Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Bediüzzaman muhabbet köprüsü kurdu

“Bediüzzaman Haftası” münasebetiyle Risâle-i Nur Enstitüsü Ankara Şubesi tarafından Sürmeli Otel’de düzenlenen “Bediüzzaman’a Göre Sevgi ve Huzur” konulu konferans büyük ilgi gördü.

Programın açış konuşmasını yapan Risâle-i Nur Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Benek, “Bediüzzaman deyince akla para, kuvvet, otorite, bina, tesis, imkan yerine muhabbet geldiğini” söyledi. Benek, “Birileri Türkiye’yi çok sevdiğini ispat etmek, gerçekten ülkenin kaynaşmasını istiyorsa Bediüzzaman’ın gönül dünyasında fazlasıyla mevcut olan o muhabbet deryasına kendi küçücük musluklarını bağlamalarını öneriyoruz. Eğer ülkede birlik aranıyorsa Batman, Trabzon ve Ankara caddelerini süsleyen Bediüzzaman resimleri çok şeyi anlatıyor. Aydınlar ortak bir buluşma arıyorsa bu kesinlikle Bediüzzaman’dır. Çünkü Said Nursi hem doğunun, hem batının, hem kuzeyin, hem güneyin Bediüzzaman’ıdır” dedi.

MUHABBETİN KAYNAĞI İMANDIR

Bediüzzaman’ın gençleri ve insanları camiye davet ettiğini hatırlatan Benek, “İnsanlarımız gönül dünyasında, muhabbetini tellendiren büyük insanlara hep sahip çıkmış ve o manevi bağını korumuş. Risâle-i Nur’un dört esasından ikisi şefkat ve tefekkürdür. Bediüzzaman Mevlana’dan devraldığı sevgi mirasına bu yüzyılda yeni bir anlam kattı. Sevginin tek başına yetmeyeceğine sevgi ötesi bir vurgu yaptı. Şefkat yani karşılıksız sevgi, Muhabetullah’a dayalı bir dünya, aile, ülke, insan ve birey sevgisi. Çok şükür ki Bediüzzaman bunu başardı” şeklinde konuştu.

İsmail Benek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye kendine dünya literatüründe, bilim literatüründe bir şeref arıyorsa, İslam dünyasında bir itibar arıyorsa bunu tesis edecek muhabbet köprüsü Bediüzzaman’dır. Bunu bütün Anadolu fazlasıyla ortaya koyuyor. Bediüzzaman her birimizin gönlüne bir yatırım yapmış. Kalpten kalbe muhabbet vermiş.

“Toplum şiddeti istemiyorsa, okulların önünü daha güvenli görmek, kapkaçtan kurtulmak, etnik çatışmalardan sıyrılmak, gerçek muhabbeti tesis etmek istiyorsa kalbin merkezine muhabbet yerleştirmelidir. Muhabbetin kaynağı da Bediüzzaman’a göre kesinlikle imandır. Bediüzzaman’ın bütün yatırımı insanların aklına ve kalbinedir. Muhabbet olmadan hiçbir şey olmaz.

“Türkiye’de farklılıkları kabulleneceksek, bunun yolu önyargıları aşmaktan, başkasını görmekten geçiyor. Başkasını görmeyen, anlamayan, diğergamlık beslemeyen, ötekini anlamayanın öncelikle ihtiyacı olan muhabbettir. Yoksa kısır çekişmelerle tarafgirlik psikolojisiyle veya konjonktürel konumlardan asla muhabbet aşısı çıkmaz. Bediüzzaman bu köklü, mütevazi, vakur ve dik duruşu hep tebessümle ifade etmiş. Kendisine ceza veren savcının küçük kızını gördüğü zaman şefkat etmiş ama bir o kadar zulme, zalime ve yanlışa karşı dik dururken topluma ve insanlara olan şefkatini asla esirgememiş.

“Yazdığı beş bin sayfa eser karşısında dönemin cari anlayışı ona ödül olarak 28 yıl hapis, defalarca sürgün, 21 defa zehirlemeyi uygun gördüğü halde Bediüzzaman asla tek bir talebesine husumet aşılayıcı bir ifade kullanmamıştır. Onun için ‘biz muhabbet fedaileriyiz husumete vaktimiz yok’ der.”

