Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Ekonomide risklere dikkat

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) raporunda, Ocak ve Şubat ayı bütçe açığının dikkatle izlenmesi gerektiği belirtilerek, bu dönemde kamu giderleri kontrol altına alınmazsa açığın durdurulmasının mümkün olmayacağı savunuldu.

İSMMMO için Merkez Bankası, Hazine ve TÜİK verilerinden yararlanılarak hazırlanan raporda, bugün gelinen noktada doğru adımlar atılmazsa önümüzdeki dönemlerde kriz doğurabilecek ekonomik ve sosyal sorunlara yer verilerek, aşırı değerli YTL, yüksek reel faiz, işsizlik, seçim ekonomisi ve oluşabilecek siyasi istikrarsızlık ile cari açık, krizi besleyen unsurlar olarak sıralandı.

Resmi rakamlarla Türkiye’deki işsiz sayısının 2,5 milyon görünse de gerçekte bunun daha yüksek olduğu tahminine yer verilen raporda, şu öneriler yer aldı: ‘’Türkiye’nin önünde sosyal bir yara ve kriz potansiyeli taşıyan işsizlik sorunun çözümü için ‘istihdamı’ teşvik edici politikalar uygulanmalı. Bunun için kaynak olarak TOBB tarafından da daha önce dile getirilen ve toplam 25 milyar YTL biriken İşsizlik Fonu kullanılabilir.

Kayıt dışı istihdamı önleyecek ekonomi politikaları gündeme getirilmeli. Aşırı değerli YTL, Türkiye’yi ithalat cennetine çevirmiş durumda. Bu da dış ticaret açığını ve cari açığı besliyor. Bu nedenle ithalat talebi kontrol altında tutmalı. Ocak ve Şubat ayı bütçe açığı dikkatle izlenmeli. Bu dönemde kamu giderleri kontrol altına alınmazsa açığın durdurulması mümkün olmayacak. Cari açığın krize yol açmamasında kamu harcamalarının kısıtlanması ve bütçe açığının belli seviyede tutulması önemli rol oynuyor. Bu nedenle seçim ekonomisi uygulamalarına bir an önce son verilmeli.’’

“TÜRKİYE DIŞ ŞOKLARA DAYANIKSIZ’’

Aşırı değerli YTL’nin, Türkiye’yi dış şoklara karşı dayanıksız kıldığı ifade edilen raporda, geçen Mayıs ayında dünya piyasalarına bağlı olarak yaşanan sarsıntının, aşırı değerli YTL’nin aslında ne kadar güçsüz olduğunu ortaya koyduğu kaydedildi.

Dalga öncesinde yüzde 14’lere kadar gerileyen Hazinenin ortalama iç borçlanma faizlerinin yüzde 22’lere tırmandığı, piyasayı ürkütmemek için Türk hükümetinin yabancıların Hazine iç borçlanma kağıtlarından vergi almaktan vazgeçtiği belirtilen raporda, ‘’Sadece Mayıs ayında çıkan para 4 milyar doları buldu. Bu örnek de gösteriyor ki yüksek reel faiz politikasından vazgeçmez ve gerçekçi kur politikasına dönülmezse, Türkiye ‘dış şoklar’ karşısında dayanıklı olamayacak. Komşumuz İran ile ABD arasında yaşanan gerginlik ise dış şokların çok da uzak olmadığını gösteriyor’’ görüşüne yer verildi.

/ İSTANBUL

18.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ekonomide risklere dikkat

  Doğalgaz petrolün önüne geçecek

  Emlâkçılar faizlerin düşmesini bekliyor

  Yeni kurulan şirket sayısı yüzde 4.9 azaldı

  Bankalar KOBİ’leri desteklemedi

  Nakit sıkıntısı sürüyor

  Fındık geçim kaynağı olmaktan çıktı

  30 bin ton petrol ürününe el kondu

  Kurşunsuz benzine 5 kuruş zam

  Damla sulamaya faizsiz kredi

  Muzcular çilekçi, limoncular muzcu oluyor

  Otomobil üretimi Mart’ta yüzde 4 arttı

  Tesco Kipa, 4 bin kişiyi işe alacak


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004