Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kariyer

Sevgi kaynağından bir demet

Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz; İslâm, baştan sona sevgi dinidir. Peygamberimiz de sevginin somutlaşmış zirve örneğidir. Onun sevgisi varlıkların zerrelerine sinmiştir; onun sevgisi ile ayakta durmaktadır kâinat.

Kur’ân’ın sevgiye ilişkin detaylarını şimdilik irdelemeyeceğiz. Ama Yaratıcımızın sevgisine de bizi en kısa yoldan kavuşturan peygamber sevgisinin sözlere yansıyan parıltılarından, istedik ki bir demet sunalım. Ha Peygamberimizin sevgisi, ha Allah sevgisi; biri birisiz olmaz çünkü.

İbni Mes’ud (r.a.) rivayet ediyor: “Kişi sevdiğiyle beraberdir.” (Buharî)

İbni Abbas ’ın (r.a.) rivayetine göre Resûlullah şöyle buyuruyor: “Farzları yerine getirdikten sonra, Allah’ın en çok sevdiği amel bir Müslüman’ı sevindirmektir.” (Taberi’nin Kebir’inden)

Ebû Zer (r.a.) şöyle rivayet ediyor: “Allah’ın en çok sevdiği amel, Allah için sevmek ve Allah için düşmanlık beslemektir.” (Ebû Davut, Sünen: 2)

İbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor: “Harcamada iktisat geçimin yarısıdır. İnsanlara kendini sevdirip yaklaşabilme aklın yarısı, güzel soru sorma da ilmin yarısıdır.” (Taberi’nin Kebir’inden)

Ebû Ümame rivayet ediyor: “Siz Allah’ı kullarına sevdirin ki, Allah da sizi sevsin.”

İbni Ömer ’den (r.a.) rivayet edilerek Resûlullah şöyle buyuruyor: “Bir kul beni ciddi olarak severse, Allah onun cesedini mutlaka cehenneme haram kılar.” (Ebû Nuaym’ın Hilye’sinden) Enes (r.a.) rivayet ediyor: “Sünnetimi yaşatan beni sevmiştir. Beni seven Cennette benimle beraberdir.”

Enes (r.a.) rivayet ediyor: “Sizden biriniz ben kendisine çocuğundan, babasından ve bütün insanlardan daha sevimli olmadıkça, iman etmiş olmaz.” (Buharî)

Enes’den (r.a.) rivayet: “Biriniz kendisi için sevdiği şeyi din kardeşi için de istemedikçe tam iman etmiş olmaz.” (Müslim)

Ebû Derdâ (r.a.) rivayet ediyor: “Cehennem ehli, bütün katı kalbli, etrafındakilere gururla bağırarak emreden, büyüklenen ve hırsla mal toplayıp kimseye bir şey vermeyendir.” (Ebû Davut, Edep: 7)

Ümm-ü Hakîm’den (r.a.) rivayetle Resûlullah şöyle buyuruyor: “Hediyeleşiniz. Çünkü hediye sevgiyi katlar ve kalplerdeki kinleri giderir.” (Taberi’nini Kebir’inden)

Hasan el-Basrî (r.a.) rivayet ediyor: “Dünya sevgisi her hatanın başıdır.” (Kenzü’l Ummal)

Resülullah’ın şöyle söylediği Ebû Hümeyd es-Sâidî’den rivayet ediliyor: “ Seni seven kimseye sen de ona olan sevgini bildir. Çünkü bu sevgiyi daha da sağlamlaştırır.” (Taberi’nin Kebir’inden)

Enes (r.a.) rivayet ediyor: “İki kişi Allah için birbirini severse, en üstünleri arkadaşını daha çok sevendir.” (Buharî)

Ebû Umame' den (r.a.) rivayet ediliyor: “Bir kul, Allah’ın diğer bir kulunu severse, ancak Rabbine saygı göstermiş olur.” (Müsned)

Yalnız bir bu hadislerde bile dikkati çeken önemli nokta şu: Sevginin yayılmasına çalışılması ve diğer mü'min kardeşin sevilmesi de teşvik ediliyor.

Toplumun refahı ve mutluluğu, bireylerin sevgiyi yaşayıp başkalarına göstermelerine bağlıdır.

[email protected]

Hüseyin KARA

17.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Başlıklar

  İnsanın irade ve kontrol gücü

  Duygularında boğulmak

  Sevgi kaynağından bir demet

  Ebeveynlerin sınav motivasyonu

  İngilizce öğrenmek isteyenlere YASEM fırsatı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004