Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Nisan 2007
Mehmet Fırıncı ve Mehmet Kutlular ; Mehmet Emin Birinci'yi anlattı...indirmek ve dinlemek için tıklayınız

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Irak’a Barzani notası

Türkiye Irak’a verdiği notayla terör örgütü PKK’nın Irak’ın kuzeyindeki her türlü faaliyetine son verilmesini ve terörle mücadele konusunda acil ve kararlı tedbirler alınmasını istedi.

Irak’ın Ankara Büyükelçisi Sabah Cemil Ümran’ın Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını ve notanın Irak’a dün iletildiğini hatırlatan diplomatik kaynaklar, gün içinde bu konuda gelişmeler olmasını beklediklerini ifade ettiler.

Edinilen bilgiye göre, Irak’a gönderilen notada, öncelikle Türkiye’nin Irak’ı dost bir ülke olarak gördüğü, sınırlarına ve toprak bütünlüğüne saygı gösterdiği vurgulandı.

Notada, Irak’ın kuzeyinde uzun süredir PKK terörüne müsamaha gösterildiği, burada teröristlerin eğitim gördüğü ve bazı sızmaların olduğunun görüldüğü ifade edilerek, bu konuda Irak hükümetinden bazı tedbirlerin alınmasının daha önceden istenmiş olduğu hatırlatıldı.

Buna rağmen aradan geçen zamanda bu konuda tatminkâr bir gelişme olmadığı belirtilen notada, BM’nin terörizmle mücadele yönünde aldığı kararlara da atıfta bulunulduğu öğrenildi. Notada, bununla birlikte Irak’a komşu ülkeler toplantılarında da terörle mücadele konusunun ele alındığı ve bu çerçevede içişleri bakanlıkları arasında güvenlik işbirliği protokolü imzaladığı anımsatıldı.

Bütün bunlara vurgu yapılarak, Irak’tan bir kez daha terör örgütü PKK’nın kuzey Irak’taki faaliyetlerine son vermesi ve teröristlerin Türkiye’ye iade edilmesinin istendiği notada, Irak’tan bu yönde acil ve kararlı tedbirler almasının beklendiği ifade edildi.

Notada, bütün bunların aynı zamanda Türkiye’nin uluslar arası hukuktan kaynaklanan hakları olduğuna da vurgu yapıldığı öğrenildi.

Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, toplanan Bakanlar Kurulu sonrasında, “Irak’a özellikle terörle mücadele konusunda sorumluluklarını hatırlatan bir nota verildiğini” duyurmuştu. Bu gelişmenin ardından Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak, Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı ve Irak Kürdistan Demokrat Partisi lideri Mesud Barzani’nin basına yansıyan son açıklamalarından duyduğu üzüntüyü dile getirdiği ve Barzani ile de temasa geçtiklerini belirttiği öğrenilmişti.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül de Barzani’nin son açıklamalarına ilişkin olarak hafta sonu ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile telefon görüşmesi yapmış, konuya ilişkin duyulan rahatsızlığı iletmişti.

/ ANKARA

11.04.2007


 

Allawi: Kürt liderler maceradan kaçınır

Irak Savunma Eski Bakanı ve Irak Başbakanı Üst Düzey Danışmanı Ali Allawi, Kuzey Irak’taki Kürt liderlerin Türkiye ‘ye karşı silâhlı çatışma macerasına girmeyecek kadar duyarlı olduklarını söyledi.

