Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

KOBİ'ler umduğunu bulamadı

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Develi, yürürlüğe giren Anadolu Yaklaşımı’ndan KOBİ’lerin beklediklerini henüz alamadıklarını belirterek, çıkartılan yönetmeliğin aksayan yönlerinin düzeltileceğini umduklarını söyledi.

Develi, yaptığı açıklamada, Türkiye’de kayıtlı 1 milyon 700 bine yakın KOBİ bulunduğunu, bunlardan 240 bininin imalat sanayinde, geri kalanının ise hizmet sektöründe faaliyet gösterdiğini hatırlattı. Temerrüte düşen 70 bine yakın KOBİ bulunduğunu bunun 42 binin Halk Bankası, Ziraat Bankası ve Vakıfbank ile ilişkili olduğunu belirten Develi, 26 bininin ise diğer bankalarla ilişkilerinin bulunduğunu vurguladı.

Develi, TBMM’den yasalaşarak uygulamaya konulan Anadolu Yaklaşımı’nda istenen hıza ulaşılamadığını ve ilginin beklenenin altında kaldığını ifade ederek, uygulamada yaptırım olmadığı için bankaların kendi inisiyatif ve iyi niyetle başvuruları kabul ettiklerini kaydetti.

Bu nedenle KOBİ’lerin beklediklerini henüz alamadıklarını anlatan Develi, şöyle konuştu: ‘’Çıkartılan yönetmelikte çerçeve anlaşmasına girmeyen konular var. Bunların Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu’nun (BDDK) müdahalesiyle süreç içerisinde düzeleceğini sanıyorum. Yönetmeliğin aksayan yönlerinin görülüp düzeltileceğini umuyorum. Bu konuda, TOBB, KOSGEB ve TOSYÖV gibi kuruluşlar KOBİ’lere yol gösterecekler.’’ Develi, iç ve dış borçların ödenebilmesi için tek şartın üretim olduğunu da vurgulayarak, ‘’Bunun içinde KOBİ’lerin desteklenmesi çok önemli. Anadolu Yaklaşımı çerçevesi de alacakları kurtarmak değil, KOBİ’leri destekleyecek şekilde olması gerekir’’ dedi.Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç de Anadolu Yaklaşımı’nın duyurulmasında eksiklik olduğunu ve bu nedenle uygulamanın tüm KOBİ’leri kapsadığının sanıldığını söyledi.Özgenç, bankalara borcu olmayan KOBİ’lerin Anadolu Yaklaşımı’ndan yararlanma şanslarının bulunmadığını kaydetti.

/ ADANA

23.04.2007


 

Tarım Kredi 2007 yılından umutlu

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TARIM KREDİ) Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım, ‘’kurumun 2006’da 4,4 milyar YTL işlem hacmini yakaladığını, 2010 yılında 10 milyar YTL’lik iş hacmine ulaşacaklarını’’ bildirdi.

Yıldırım, TARIM KREDİ dergisinde yer alan açıklamasında, Tarım Kredi Kooperatiflerinin 2007 yılına çok iyi şartlarda girdiğini, Tarım Kredi Kooperatiflerini çiftçilere daha iyi hizmet eder hale getirmek için çalışmalarının devam edeceğini ifade etti.Tarım Kredi Kooperatiflerinin 2006 yılında 4,4 milyar YTL işlem hacmine ulaştığını belirten Yıldırım, şunları kaydetti: ‘’Şirketlerimizin de bu rakamın dışında 1 milyar YTL işlem hacmi var. Sadece Gübretaş’ın işlem hacmi 450 milyon YTL. Kooperatiflerimiz, ortaklarına daha fazla kredi kullandırmaya başladı. Bunların geri dönüşü de büyük oranlarda gerçekleşti. Ayrıca diğer kalemlerdeki satışlarımız da katlanarak arttı.’’ Yıldırım, kurumu saygın hale getirdiklerini diğer tarımsal birliklerin Tarım Kredi Kooperatifleri ile işbirliğinde bulunmak istediklerini belirtti. Fiskobirlik ile yapılan anlaşmayı buna örnek gösteren Yıldırım, yaklaşık 9 bin üreticiye 23 milyon YTL kredi kullandırdıklarını, Adapazarı Şeker Fabrikaları A.Ş ve Marmarabirlik gibi birliklerin de kendileriyle anlaşma yapmak istediğini kaydetti. Yıldırım, gelecekle ilgili büyük hedefleri olduğunu, bu hedefleri yakalayıp 2010 yılında 10 milyar YTL’lik iş hacmine ulaşacaklarını ifade etti.

