleri bekliyoruz. Bu sadece Irak'ın istilasının (20 Mart 2003) dördüncü yıldönümü değil, aynı zamanda ABD'nin Vietnam'dan sonra en uzun süren ikinci savaşı..." dedi.

Başkente gelmeye başlayan göstericiler, dün gece Kongre binasının önündeki alanda çadır kurmaya başladı. Gönüllüler de "Pentagon Yürüyüşünde" dağıtılacak bildirileri hazırlıyor. Bildirilerde "Savaşı durdurun", "İnsanların ihtiyaçlarını karşılayın, savaş makinasınınkileri değil" gibi sloganlar yazılıyor.

Sözcü Hackwell, "Halkın düşüncesi değişiyor. Bugün çok daha fazla sayıda insan savaşa karşı sesini yükseltiyor, bu gidişatı nasıl değiştirebileceğini düşünüyor..." dedi.

Sözcü, Amerikan halkındaki bu değişimin, Irak'ı iç savaşa sürükleyen işgalin başarısızlığından ileri geldiğini söyledi. "Ayrıca sağlık, eğitim ve istihdam gibi toplumsal hizmetlere ayrılan bütçelerde ciddi kesintiler yapılırken, yılda 650 milyar dolar savaşa gidiyor" diyen sözcü, "Nasıl oluyor da dünyanın en zengin ülkesinde 15 milyon insan sağlık hizmetinden mahrum kalabiliyor?" diye sordu.

"Pentagon Yürüyüşü", yerel saatle 12.30'da (TSİ 18.30) başlayacak. Irak savaşına sert dille karşı çıkan demokrat milletvekilleri, gösteriye katılıp katılmayacaklarını henüz ilan etmedi.

"Answer"ın çağrısıyla Kaliforniya eyaletinde de gösteriler yapılacak. Los Angeles ve San Francisco kentlerinde "binlerce" kişinin sokaklara dökülmesi bekleniyor.

"Answer"dan başka örgütler de savaşın bitirilmesini istiyor. "United for Peace and Justice" adlı örgüt de pazar günü Manhattan'da gösteri yapılması için çağrıda bulundu.

Pazartesi günü de "MoveOn" adlı örgütün çağrısıyla, başta Washington olmak üzere bütün ülkede "kadınlar ve erkekler ellerinde mumlarla gösteriler yapacak."

ABD'nin Irak'ı istilasıyla başlayan savaşta, on binlerce Iraklı hayatını kaybetti, nicesi yaralandı. Amerikalılar da 3200 dolayında kayıp verdi.

DEMOKRATLARIN BASKISI

Bu arada, ABD Senatosu da, gelecek yıl ABD askerlerinin Irak’tan çekilmeye başlamasına ve çekilmenin 31 Mart 2008’de tamamlanmasına ilişkin Demokrat Parti’nin sunduğu tasarıyı görüşmeye karar verdi. Senato’da tasarının ele alınmasına ilişkin karar, 9’a karşı 89 oyla kabul edildi. Tasarı, 2002 yılında ABD Kongresinin, Irak’ta güç kullanımını onaylayan kararının artık geçerli olmadığı gerekçesiyle yenilenmesini ve bu çerçevede ABD askerlerinin gelecek yıl Irak’tan çekilmesini öngörüyor.

/ WASHİNGTON

16.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Halit Şeyh Muhammed’den 11 Eylül itirafı

  AMERİKALILARA ÇAĞRI

  Ermeni tasarısı Senato’da

  Aksa’yı inceleme heyeti Kudüs’e gidiyor

  Nejad: Frensiz trene devam

  İdam sırası Taha Yasin'de

  Haniye kabinesini Abbas’a sundu

  ABD, ‘Irak’ta iç savaş var’ dedi

  İran’a yaptırımlarda ilke anlaşması


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004