SEVGİ BEDİÜZAMAN’IN BÜTÜN HAYATIDIR

Yöneticiliğini Arif Emre Karpuz’un yaptığı “Bediüzzaman’a göre sevgi ve huzur” konulu panelde konuşan Eğitimci-Yazar Hüseyin Kara, Bediüzzaman’ın bir mütefekkir, bir müfessir, bir aksiyon adamı, bir sabır kahramanı gibi günümüzde başkalarında olmayan birçok özelliklerle donanmış olduğunu belirterek, “Diyebiliriz ki; bunların en büyüğü, sevgi ve şefkatin en büyük meyvesi olarak gösterdiği fedakârlıktır. Böyle bir fedakârlık ve sevgi zirvesi örneğine ancak özgürlük asrı olan Asr-ı Saadette rastlıyoruz. Biri o asırda ve diğeri bizim yaşadığımız asırda” dedi.

Bediüzzaman’ın “Madem ki, nûr-u hakikat, imana muhtaç gönüllerde tesirini yapıyor, bir Said değil, bin Said fedâ olsun. Yirmi sekiz sene çektiğim ezâ ve cefalar, maruz kaldığım işkenceler, katlandığım musîbetler helal olsun. Bana zulmedenlere, beni kasaba kasaba dolaştıranlara, hakaret edenlere, türlü türlü ittihamlarla mahkûm etmek isteyenlere, zindanlarda bana yer hazırlayanların hepsine hakkımı helal ettim” dediğini hatırlatan Kara, “İşte sevgi budur. Sevgi A’dan Z’ye Bediüzzaman’ın bütün hayatıdır. Tam karşılıksız, katkısız bir sevgi. Evet, ilahî sevgi bir sevdaya dönüşerek adeta Bedüzzaman’ın şahsında somutlaşmıştır” şeklinde konuştu.

İslâm dünyasının her konuda olduğu gibi sevgi konusunda da bir katalizör görevi üstlenerek dünyanın barışını sağlayabileceğini vurgulayan Kara, “Dünya barışı, dünyanın topyekûn huzuru ve insanlığın mutluluğu, yalnız ve yalnız Kur’ân’ın getirdiği bakış açısıyla sevgi olgusunun işlenişindedir” dedi.

Bediüzzaman’ın “Yolların en keskin kuvveti muhabbettir” ve “İtaat yolları içinde en kabul edileni, en dosdoğru olanı, en kısası, hiç şüphesiz, Habibullah’ın gösterdiği yoldur” diyerek, muhabbet duygumuzun ancak bu yolla tehlikelere bulaşmadan amacına ulaşabileceğini vurguladığını ifade eden Kara, başka yolların çıkmaz yol olduğunu söyledi.

GERÇEK SEVGİ İMAN

SAYESİNDE YAKALANABİLİR

Yeni Eğitimciler Derneği Genel Başkanı Hasan Tanrıverdi ise, Bediüzzaman’ın imana verdiği önemi ifade ederek, “İnsanların, her iki cihanda mutluluğu yakalamasının yolu imandan geçer. Bediüzzaman, ‘Kainatta en büyük hakikat imandır’ sözü ile imanın önemini veciz bir şekilde ifade etmiş. ‘İman insanı insan eder, belki de sultan eder, Hakiki imanı elde eden adam, kainata meydan okuyabilir. İnsan, iman nuru ile ala-yi illiyine çıkar ve cennete layık bir kıymet alır.’ İşte Bediüzzaman’a göre gerçek sevgi ve mutluluk ancak iman sayesinde yakalanabilirdi” diye konuştu.

Bediüzzaman “İnsan, lezzetli ve güzel yiyecekleri sevdiği gibi, babasını ve annesini de sever, çocuklarını, eşini, evliya ve enbiyayı, hayatı, gençliği, baharı, yazı, kışı, hasılı bütün dünyayı ve kainatı sever” dediğini belirten Tanrıverdi, “Bediüzzaman, ‘Biz muhabbet fedaileriyiz, husumete vaktimiz yoktur’ diyerek, bütün insanlığa, barışın ve kardeşliğin mesajını vermiştir” dedi.

