Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Nisan 2007
Mehmet Fırıncı ve Mehmet Kutlular ; Mehmet Emin Birinci'yi anlattı...indirmek ve dinlemek için tıklayınız

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Babacan: 2007 kayıp yıl olmayacak

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, ‘’Malum 2007 özel bir yıl. Hep söylüyorduk, gürültüler ki burada kuru gürültü ifadesini kullanmak isterim, çok olacak diyorduk ama 2007 sonunda göreceğiz ki 2007 kazanılan bir yıl olacak, büyümenin en az yüzde 5 olacağı, AB sürecinde çok önemli adımları atacağımız bir yıl olacak’’ dedi.

Ali Babacan, Türkiye Reklam Konseyi tarafından düzenlenen ‘’AB’ye Girerken Reklam’’ konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Türk ekonomisinin 2006’da güçlü büyüme trendini devam ettirmesinin, önümüzdeki yıllarda da bu güçlü büyümenin devam edeceğinin sinyalleri olduğunu söyledi. Babacan, AB katılım sürecinin bazı düzenlemeleri zorunlu kıldığını vurgulayarak, reklam sektörünün yepyeni bir sürece girdiğini dile getirdi. Bakan Babacan, tarama sürecinin tamamlandığını ve 1 yılda Brüksel’e toplam 66 heyet gönderildiğini ve her heyetin 45-185 kişiden oluştuğunu belirterek, ‘’AB süreciyle ilgili AB’yi iyi bilen, ama Türkiye’yi tanımayan yeni bir ekip kurmadık. AB tüm kamu çalışanlarının, özel şirketlerin bir parçasıdır dedik, böylece tüm kamu çalışanları işinin bir bölümüyle ilgili olarak AB ile ilgileniyor’’ diye konuştu.

Kıbrıs ile ilgili olarak bazı sıkıntılar, gecikmeler yaşandığını, ama Aralık itibariyle sürecin tekrar rayına girdiğini teknik ve hukuki olarak ilişkilerin tam rayında olduğunu dile getiren Babacan, şöyle devam etti: ‘’2006 sonunda yaşadığımız karışık, tansiyonu yüksek dönemden sonra AB katılım sürecinin hukuki boyutuyla Türkiye’nin hukuki sürecini bir miktar birbirinden ayırmaya karar verdik ve müktesebatın tüm unsurlarıyla ilgili reformları yapmaya devam edeceğiz dedik. Bu konuda hazırladığımız taslağı 20 Martta tamamladık ve ilgili kurumlarla sivil toplum kuruluşlarına gönderdik. 350 sayfalık bu taslak programın son şeklini bu ay içinde kamuoyuna açıklayacağız. 2012 seçim yılı olduğu için yapılacak işlerin hepsini 2011 sonu itibariyle tamamlamayı hedefliyoruz.’’

Bakan Babacan, iş adamlarının ileriye doğru güveni olduğunda reklam vermekten kaçınmadığını vurgulayarak, reklam sektöründe bu yılın ilk 3 ayında geçen yılki ilk 3 aya göre yüzde 20 artış olduğuna dikkat çekti. Babacan, ‘’Malum 2007 özel bir yıl, hep söylüyorduk ki gürültüler ki burada kuru gürültü ifadesini kullanmak isterim çok olacak diyorduk. Ama 2007 sonunda göreceğiz ki, 2007 kazanılan bir yıl olacak, büyümenin en az yüzde 5 olacağı, AB sürecinde çok önemli adımları atacağımız bir yıl olacak’’ diye konuştu.

/ İSTANBUL

11.04.2007


 

İstihdama cari açık engeli

Dünya Bankası ve Türkiye arasında istihdamı arttırmaya yönelik program kapsamında hazırlanan taslak şekillendi. Yatırım ve iş ortamının düzenlenmesi ile maliyet ve bürokrasinin azaltılmasını öngören düzenlemelerin yaşama geçirilmesi 30 milyar dolara ulaşan cari açığa takıldı.

Devlet Bakanı Ali Babacan da, SSK priminde 5 puanlık düşüşün 1.8 milyar YTL yük getirdiği, mali disiplinin birinci öncelik olduğu yönündeki değerlendirmesiyle, “istihdamın arttırılması projesi”nin kısa vadede yaşama geçemeyeceği sinyalini verdi.

