Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Nisan 2007
Mehmet Fırıncı ve Mehmet Kutlular ; Mehmet Emin Birinci'yi anlattı...indirmek ve dinlemek için tıklayınız

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Suça itilmiş çocuklara üniversiteli eli uzanacak

Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı İzmir Şube Başkanı avukat Lale Özberk, Bergama Çocuk Tutukevi’ndeki çocukları üniversite öğrencilerinin rehabilite etmesini içeren ‘’Akran Eğitimi ve Rehabilitasyonu’’ projesi için Adalet Bakanlığına başvurduklarını kaydetti.

Özberk, yaptığı açıklamada, AB üyesi ülkelerden kabul görmüş projeyi Bergama Çocuk Tutukevinde hayata geçirmek için çalışma başlattıklarını ifade etti. Tutukevindeki ‘’suça itilmiş’’ çocukların, kendi yaş grubunda yer alan üniversite öğrencileri tarafından eğitilmesini ve rehabilitasyonunu içeren programın, İstanbul Bayrampaşa Çocuk Tutukevinde halen uygulandığını belirten Özberk, şunları söyledi:

‘’Suça itilmiş çocuklara, yetişkin olarak eğitim vermek istediğinizde arada mesafe oluyor. Gençler birbirinin duygularını daha iyi anlıyor. Projeyle üniversite öğrencisi gençlerin tutukevindeki çocuklara seramikten folklore, müzikten edebiyata kadar çeşitli alanlarda, oyunla eğitim vermesini ve tutukevindeki çocukların sosyal hale gelmesine çalışacağız.’’

Özberk, tutukevindeki eğitimin oyun ve beyin fırtınasıyla bilgi alışverişi şeklinde gerçekleştirileceğini kaydetti. Bergama Çocuk Tutukevinde yargılama sürecinin tamamlanmasını bekleyen yaklaşık 200 çocuğun bulunduğunu belirten Lale Özberk, akran eğitimini verecek üniversite öğrencileri için Dokuz Eylül Üniversitesi ile iletişim halinde olduklarını belirtti.

Bakanlıktan gerekli iznin alınmasından sonra bir grup gönüllü gencin seçileceğini ifade eden Özberk, ‘’Akran eğitimi verecek gençler de tutukevindeki çocuklara nasıl davranması gerektiği konusunda eğitilecek’’ diye konuştu. Lale Özberk, proje sayesinde üniversite öğrencilerinin tutukevindeki çocukları tanıma fırsatı bulacağını da söyledi. Üniversite öğrencileriyle tutukevindeki çocukların aynı müziği dinlediğini, aynı duyguları paylaştığını belirten Özberk, ‘’Üniversiteliler de tutukevindeki çocukları tanıyacak. Hayatın içinde bir araya gelecek bu çocuklar, birbirleriyle daha erken yüzleşecek. Aradaki mesafeler kalkacak’’ diye konuştu.

‘’REHABİLİTASYON MERKEZİ GEREKLİ’’

Özberk, suç işleyen çok sayıda çocuğun bulunmadığını, aynı çocukların çok sayıda suç işlediğini ifade etti. Tutukevindeki çocukların kazayla suça karıştığını ya da suç işlemeyi çevresinden öğrenerek uyguladığını belirten Lale Özberk, ‘’Suça karışan çocukları bu nedenle suçlu olarak değil, suça itilmiş çocuk olarak nitelendiriyoruz’’ diye konuştu.

Yargılama ve ceza süresi tamamlandıktan sonra çocukların salıverildiğini belirten Lale Özberk, şunları kaydetti: “Suça itilmiş çocukların bir rehabilitasyon merkezinde eğitim alması gerekiyor. İlköğretim okulları, liseler de açılsın ama bu özel çocuklara yönelik olarak rehabilitasyon merkezleri de açılsın. Orada rehabilite olup toplumla uzlaşmayı öğrenmeleri gerekiyor. Onlar çocuk, çocuklar görmediği şeyi uygulamaz. Onları gördükleri olumsuzluklardan rehabilitasyon merkezinde uzaklaştırmak gerekiyor.’’

/ İZMİR

12.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Öğrenciler: 14 Nisan mitinginde yokuz

  Mahkeme kararları var

  Ağar: Türkiye’yi tehdide kimsenin gücü yetmez

  Yıldırım: Uçak kaçırma normal hava olayı

  301 mağdurlarıyla dayanışma

  Meclisin toplantı yeter sayısında 367’ye gerek yok

  Gül: Irak'ın birliğini, huzurunu istiyoruz

  ADD’nin eylemi abesle iştigal

  İlk tur 26 Nisan ya da 3 Mayıs’ta

  Kızlar Kur’ân’a koşuyor

  OKS’de farklılık yok

  Suça itilmiş çocuklara üniversiteli eli uzanacak

  Organ bağışı, hayata bağlıyor

  Tutsak vekiller için 1 milyon imza toplandı

  Büyükanıt bugün basın toplantısı yapacak

  Susuzluğun çaresi işbirliği

  IMF baskısıyla çiftçiyi ezmek zulümdür

  İzmir’den nurlu yarınlara sesleniş

  İslâm dini barış ve insanlık getirmiştir

  Mevlid şekeri yerine fındık

  ‘Geleceğin mucitleri’

  Bazı hastalar aspirin kullanmamalı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004