ABD’nin Başkenti Washington’da Irak savaşına dair yazdığı kitabı “Irak’ın İşgali: Savaşı kazanıp barışı kaybetmek” adlı kitabının tanıtım toplantısında konuşan Allawi, Kuzey Iraklı lider Mesud Barzani’nin “Diyarbakır’a gireriz” sözleriyle ilgili yorumu sorulduğunda, “Kuzey Iraklı Kürt liderler böyle bir maceraya girmeyecek kadar duyarlı. Türkiye tarafından sınırın ötesine PKK’ya karşı ciddî bir askeri operasyon düzenlenirse ve böyle bir operasyon Kuzey Irak’taki sistemi değiştirecek sonuçlar doğurursa, o zaman Kuzey Iraklılar ve Türkiye arasında askerî bir çatışma söz konusu olabilir” diye konuştu. Allawi’nın ABD’nin Irak politikasından duyduğu düş kırıklığını anlattığı kitabı piyasaya sürüldü. ABD’nin Irak politikasında bir “U dönüşü” yapması gerektiğini belirten Allawi, “Mevcut askerî düşünce yapısından sıyrılıp, yeni bir güvenlik mimarisi oluşturulmalı. Böyle bir süreç 12-18 ay sürer ve bu sürecin sonunda da ABD askeri Irak’tan çekilmiş olur” diye konuştu. ABD’nin Irak’a ülkenin ekonomik, demografik ve sosyal yapısını bilmeden ve sonuçları hesaba katmadan girmesinin cahillik olduğunu söyleyen Allawi, Irak’taki mevcut durumun Türkiye dahil, Irak’a komşu bütün ülkeleri rahatsız ettiğini söyledi.

Allawi, Irak’ın şu anki haliyle hiçbir şekilde bölgede model olarak gösterilemeyeceğine de değindi.

/ WASHINGTON

11.04.2007


 

Nejad, BM ve ABD’yi kızdırdı

BM ve ABD’li yetkililer, İran’ın uranyum zenginleştirme programını “endüstriyel düzeye” çıkardığı yönünde açıklamaya tepki gösterdi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) müfettişlerinin, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın açıkladığı “hoş haberin” ardından nükleer tesisleri denetlemek için Tahran’a geldiği bildirildi. Yarı resmî Fars haber ajansının bildirdiğine göre, iki BM müfettişi, uranyum zenginleştirmenin yapıldığı ve 3 bin yeni santrifüjün kurulduğu Natanz nükleer tesisini denetlemek için dün başşehir Tahran’a geldi.

BM müfettişlerinin İran’da bir hafta kalacağı ve bu süre içerisinde nükleer programdaki değişiklikleri inceleyecekleri belirtildi.

İranlı bir yetkili, BM müfettişlerinin “rutin denetimler” çerçevesinde geldiğini, İran’ın nükleer çalışmalarının UAEK kameralarınca sürekli izlendiğini kaydetti.

Uranyum zenginleştirmeyi Natanz nükleer tesisinde 164 santrifüjlük iki zincir halinde küçük çapta yürüten İran, itibariyle uranyum zenginleştirme kapasitesini artırdı.

BM ve ABD’den tepki

Bu arada, BM ve ABD’li yetkililer, İran’ın uranyum zenginleştirme programını “endüstriyel düzeye” çıkardığı yönünde açıklamaya tepki gösterdi. Bu açıklamaların ardından Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, İran’dan Güvenlik Konseyi kararına uyarak uranyum zenginleştirme programını durdurmasını istedi.

/ TAHRAN

11.04.2007


 

Wolfowitz’in başı dertte

Hakkında bir çalışanıyla aşk ilişkisi yaşadığı söylentileri bulunan ve yolsuzluğa karşı başlattığı mücadelede bu çalışanını kayırdığı gerekçesiyle zor durumda kalan Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz, kurum çalışanlarına hitaben bir açıklama yayınlayarak, kendisini savundu.

Wolfowitz açıklamasında, adının aşk söylentilerine karıştığı ve haksız yere terfi sağladığı ileri sürülen kadın çalışanla ilgili haberlerin Dünya Bankası çalışanları arasında endişe meydana getirdiği farkında olduğunu belirterek, “Sizlere, Dünya Bankası’nın, tüm çalışanların hakları, yükümlülükleri ve eşit muamelesiyle ilgili kurallarına her zaman uygun davrandığım ve böyle davranmaya devam edeceğim konusunda güvence vermek isterim” ifadesini kullandı. Kuruluşun başkanı olarak, bu olayla ilgili alınan kararların tüm sorumluluğunu üstlendiğini belirten Wolfowitz, olayda adı geçen Şaha Rıza ile ilişkisi olduğunu yalanlamadı. Dünya Bankasının başına geldikten sonra yönetim kurulundan, Şaha Rıza’nın görev değişikliğiyle ilgili talepte bulunduğunu kaydeden Wolfowitz, Rıza’nın Dünya Bankası dışında ve kendisi görevde olduğu sürece bir göreve getirilmesi konusundaki belgeleri, “kuruluşun çalışanlarının maaşlarıyla ilgili gizlilik esasına saygı gösterecek” şekilde yönetim kuruluna vereceğini bildirdi.