/ ANKARA

23.04.2007


 

“İpek Demiryolu” hattı projesinde sona doğru

Uzun yıllardan bu yana yapımı gündemde bulunan Kars-Tiflis-Bakü demiryolu yapım projesinde geri sayım başladı. Bir süre önce Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan yetkilileri arasında çerçeve anlaşması imzalanarak uygulama projeleri tamamlanan demiryolu yapımına ilişkin ihaleye, bu yılın ikinci yarısından önce çıkılması planlanıyor.

Avrupa’yı Türkiye üzerinden Kafkasya ve Orta Asya Cumhuriyetlerine bağlamak amacıyla yapımı planlanan projenin Türkiye ayağına yönelik proje çalışmalarını Devlet Limanlar ve Hava Meydanları (DLH) Genel Müdürlüğü yürütecek.

Hattın finansmanıyla ilgili izlenecek yöntem ihaleye ilişkin şartnamelerin hazırlanmasından sonra netlik kazanacak.Programa göre Kars-Tiflis-demiryolu hattı yapım ihalesinin bu yılın ikinci yarısında çıkılması halinde ihaleye ilişkin tekliflerin de yıl sonuna kadar alınarak değerledirme işlemlerinin tamamlanması planlanıyor. Yeni hat olarak 105 kilometre uzunluğunda inşaası planlanan demiryolunun, 75 kilometrelik kısmı Kars ile Gürcistan sınırı arasında, hattın geri kalan kısmı ise Gürcistan sınırından Ahılkelek’e kadar uzanacak. 150 kilometre uzunluğundaki Ahilkelek-Tiflis kesimi de rehabilite edilecek.

/ ANKARA

23.04.2007


 

TBMM lojman alanına konut inşa edilecek

Yıkımı tartışmalara neden olan TBMM eski lojman alanına yapılacak proje belli oldu. Dubleks 400 lojmanın yıkıldığı alanda, Ankara’nın en yüksek binalarının yer alacağı bin 800 konut ve sosyal tesislerden oluşan bir proje uygulanacak.

ACE Mimarlık Mühendislik Müşavirlik LTD. ŞTİ.’nin sahibi mimar Can Ersan tarafından tasarlanan proje uyarınca, 32 katlı 12 blok yapılacak. Bir İngiliz şirketi tarafından özel bir peyzaj uygulanacak proje, Mayıs’ta, ‘’PARK ORAN’’ adıyla satışa çıkarılacak. Metrekare fiyatı 2 bin 500 dolardan başlayacak projedeki konutlar için, şimdiden bin 200’ün üzerinde müşteri çıktığı belirtiliyor. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) yetkililerinden edinilen bilgiye göre, TBMM eski lojman alanına yapılacak projenin ayrıntıları belli oldu. TOKİ tarafından da uygun bulunan proje ile ilgili inşaat ruhsatları da alınmak üzere. MESA-AKTÜRK-Emlak Pazarlama ortaklığının yaptıracağı projenin tanıtımında, modern hayat ihtiyaçları düşünülerek planlanan projenin, ‘’Türkiye de üretilen bu türdeki yapılaşmalar içinde pek çok yönü ile bir ilk olma özelliği taşıdığı’’ belirtiliyor.

/ ANKARA

23.04.2007


 

Eker: Tarımda dünya çapında rekabete hazırlanıyoruz

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 2013 hedeflerinin, 20 rekabetçi üründe Türkiye’yi dünya çapında önemli bir aktör yapabilmek olduğunu bildirdi.

Bakan Eker, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği’nin (SETBİR) düzenlediği toplantıda, ekonomi muhabirleriyle biraraya gelerek, bakanlığın tarımda değişim ve dönüşüm konusunda gerçekleştirdiği projeler hakkında bilgi verdi.

