Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Nisan 2007
Mehmet Fırıncı ve Mehmet Kutlular ; Mehmet Emin Birinci'yi anlattı...indirmek ve dinlemek için tıklayınız

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Mahkeme kararları var

Darbe girişimi türündeki suçlara askerî değil, sivil mahkemelerin bakması gerektiğini belirten Yargıtay emekli Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, “Bunların Askerî Ceza Yasasında gösterilen suçlardan olmadığına, daha önce kaldırılan Devlet Güvenlik Mahkemelerinin, yani sivil mahkemelerin bakması gerektiğine dair benzer olaylarla ilgili Uyuşmazlık Mahkemesinin verdiği kararlar var” şeklinde konuştu.

Nokta Dergisi’nde yayınlanan emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’e ait olduğu iddia edilen günlükle ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunan Emekli Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Av. Ahmet Gündel, başvurunun ayrıntılarını Yeni Asya’ya anlattı. Gündel, “günlüğün” sivil mahkemede yangılanması gerektiğini söyledi.

*Dilekçenizde günlükte yer alan suçların “askerlik hizmeti ve göreviyle ilgili olmadığı” için askeri mahkemelerde yargılanmaması gerektiğine dikkat çektiniz. Sivil mahkemede yargılanabilir mi?

Bu tür suçlara askeri mahkemelerin değil sivil mahkemelerin bakması gerektiğini belirttim. Dilekçem 5 sayfalık bir suç duyurusudur. İçerisinde suçun hukuki irdelemesi, aşağı yukarı yarısına yakın bir kısmında da bir takım kanunlara hukuksal nedenleri ile beraber yer verdim. Dilekçemizin ekine uyuşmazlık mahkemelerinin kararları ve diğer bilimsel görüşlerin bu yönde olduğuna dair bir takım düşünceleri de ilave ettik. Başsavcılığa küçük bir dosya olarak verdik.

*Daha önce buna benzer bir durum yaşanmış mı?

146 veya Yeni Ceza Yasasındaki muadili 309. maddeler ile ilgili bir olay görmedim ama Terörle Mücadele Yasası’nın 7. maddesi ile ilgili uyuşmazlık mahkemelerinin kararları var. Yani bu tür suçların Askeri Ceza Yasası’nda gösterilen suçlardan olmadığı, daha önce kaldırılan Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nin yani sivil mahkemelerin bakması gerektiğine dair benzer olaylarla ilgili uyuşmazlık mahkemesinin verdiği kararlar var.

*Başvurunuzdan nasıl bir sonuç bekliyorsunuz?

O savcılığın yapacağı soruşturma sonucunda ortaya çıkacaktır. Yani elbette ihbar eden olarak savcılığın olayın soruşturmasını, şayet dava açmayı gerektirecek deliller bulunursa da dava açmasını talep ettik. Gönlümüzden geçen 2003 ve 2004 yıllarında bu tür bir darbe girişiminin olmamış olmasının ortaya çıkması, temennimiz bu. Ama eğer bu girişimler de varsa ilgililerin cezasını çekmesi yönünde.

*Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, “bunları basında çıkmadan önce biliyorduk. Bunlarla ilgili bilgiler, devlette bilmesi gereken yerlere bildirilmiştir. Zaten savcılar da gereğini yaparlar” sözleri günlüklerin gerçekliğine dair bir teyit değil midir?

Teyittir tabi. Bu demeci dilekçemize de yazdık zaten. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının da bu konuda bir ihbarda bulunma gereğini hissetmesi önemlidir. Bu demeçler günlükteki bilgilerden daha önemli.

Ayrıca Nokta Dergisi’nde darbenin planları ve şemaları bile en ince ayrıntısına kadar yazılmış. Maalesef. Birey olarak üstümüze düşen görevi yapmanın gayreti içerisindeyiz ve bunun takipçisi olacağız, burada kalmayacak.

Aynı soruyu size de sorayım; Türkiye’de neden darbe girişimleri ve söylentileri bitmiyor? Türkiye’nin yapısından kaynaklanıyor. Bir ülkede demokrasi oturmamışsa gündeme, ülkeye kim hakim olacak? Demokrasi dışı bir takım etkinlikler hakim olacaktır. Türkiye’nin yaşadığı problemler de bunlardır. Tam anlamıyla demokrasi ve hukuk devleti inancının hakim olmamasından kaynaklanıyor. Maalesef toplumda da bu yönde bir takım taleplerde bulunan ve duruş sergileyen insanlar ve siyasi partiler var. Onun için demokrasiye geçme sürecimiz biraz zor oluyor, sıkıntılı oluyor. Ama demokrasiye geçmeyi başaracağız bu kaçınılmaz.

*Günlüklerin ortaya çıkması da bu geçişi hızlandırır herhalde?

Tabi kolaylaştıracak. bizim bu ihbar dilekçesini vermemizin, peşinde durmamızın amacı da zaten bu. Bir daha bu tür işler yapılmasın, yapanların da yaptıkları yanına geçmişte olduğu gibi kâr kalmasın. İleride bir daha bu işe tevessül edecekler yönünden de caydırıcı olsun düşüncesiyle dilekçeyi verdik.

Belki daha önce bu tür davranışlar cezalandırılsaydı daha sonrakiler olmazdı?

Kuşkusuz. Daha önceki darbelerde, muhtıralarda veya buna benzer davranışlarda yargı yolu açılıp da cezalandırılmış olsaydı 2003 ve 2004 yılındaki olaylar ya da 28 Şubat süreçleri yaşanmamış olacaktı. Onun için bu bir fırsattır aynı zamanda. Bu fırsatın sivil toplum tarafından iyi değerlendirilmesi lâzım.

Kemal BENEK

12.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Öğrenciler: 14 Nisan mitinginde yokuz

  Mahkeme kararları var

  Ağar: Türkiye’yi tehdide kimsenin gücü yetmez

  Yıldırım: Uçak kaçırma normal hava olayı

  301 mağdurlarıyla dayanışma

  Meclisin toplantı yeter sayısında 367’ye gerek yok

  Gül: Irak'ın birliğini, huzurunu istiyoruz

  ADD’nin eylemi abesle iştigal

  İlk tur 26 Nisan ya da 3 Mayıs’ta

  Kızlar Kur’ân’a koşuyor

  OKS’de farklılık yok

  Suça itilmiş çocuklara üniversiteli eli uzanacak

  Organ bağışı, hayata bağlıyor

  Tutsak vekiller için 1 milyon imza toplandı

  Büyükanıt bugün basın toplantısı yapacak

  Susuzluğun çaresi işbirliği

  IMF baskısıyla çiftçiyi ezmek zulümdür

  İzmir’den nurlu yarınlara sesleniş

  İslâm dini barış ve insanlık getirmiştir

  Mevlid şekeri yerine fındık

  ‘Geleceğin mucitleri’

  Bazı hastalar aspirin kullanmamalı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004