/ WASHİNGTON

11.04.2007


 

Iraklı çocuklar 20 yıldan beri savaşın içinde

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nundan (UNICEF) verilen bilgilere göre, neredeyse yarısı 18 yaşın altında olan Irak nüfusu kötü besleniyor. Çok zor, insani olmayan şartlarda yaşıyor. Beş yaşın altındaki dört çocuktan biri sürekli kötü besleniyor.

Sekiz çocuktan biri beş yaşına gelmeden ölüyor. Iraklı çocuklar 20 yılda iki savaşın içinden geçti. Üçüncü de hâlâ başlarında. UNICEF verdiği bilgilere göre, beş yaşın altındaki dört çocuktan biri kronik olarak kötü besleniyor. Sekiz çocuktan biri beş yaşına gelmeden ölüyor. 1980’leri İran’la savaşarak geçiren ve Körfez savaşının ardından 16 yıldır Birleşmiş Milletler (BM) ambargosuna maruz kalan ülkede yokluk en çok çocukları etkiliyor. Petrol karşılığı yiyecek proramından karşılanan insanî ihtiyaçlar aç çocuk sayısını, ölen çocuk sayısını azaltmıyor. UNICEF verilerine göre Irak’ta dört milyonu aşkın çocuk, savaş yüzünden yetim. Kimsesiz kalan çocukların geleceği için birşey söylenemiyor.

/ BAĞDAT

11.04.2007


 

Maliki, takvime taraftar değil

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, “Amerikan askerinin Irak’tan çekilmesi için halihazırda takvim gerekli olmadığını” söyledi.

Japonya’ya 4 günlük ziyarette bulunan Maliki, başşehir Tokyo’da basın yayın organlarına açıklamasında, Irak’ta 49 aydır bulunan ABD ordusunun çekilmesinin, “demokratik imkânlar dahilinde ülkenin yönetim imkânlarının tam olgunlaştığı ortamda mümkün olabileceğini” kaydetti. Japonya’da İmparator Akihito ve Başbakan Şinzo Abe ile görüşen Maliki’den iki hafta önce Japonya’da temaslarda bulunan Irak Devlet Başkan Yardımcısı Tarık El Haşimi de “Irak ordusu tam gelişmeden ve asayiş denetimini mükemmel sağlama yeteneğine kavuşmadan ABD ve ona bağlı koalisyon güçleri Irak’tan çekilmemeli” demişti.

/ TOKYO

11.04.2007


 

4 Amerikan askeri, 14 polis öldürüldü

ABD ve Irak askerlerinin, başkent Bağdat’ın kuzeyinde yaklaşık 2 hafta süren operasyonlarda 150’den fazla şüpheliyi yakaladığı bildirildi. Öte yandan, Irak’ın batısındaki Anbar bölgesinde çıkan çatışmada, bir Amerikan askerinin öldüğü bildirildi.

Bağdat’ta önceki gün de 3 Amerikan askerinin, yol kenarına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu öldüğü, birinin yaralandığı kaydedilmişti. Bu arada başşehrin merkezinde Amerikan askerleriyle silâhlı kişiler arasında çatışma çıktığı bildirildi. Şehrin Sünnilerin çoğunlukta olduğu Fadıl ve Şeyh Ömer semtlerinde çıkan çatışmada, 4 sivilin yaralandığı belirtildi. Öte yandan, Irak’ın başşehir Bağdat’ın kuzeydoğusunda, bir karakol önünde polis olmak için başvuruların yapıldığı sırada düzenlenen intihar saldırısında ilk belirlemelere göre 14 kişi öldü.

/ BAĞDAT

11.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004