Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İsrail’in tecridi kırılıyor

Uluslar arası toplumun Filistin’deki Hamas hükümetine uyguladığı ekonomik yaptırımlara rağmen geçen yıl yapılan yardımların bir önceki yıla oranla arttığı bildirildi. BM İnsani İşler Koordinasyon Dairesinin rakamlarına göre, Filistinliler geçen yıl 1,2 milyar dolardan daha fazla yardım aldı. Bu rakamın 2005’te 1 milyar dolar olduğu belirtildi.

Avrupa, BM ve Arap dünyasının yaptığı yardımın büyük bölümünün, hükümete uygulanan uluslar arası ekonomik ambargo sebebiyle Filistin halkının yaşadığı insani krizi hafifletmek amacıyla aktarıldığı kaydedildi.

Bu arada, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, hafta sonunda Orta Doğu’ya giderek, İsrail ve Filistinli yetkililerle bir araya gelecek. Bildt, Stockholm’de basına yaptığı açıklamada, Cumartesi günü Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı ziyaret edeceğini söyledi. Yeni Filistin hükümetiyle temas kurmaya çalıştıklarını belirten Bildt, AB ve ABD’nin terör örgütü listesine aldığı Hamas’ın temsilcileriyle bir araya gelmeyeceğini kaydetti. İsveçli bakan Bildt, Filistin’de Hamas ile El Fetih’in katıldığı yeni ulusal birlik hükümetiyle görüşecek Avrupa Birliği üyesi bir ülkenin ilk bakanı olacak. Norveç Dışişleri Bakanı Raymond Johansen, Pazertesi günü Hamaslı Filistin Başbakanı İsmail Haniye ile görüşmüş ve Hamas liderlerini ziyaret eden ilk üst düzey Batılı yetkili olmuştu.

Meşal, Kral Abdullah’la görüştü

Bu arada, Hamas’ın Suriye’de yaşayan siyasi lideri Halid Meşal, İsrail ile yeni bir Arap barış inisiyatifi planı öncesinde, Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile bir araya geldi. Suudi medyası, Kral Abdullah ile Meşal’in, Filistin’in durumuyla ilgili gelişmeleri ele aldıklarını aktardı ve samimi fotoğraflarını yayımladı.

Suudi Arabistan ile ABD’nin bölgedeki Ürdün ve Mısır gibi müttefikleri, 28-29 Martta yapılacak Arap Birliği zirvesinin, 2002 yılındaki Arap zirvesinde gündeme getirilen barış planının yeniden ele alındığı bir zirve olmasını istiyor. Arap barış planı, İsrail’in 1967 savaşında işgal ettiği topraklardan çekilmesi karşılığında bu ülkeyle ilişkilerin normalleştirilmesini öneriyor.

BM’den yeni hükümete tebrik

Öte yandan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un Filistin’de yeni hükümetin kurulmasını ‘’önemli ve olumlu bir adım’’ olarak değerlendirdiği ve bu süreci desteklediği bildirildi. BM Sözcüsü Michelle Montas yaptığı açıklamada, Genel Sekreterin, söz konusu gelişmeyi olumlu bulduğunu, bununla birlikte Filistin ulusal hükümetinin programının Orta Doğu Dörtlüsü’nün ilkelerini tamamen yansıtmasını beklediğini söyledi. Montas, Genel Sekreter Ban’ın yeni Filistin hükümetinin bu doğrultuda olumlu adımlar atmasını istediğini ve hükümetin icraatlarını dikkatli bir şekilde takip edeceğini belirtti. BM, ABD, AB ve Rusya’nın oluşturduğu Orta Doğu Dörtlüsü yaptığı açıklamalarda ‘’şiddeti bırakacak, İsrail’i tanıyacak, yol haritası dahil olmak üzere İsrail ile geçmişte yapılan anlaşmalara saygı gösterecek’’ bir Filistin hükümetine destek vereceklerini söylüyorlar.

/ RAMALLAH

22.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail’in tecridi kırılıyor

  Bush ve adamları zorda

  Chirac’dan Sarkozy’e destek

  Bolton: İran’da rejimi değiştirelim

  Somali de yeni ‘Karaşahin Düştü’ sahnesi

  Dünya, Iraklılara kayıtsız

  Rusya, İran’a yumuşak yaptırımları destekleyecek

  Avrupa yeni bir iklim politikası belirliyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004