Dünya Bankası ve Türkiye arasında 2006 yılında başlayan istihdamı arttırma projesi ile işgücü piyasalarının esnekleştirilerek aktif işgücü programlarının güçlendirilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, bankalarla şirketler arasındaki ilişkilerin de arttırılması ve reel sektörün finansman kaynaklarına ulaşımının kolaylaştırılması da aynı proje hedefleri kapsamında yer alıyor. Projeye ilişkin taslağın tamamlandığı bildirilirken, işçilik maliyetlerinin de düşürülmesini öngören paketin seçim öncesi yaşama geçirilmesi zor görünüyor.

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan da, geçtiğimiz hafta İstanbul’da ekonomi yazarlarıyla yaptığı sohbette bunun sinyalini verdi. Babacan, “Dünya Bankası ile yürütülen bir program var. Ancak bazı konuların mali etkileri söz konusu. SSK priminde 5 puanlık düşüş 1.8 milyar YTL yük getiriyor. Bu az etki değil. Mali disiplin hâlâ birinci öncelik. Çünkü cari açık yüksek” değerlendirmesini yapmıştı.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI DA MESAİDE

Bu arada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da, kayıt dışı istihdamın daraltılması ve işçilik maliyetlerinin azaltılması konusunda bir “sosyal paket” hazırlıyor. Bu paket kapsamında zorunlu istihdamın şartlarının değiştirilmesi öngörülürken, işsizlik sigortasının da etkin hale getirilmesi planlanıyor. İndirimli sigorta primi uygulamasının, Türkiye geneline yayılarak yeni istihdamın desteklenmesi öngörülüyor.

/ ANKARA

11.04.2007


 

Hazine, 9,5 milyar YTL açık verdi

Hazine nakit dengesi, yılın ilk üç ayında 9,5 milyar YTL açık verdi. Hazine Müsteşarlığı, 2007 yılı Mart ayı Hazine nakit gerçekleşmelerine ilişkin geçici sonuçları açıkladı. Bu sonuçlara göre, Mart ayında nakit bazda toplam 14,3 milyar YTL gelir elde edilirken, 11,8 milyar YTL faiz dışı harcama yapıldı.

Toplam 3,9 milyar YTL faiz ödemesinden sonra Hazine nakit dengesi 1,4 milyar YTL açık verdi. Mart ayında, 403 milyon YTL net dış borç ödemesi ve 671 milyon YTL net iç borçlanma olmak üzere toplam 269 milyon YTL net borçlanma gerçekleştirildi.

Aynı dönemde, Hazine hesaplarında kur değişimlerinden kaynaklanan artış 15 milyon YTL oldu. Bu gelişmeler sonucunda, Mart ayında Hazine hesaplarında net 4,9 milyar YTL tutarında artış meydana geldi. Öte yandan, yılın ilk üç aylık döneminde nakit bazda toplam 39,6 milyar YTL gelir elde edilmiş olup, 33,3 milyar YTL faiz dışı harcama yapıldı ve 6,3 milyar YTL faiz dışı fazla oluştu. Toplam 15,8 milyar YTL faiz ödemesinden sonra Hazine nakit dengesi 9,5 milyar YTL açık verdi.

/ ANKARA

11.04.2007


 

Paşabahçe’den camların ‘f&d’si

Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş., Cam Ev Eşyası Grup Başkanı, Paşabahçe Cam San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Gülsüm Azeri, Ar-ge çalışmaları sonucunda yeni bir cam ve marka oluşturduklarını söyledi.

İş Kulelerindeki Genel Merkezinde bir toplantı düzenleyen Gülsüm Azeri, Şişe Cam ve onun amiral gemisi konumundaki Paşabahçe şirketi ile bilgiler vererek, yeni cam ve markaları ‘f&d’iyi tanıttı. Dünyanın üçüncü, Avrupa’nın ikinci büyük cam ev eşyası şirketi boyutuna varan Paşabahçe’nin Türkiye’de 3 merkezde dev otomatik üretim tesisleri, Rusya ve Bulgaristan’da devreye aldığı yatırımları ile 130 ülkeye satışlarını her yıl yüzde 10-12 oranında arttırdığını kaydetti. Yeni cam ve markaları f&d’i hakkında bilgi veren Azeri, şunları söyledi: “Sürekli inovasyon, yoğun Ar-Ge çalışmaları sonucunda oluşturulan f&d, hem kristal cam, hem de bulaşık makinesinde 2000 yıkamaya dayanıklı. Avrupa EN 12875 standartlarında bu iddiayı sergileyen sadece 2 şirket var, biri Paşabahçe. f&d ürün gamı o kadar titiz tasarlandı ki, tüm ünlü cam markalarını ürkütüyor.” Kendi ürettikleri makinalarıyla üretim yaptıklarını belirten Azeri, Paşabahçe olarak 2007 yılında 30 milyon dolar yatırım yapacaklarını da kaydetti.

