Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

TRT’den yeni bir yapım: Ariflerin Dilinden

TRT, “İslâmiyet’e layık doğruluğun ve doğru İslâmiyet’in en çok arandığı bu zamanda, “gönül sultanlarının” kılavuzluğunda kalpleri ısıtıp, kafaları aydınlatarak, kafadan kalbe yol olup yol bulmaya çalışacak” yeni bir programa başladı: Ariflerin Dilinden…

TRT, İslâmiyet’e lâyık doğruluğun ve doğru İslâmiyet’in en çok arandığı bu zamanda, “gönül sultanlarının” kılavuzluğunda kalpleri ısıtıp, kafaları aydınlatarak, kafadan kalbe yol olup yol bulmaya çalışacak “Ariflerin Dilinden” isimli yeni bir programa başladı.

“Ariflerin Dilinden’in Genel Koordinatörlüğünü TRT Din ve Ahlâk Programları Müdürü Adem Özkan, yapımcılığını Şükrü Avşaroğlu, yönetmenliğini Bilal Gökçınar, yönetmen yardımcılığını Engin Baytaş ve Itır Tanker, yapım yardımcılığını Serpil Atalay Törk üstleniyor. Programın özel metinlerini ise Dr. Senai Demirci yazdı.

Programla ilgili bilgi veren Adem Özkan, “Kalplerimizin hüznüne neşe olan, ruhlarımızın yalnızlığına çare olan Peygamberimiz (asm) dini anlatırken ‘kolaylaştırınız, müjdeleyiniz’ der. Doğamızda karşılığı olan din elbette ki kolaydır. Umutlarımızın ufkunu kuşatan din elbette ki müjdeli olmalıdır. Zorlayıcı, zora sokan, zorda bırakan bir din, korkutan, yalnızlaştıran, uzaklaştıran, sevgisizleştiren bir din anlatılıyorsa bize, kalbimizin hüzünlerini bilen bir Yaradan’ın dini değildir o” dedi.

İSLÂMİYET’E LÂYIK

DOĞRULUK, DOĞRU İSLÂMİYET…

“Ariflerin Dilinden” programının İslâmiyet’e lâyık doğruluğun ve doğru İslâmiyet’in en çok arandığı bu zamanda, “gönül sultanlarının” kılavuzluğunda kalpleri ısıtıp, kafaları aydınlatarak, kafadan kalbe yol olup yol bulmaya çalışacağını ifade eden Özkan şöyle konuştu:

“Program, bu topraklarda yetişmiş, bu topraklarda yaşanan İslâm’ın sözü olagelmiş dört büyük arifin diliyle anlatıyor kolay ve müjdeli dini. Önce, Mevlânâ’nın canlar okşayan, müjdeler sunan ‘Gel, kim olursan ol, yine gel…’ incelikli sözleriyle, Hacı Bektaş Velî’nin toprak kokan ‘Gelin canlar bir olalım, iri olalım, diri olalım’ öğütleriyle, Yunus Emre’nin ‘Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, bu dünya kimseye kalmaz, sevelim sevilelim’ şiirleri ve Hoca Ahmet Yesevî’nin tasavvufu Anadolu’da yerleştiren, İslâm’ı gönüllere tatlı bir huzurla yaşatan ‘Sünnet imiş, kâfir bile olsa incitme, sevmez Allah gönül inciten katı kalpliyi” kucaklayıcı yorumu ile İslâm’ın tebessümü olarak sunuluyor.”

“Ariflerin Dilinden, etrafında kasıtlı karmaşa ve düzmecelerin oluşturulduğu “din” konusunda, yetkin kaynaklardan bilgi edinmeyi TRT’ye yakışır bir üslûpla yerine getiriyor. Yaratılana şefkat, hoşgörü, Allah sevgisi, Veda Hutbesi ve insan hakları, olgun insan, kadına bakış, Kur’ân nedir?, İsraf, yeniden diriliş, Kutlu Doğum, şehitlik, çocuk, iman ve Hz. Peygamberin Hayatı… gibi yer yer İslâm’ın temel konularını, yer yer de güncel olan konuları, dinin perspektifi ile yerinde ve zamanında ele almaya çalışıyor.”

CUMA TRT 1’DE 18.40’TA YAYINLANIYOR

Program, usta sunucu Harun Yöndem’in sunumu ve alanında uzman konukların katılımı ile her Cuma TRT 1’de 18.40’ta Ankara konağından, ruhu olan zarif ve estetik bir mekândan izleyici ile buluşuyor. Programda sunucu daha çok Ariflerin Dili olmayı yeğlerken, konuk daha serbest bir anlatımla sohbeti demliyor. Sohbet arasında tasavvuf müziğinden seçkin bir eserin tatlı nağmeleri ve anlatılan konu ile ilgili olarak Hafızın Kur’ân-ı Kerimden okuduğu ayetlerle son buluyor program.

Ariflerin Dilinden programının her bölümü için, söz konusu arifleri uzman olarak çalışan, Doç. Dr. Necdet Tosun (Ahmet Yesevi), Doç. Dr. Osman Eğri (Hacı Bektaş-ı Veli), Doç. Dr. Mustafa Tatçı (Yunus Emre), Mehmet Erdoğan Mevlânâ) danışmanlık yapıyor.

Fatih KARAGÖZ / ANKARA

21.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  TRT’den yeni bir yapım: Ariflerin Dilinden

  Aksaray’da başarı ve motivasyon semineri

  Tarihî saat kulesi restore edildi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004