Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kariyer

Duygularında boğulmak

Sessiz ve az konuşan bir karaktere sahipti. Konuştuğunda, alt çenesinden yardım alırcasına sakin ve yavaş konuşurdu. Daha derinden konuştuğunun işaret fişekleri gibiydi paylaşımları.

Direncinin davranışa akseden bütün inadını üstünde taşır ve sözsüz iletişimden medet umarcasına, yan gözle yassılaşan bir bakış çizgisinde onay vermediğinin şifrelerini yansıtırdı. Anlamanız kaydıyla bu gizemli halini ve kendi içine kapanmış “hayır” kapalılığı ile bildiğini yapacağına ve asla size göre hareket etmeyeceğine dair bütün gizli sinyallerini verirdi.

Tabiî ki anlarsanız ve kavrarsanız, çözümü için zamandan sabır dilemeniz kolaylaşırdı. Aksi halde teorileriniz ve iletişim ustalığınız tamamen alabora olurdu. Suyu kaldıran kuvvet sizi suların derinliklerinde boğulmaya kadar götürürcesine iletişimin derin sularında boğabilirdi.

İlkeliydi, doğrularının sabitesine bağlanmıştı. Enerji kaynakları zor harekete geçerdi. Ağırlığını hareketlerine de taşır ve ağırlaşan zaman tünelinde düzensizliğin harikalarını(!) kendine ve size yaşatabilirdi.

Önemsediği konuda derinleşir, yalnız çalışma disiplinini kendi dağınıklığına göre yapardı. Plan anlatırken plansızlığına çare aramazdı. Mütevazılığı en büyük avantajıydı, ancak ağır tonaj hali ve sağırlaştıran diyalog karmaşasında kendinde saklı tutukluluğu, en büyük handikabıydı.

İşini sonradan fark etmiş ve yeni yaklaşımlarla zenginleştirmişti. Değişimi seviyordu, fakat değişimi yaşayamıyordu. Önemini biliyordu, ancak önemsenmeyi sağlayacak imaj ve etkileşime ilk devrelerde uygun değildi.

Mültefit bir sözün onu okşayan ikliminde yumuşar ve hafif tebessümünün arka plan rahatlığını bir nebze de olsa yaşardı. Cimri sayılmazdı belki. Ancak kendini ifade etmede bir hayli tasarruflu davrandığını söyleyebilirim.

Doğrularının alternatifine geç adapte olur ve onaylamada bir hayli direnirdi. Daha doğrusu sessiz gemi olur ve kendine göre yoluna devam ederdi. Rotasını fazla sorgulamazdı. Bireyi merkeze oturttuğu toplumsal duyarlılıkları vardı.

Siyasal çerçevesi, sosyal hayatın demokratlığıydı. Esneyecek kadar ve tolerans aralığını hoşgörü zemininden kabul noktasına taşıyacak kadar yerli kültürün parçası olmasa da, insanî değerlerin içinde kalmaya özen gösterirdi.

Karnesinin en düşük notu, her halde iradesizliği olurdu. Anlattıkları, iradeyi ve misyoner ruhunu aşılarken, kendisinin misyoner ruhu onu iradeli yapmaya yetmemişti.

Duyguları teslim alır. Onun kozası onu örer ve yine gizlice teslim alırdı. Yumuşak, yakınlaştırıcı ve onu önemseyen bir diyalogdan etkilenirken, menfaat beklentisi içinde olan karşı tarafın ağına takılabilirdi.

Özgüven eksikliği, kararsızlıklarına düşmesine ve başka bir iradeye yenilmesine sebep olurdu. Sabırlıysanız ve zaman kavramı ile düzen ifadelerine yabanîyseniz, iyi bir uzmandı. Aksi halde, bilgisinin planlanamayan tanımsız süreçlerine katlanmak zorunda kalırdınız.

İyi niyeti, beraberliklerde sadık olmayı öğretmişti. Arkadaşlıkta doğrudan zarar vermeme düşüncesini korurdu.

Hızın en önemli parametre olduğu günümüzde, zamanı durdurmak için uğraştığını söyleyemem. Bir şey söylemek gerekirse, derlenmiş bir dekorun parçası olabilirken, kendi başına bir tablo oluşturamayacağı gerçeğiydi.

Sakin, “küçük harflerle ve tane tane” sabır dileyerek doğru zamanda paylaşacağınız fikirler karşılık bulurdu. Tersi vaziyet, ters teper ve onunla bütün iletişim kanallarınızı derinden kilitlerdi. Çözümü kolayken, tıkanması daha yoğundu.

[email protected]

İsmail BEREKET

17.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Başlıklar

  İnsanın irade ve kontrol gücü

  Duygularında boğulmak

  Sevgi kaynağından bir demet

  Ebeveynlerin sınav motivasyonu

  İngilizce öğrenmek isteyenlere YASEM fırsatı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004