Ümit Kızıltepe / İSTANBUL

11.04.2007


 

Carlton arsası yine satılamadı

Eski Carlton Oteli arsası için yapılan ikinci ihalede de alıcı çıkmadı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Toprak Grubu’na ait Sarıyer Yeniköy’deki eski Carlton Oteli arsasını dün yeniden satışa çıkardı.

Carlton arsası bir hafta sonra yapılan ikinci ihalede de satılamadı. TMSF’nin Esentepe’deki binasında yapılan ihalede, Fon Satış Komisyonu, arsada bulunan ipotekler sebebiyle fiyatı 96 milyon 33 bin YTL’ye çıkardı. Arazi için muhammen bedeli 49 milyon 562 bin 613 YTL olarak belirlenmişti. İhaledeki tek katılımcı firma olan MGY İnşaat bunun üzerine mola istedi. Molanın ardından katılımcı firma fiyatta artırıma gitmeyince TMSF Satış Komisyonu ihaleyi kapattı.

/ İSTANBUL

11.04.2007


 

Köprü ve otoyollarda iş yavaşlayacak

KESK’e bağlı Yol, Yapı, Altyapı, Tapu ve Kadastro Emekçileri Sendikası (Yapı-Yol Sen) üyeleri, maaşlarının ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi talebiyle Perşembe günü birçok gişe ve köprüde iş yavaşlatacak.

Sendika üyeleri, aynı gün tapu sicil müdürlüklerinde mahkeme müzakereleri ve haciz işlemleri dışında hiçbir işlem de yapmayacak. İş yavaşlatma eyleminin yapılacağı yerler arasında Fatih Köprüsü ile Mahmutbey, Çamlıca, Samandıra, Avcılar, Kandıra, Adapazarı, Aydın Tahtalıçay, Adana Batı, Mersin, Pozantı ve Gaziantep gişeleri de bulunuyor. İş yavaşlatma eylemi, TEM Otoyolu Mahmutbey gişelerinde saat 08.00’den, Çamlıca gişelerinde saat 12.00’den, Fatih Köprüsü’nde ise saat 14.00’ten itibaren yapılacak. Diğer noktalarda ise eylem, trafiğin yoğun olduğu saatlerde gerçekleştirilecek.

/ ANKARA

11.04.2007


 

Borçlu esnafa ödeme kolaylığı

Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Güney Bölge Birliği Başkanı Kazım Barışık, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği (TESKOMB) tarafından “Anadolu Yaklaşımı” benzeri uygulamayla borçlu esnafa büyük ödeme kolaylığı getirildiğini bildirdi.

Gecikme faizleri yüzünden borç yükü giderek artan esnaf ve san'atkârların rahat bir nefes alma imkânına kavuştuğunu belirten Barışık, “Yeniden yapılandırmadan yararlanmak isteyen borçlu esnafın 30 Nisan 2007’e kadar kooperatiflere başvurması gerekiyor” dedi.

Barışık, yaptığı açıklamada, ödeme kolaylığının, TESKOMB’un kendisine borçlu olan ve ödemesi gecikmiş üyelerin 31 Mart 2007 tarihine kadar olan borçlarını kapsadığını ifade etti. Uygulamayla esnafın 200 milyon YTL’yi bulan borcunun 130 milyon YTL’ye kadar düşürülmesi öngörülüyor.

/ ADANA

11.04.2007


 

Enflasyon beklentisi -yüzde 7,44’e yükseldi

Merkez Bankası tarafından düzenlenen beklenti anketine göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 7,44’e yükseldi. Merkez Bankası, Nisan ayı 1. dönem beklenti anketi sonuçlarını açıkladı.

Buna göre yıl sonu enflasyon beklentisi, tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) bazında yüzde 7,44 olarak belirlendi. Beklenti, bir önceki ankette yüzde 7,28 oranında bulunuyordu.

/ ANKARA

11.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004