Tanrıverdi, Bediüzzaman’ın insanların alakadar olduğu şeyleri sevebileceğini, ancak yaratılan bütün masnuatın, Halık-ı Zülcelalin isminin cilveleri olması hesabıyla, onları Cenâb-ı Hakkın hesabına ve onun muhabbeti namına sevmemiz gerektiğini işaret ettiğini vurguladı.

Tanrıverdi, “Bediüzzaman’a göre, sevgi ve muhabbet, eğer Allah adına olsa, hem elemsiz bir lezzet verir, hem de muhabbet-i İlâhîyeyi ziyadeleştirir, artırır. Sevgi, Allah’tan kaynaklanırsa dostluklar da, düşmanlıklar da O’nun için olur” diye konuştu.

“Bediüzzaman’ın fikirleri ve düşünceleri eğitim alanında gerektiği gibi kullanılıp, ibret alınabilseydi, bugün okullarımızda şiddet ve ilköğretim seviyelerine kadar inen uyuşturucu problemi olmayacaktı” diyen Tanrıverdi, “Öyleyse, tecrübeleri de dikkate alarak, asırların adamın liyakatini ispat etmiş bu zatın fikirlerini, ön yargısız olarak ele alıp, çözüm tekliflerini, iş işten geçmeden değerlendirmeliyiz. Bu açıdan bakıldığında ‘çağın tefsiri’ olan Risâle-i Nur Külliyatı, istifadeye hazır olarak, insanlığı beklemektedir. Bugün sadece ülkemizde değil, dünyanın her yerinde, inkâra ve ahlâksızlığa karşı, en büyük set, doğrudan doğruya Kur’ân’a ait Risâle-i Nurlardır” dedi.

Program sonrası Yeni Asya Neşriyat yayınları satışa sunuldu. “Biz muhabbet fedaileriyiz” broşürü dağıtılırken, Eğitimci Yazar Hüseyin Kara kitaplarını imzaladı.

Konferansa Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu, Adana Milletvekili Ziyaettin Yağcı, Memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Aksu, eski milletvekilleri İlhan Aytekin, Recep Özel ve Nuri Tokdemir katılırken başta TBMM Başkanı Bülent Arınç, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve Başkanlık Divanı, SP Başkanlık Divanı olmak üzere bakanlar, milletvekilleri, sendika başkanları telgraf gönderdi.

Fatih Karagöz - İbrahim Doğru / ANKARA

29.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  YÖK’ten farklı ses

  Türkiye AB yolunda geri adım atmamalı

  AB inancını kaybetmemeliyiz

  Müzakereler 10 ay sonra yeniden başlayacak

  Kutlu Doğum Haftası hazırlıkları sürüyor

  Şiddetin faturası ağır

  Meclis saygınlığı için 301’i değiştirmeli

  Gül: Ermenistan’ın cevabını bekliyoruz

  Dink cinayetinde bir tutuklama daha

  Bakan Şahin: Hoşgörüyü anlatamazsak geleceğe umutla bakmamız çok zordur

  DYP her sandığa 3 partili görevlendirecek

  “Telekulak dâvâsı”na zaman aşımı

  Son 50 yılda intihar vak'aları yüzde 50 arttı

  Bediüzzaman muhabbet köprüsü kurdu

  Kâinatta büyük bir muhabbet var

  Kamyon otobüse çarptı, 1 kişi öldü

  Yahoo'dan sınırsız e-posta

  Kızılırmak, beyaza büründü

  Akdamar, müze olarak açılacak

  Çocuklar açısından STK’lar yetersiz

  Kıyı şehirleri tehlikede

  Uzmandan, ‘sünnet-i seniyye’ tavsiyeleri

  Bu fabrika, çalışanlarına sigarayı bıraktırıyor

  Duvar yazılarını temizleyecek


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004