Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Konsey’den İran’a güçlü mesaj

BM Güvenlik Konseyi’nin, İran’a yaptırımları genişletme kararı almasının ardından Beyaz Saray memnuniyetini açıklarken, AB, ‘’müzakereler sürmeli’’ açıklaması yaptı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Gordon Johndroe yaptığı açıklamada, kararla, İran’a güçlü bir mesaj verilmiş olduğunu söyledi.

Johndroe, ‘’oylamayla, İran liderliğine güçlü bir mesaj verildi: ülkenizi ve halkınızı izole etmeyi bırakın, programınızı (uranyum zenginleştirme) bırakın ve masa başına gelin’’ diye konuştu. Sözcü, uluslararası toplumun İran’a karşı tek vücut olduğunu ve bu ülkeye, ‘’alınan önlemlerin gelecekte daha da sertleşebileceği mesajının verilmiş olduğunu’’ ifade etti.

Bu arada, BM Güvenlik Konseyi’nin İran’ın nükleer programına yönelik yaptırımlar içeren 1747 sayılı yeni kararı kabul etmesinin ardından, Fransa, ABD ve İngiltere BM temsilcileri, yaptırımların İran halkını cezalandırmak amacı taşımadığını söylediler.

Kararın hazırlanmasında aktif rol alan 3 ülkenin temsilcileri, İran’ın nükleer programını ve uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya alması ve müzakerelere dönmesi durumunda, yaptırımların da askıya alınacağını belirttiler.

Fransa, İngiltere ve ABD’nin BM temsilcileri oylamadan sonra yaptıkları konuşmalarda, kabul edilen kararın İran’ı halkını cezalandırmak amacını taşımadığını, bu kararın kabul edilmesinin tek nedeninin İran’ın uluslar arası yükümlülüklerini yerine getirmemesi olduğunu ifade ettiler.

İngiltere Büyükelçisi Emry Jones Parry, ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve Almanya’nın dışişleri bakanları ile Avrupa Birliği’nin yüksek temsilcisi tarafından kabul edilen bir açıklamayı okudu. Açıklamada, yeni kabul edilen 1747 sayılı kararın oy birliğiyle kabul edilmesinin, uluslar arası toplumun İran’ın nükleer programına yönelik ciddî endişelerinin bulunduğunu gösterdiğini ve amaçlarının bu sorunu müzakereler yoluyla çözmek olduğunu söyledi.

İngiltere’nin BM Temsilcisi Jones Parry, ‘’İran’ın nükleer programını ve uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya alması halinde yaptırımların da askıya alınacağı’’ yolundaki önerinin geçerli olduğunu belirtti. Parry, ‘’İran’ın bu fırsatı değerlendirerek bizimle müzakereye yapmasını istiyoruz. İran’a önerilerimiz hem İran’ın, hem bölgenin yararına olacak, hem de uluslararası endişeleri bertaraf edecektir’’ diye konuştu.

ABD’nin BM Daimî Temsilci Vekili Alejandro Daniel Wolff ise yaptığı açıklamada, İran’ın BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymadığını, ümitlerinin İran’ın bu kez yeni kabul edilen 1747 sayılı kararı kabul etmesi olduğunu söyledi. Wolff, İran liderinin BM Güvenlik Konseyi kararlarını ‘’yırtık bir kâğıt parçasına’’ benzetmesinin ve bu kararlara uymayacağını söylemesinin kabul edilmez olduğunu ifade etti.

Alejandro Daniel Wolff, BM’nin bir üyesi olan İran’ı BM Şartı’na uymaya çağırarak, İran’ın nükleer faaliyetlerinin uluslar arası barış ve güvenliği tehdit ettiğini, BM Güvenlik Konseyi’nin buna karşı karar alma yetkisi olduğunu söyledi.

İsrail yeni karardan memnun

Katar’ın BM Daimî Temsilcisi Büyükelçi Nasır Abdülaziz El-Nasır ise oylamadan önce yaptığı açıklamada, Katar’ın İran’ın barışçıl nükleer programına sahip olmasını desteklediğini belirtti.

Bu arada, İsrail ve Japonya, BM Güvenlik Konseyinin İran’la ilgili yeni yaptırımlar öngören yeni karar tasarısını kabul etmesinden memnun olduklarını bildirdiler. İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in sözcüsü Miri Eisin, yaptığı açıklamada, “İsrail, doğru yönde atılmış bir adım olan bu kararı, memnuniyetle karşılamaktadır” dedi.

/ WASHINGTON/BRÜKSEL

26.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Konsey’den İran’a güçlü mesaj

  İran, AB için önemli

  İran, İngilizleri casusluktan yargılayacak

  ‘Türkiye ile ilişkiler stratejik’

  Ermenistan başbakanı öldü

  Irak’ta Sünni camiye saldırı

  Japonya'daki 7'lik depremde bir ölü

  Neçirvan Barzani, PKK’nın nevruzunu kutladı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004