Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

MEB, Sezer’i uyardı

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) yeni kurulan 15 üniversiteye rektör ataması girişiminin, anayasaya ve yasalara aykırı olduğu bildirildi. Milli Eğitim Bakanlığı, yeni kurulan 15 üniversiteye kurucu rektör atanmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. YÖK’ün 15 yeni üniversiteye kurucu rektör ataması girişiminin Anayasa’ya ve yasalara aykırı olduğu vurgulanan açıklamada, “Hukuk devletinde Anayasa ve yasalardan alınmayan hiç bir yetkiyi hiç kimsenin veya kurumun kullanamayacağı açıktır” denildi.

Açıklamada, Hükümet tarafından kurulan 15 yeni devlet üniversitesinin kurucu rektörleri ile ilgili olarak yapılan yasal düzenlemenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiği, ancak henüz gerekçeli kararın yayımlanmadığı hatırlatıldı. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13. maddesinin, kurulu bulunan, bütün organları teşekkül etmiş olan eski üniversitelere rektör ataması ile ilgili olarak gerekli düzenlemeyi yaptığı ancak yeni kurulan üniversitelere nasıl rektör atanacağının bu maddede düzenlenmediği belirtildi. Açıklamada, söz konusu 13. maddede, “Devlet üniversitelerinde rektör, profesör akademik ünvanına sahip kişiler arasında görevdeki rektörün çağrısı ile toplanacak üniversite öğretim üyeleri tarafından seçilecek adaylar arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanır. Rektörün süresi 4 yıldır. Süresi sona erenler aynı yöntemle atanabilirler. Ancak iki dönemden fazla rektörlük yapılamaz...” ifadelerinin yer aldığı kaydedildi.

YÖK’ün 15 yeni üniversiteye kurucu rektör atanmasının Anayasa’ya ve yasalara aykırı olduğunun vurgulandığı açıklamaya şöyle devam edildi:

“Anayasa Mahkemesi’nin yeni kurulan üniversitelere rektör atamasını düzenleyen yasayı iptal ve yürürlülüğü durdurma kararından sonra konu ile ilgili yasalarda boşluk devam etmektedir. Yani henüz mahkeme süreci tamamlanmamıştır. Yeni bir yasal düzenlemenin yapılması için, mahkeme sürecinin tamamlanması gerekmektedir.

Halen 15 yeni üniversiteye YÖK tarafından tedviren rektör ataması yapılmış olup, iş ve işlemler buna göre yürütülmektedir. Hal böyle iken YÖK’ün 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13. maddesine dayanarak söz konusu 15 üniversiteye rektör ataması girişimi kesinlikle Anayasa’ya ve yasalara aykırıdır. Hukuk devletinde Anayasa ve yasalardan alınmayan hiçbir yetkiyi hiç kimsenin veya kurumun kullanamayacağı açıktır.

Bütün bu gerekçeler ışığında YÖK’ün tesbit edip, Sayın Cumhurbaşkanı’na arz ettiği isimler arasında kurucu rektör ataması yapılırsa, bu kişilerin rektörlüğü ile ilgili olarak meşruiyet tartışmasının da gündeme geleceğini kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

/ ANKARA

21.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  MEB, Sezer’i uyardı

  Nevruz alarmı

  Erdoğan: Nevruz sevinç günüdür

  KKTC’de tokalaşma krizi

  Yargıda "Seçim" krizi

  Meclisteki faaliyetlere seçim düzenlemesi

  TBMM lojmanlarının yıkımında engel kalmadı

  Orman yağması sürüyor

  Topbaş, İETT arazisinden 1 milyar dolar bekliyor

  Varlıklar âleminde insan

  Vazifemiz, Allah namına sevmek

  86 yaşında kimlik çıkardı

  Sosyal güvenlikte 2. kez erteleme sinyali

  Açılmayı beklerken eskidi

  Ormanlarımız tehlike altında

  Profesyonel apartman yöneticiliği yaygınlaşıyor

  Meslek öğrenmede engel tanımıyorlar

  Yoksullara yardım eli

  Türkiye “su fakiri’’ olma yolunda ilerliyor

  Yazın aşırı sıcak yok

  Haremüşşerif heyeti İsrail’e gitti

  Acele istimlâk kararı

  ÖSS ücretini yatırmada bugün son gün

  Polis Kolejine öğrenci alınacak

  İsrafa karşı musluk contası


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004