Sütte kaliteyi arttırma konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını belirten Eker, bu konuda ekstra destekler verdiklerini, hayvancılıkta destek miktarını 3-4 yıl içinde 10 kat arttırdıklarını söyledi. Irk ıslahı konusuna da değinen Eker, saf ırkta 4 puanlık bir iyileşme olduğunu ve oranının yüzde 26’ya yükseldiğini ifade etti. Bakan Eker, Türkiye’deki eksikliğin et sığırcılığı işletmesinin az olmasından kaynaklandığını dile getirerek, ‘’Türkiye’de, Avrupa ve ABD’deki gibi etçi yönü gelişmiş sığır ırklarının yetiştiriciliği yok. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz’’ dedi.

Bakan Eker, yıllardır yatırım yapılmadığından verimliliğini yitiren Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) işletmelerinin uzun vadeli olarak kiraya verilmeye başlandığını hatırlatarak, ‘’Bu kapsamda TİGEM’in 2 milyon 700 bin dekarlık toplam arazisinin yüzde 3,8’ine tekabül eden 140 bin dekar araziye sahip 14 işletmesi kiraya verildi’’ dedi.

/ İSTANBUL

23.04.2007


 

Serbest bölgelerdeki vergi muafiyeti uzatılsın

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Serbest Bölgeler Sektör Meclis Başkanı Mehmet Özmen, serbest bölgelerde istihdamdan alınan vergi muafiyetinin 2008 yılında sona ereceğini hatırlatarak, bu muafiyetin uzatılmasını istediklerini bildirdi.

Özmen, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, 5084 sayılı teşvik kanununun bazı hükümlerinin serbest bölgeleri olumsuz etkilediğini, serbest bölgelerde yatırımların ve işlemlerin önemli oranlarda düşmesine neden olduğunu belirtti. Serbest bölgelerin ülke ekonomisine ve istihdamına önemli katkılar yaptığını kaydeden Özmen, serbest bölgelerde istihdamdan alınan vergide muafiyetin 2008 yılında sona ereceğini hatırlattı. Serbest bölgelerde firmaların işçilere ödemiş oldukları ücret üzerinden vergi verdiklerini anlatan Özmen, serbest bölgelerin yüzde yüz kayıtlı yerler olduğunu söyledi. Özmen, serbest bölgelerde istihdamın yüzde 85’inin imalatta çalıştığını kaydederek, ‘’Bizim istediğimiz imalattaki istihdam muafiyetinin AB giriş tarihine kadar uzatılması. Bu bizim kaybettiklerimizin yanında son derece küçük bir istek ve bu istek bizim istihdamımız için, serbest bölgelerin devamı için isteniyor’’ diye konuştu.

/ ANKARA

23.04.2007


 

Yabancı sermaye en çok tekstile geldi

İstanbul Ticaret Odasına göre 2006’da İstanbul’da kurulan yabancı sermayeli firmaların çoğunluğu tekstil giyim sektörüne gelirken, geçen yıl hem ortak sayısında hem de taahhüt ettiği yabancı sermaye açısından ilk sırada yer alan ülke Hollanda oldu.

İTO’nun, ‘’İTO’ya Kayıtlı Firmaların Kuruluşlarında Yabancı Ortak Ve Sermaye Durumu 2006 Yılı Değerlendirmesi’’ araştırmasına göre, İstanbul’da kurulan yabancı sermayeli şirketler arasında Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ilk 3 sırada yer aldı. Ülkelere göre ortak sayısı itibariyle yüzde 14,85 pay ile Hollanda ilk sırada yer alırken, bunu yüzde 14,64 ile Almanya ve yüzde 6,98 ile İngiltere izledi. Buna göre, geçen yıl hem ortak sayısında hem de taahhüt ettiği yabancı sermaye açısından ilk sırada yer alan ülke Hollanda oldu. İTO kayıtlarına göre geçen yıl İstanbul’da 2 bin 336 yabancı yatırımcı tarafından toplam 215,3 milyon YTL sermaye tutarında şirket kuruldu. Geçen yıl İstanbul’da en fazla yabancı yatırımcı ‘Müşavirlik Hizmetleri’ sektörüne, en çok yabancı sermaye de ‘Tekstil ve Giyim’ sektörüne geldi.

/ İSTANBUL

23.04.2007


 

Dünya Türk makarnası yiyor

Türkiye, dünya makarna ihracatında İtalya’dan sonra ikinci sıraya yükseldi. Türk makarna sektörü, geçen yıl gerçekleştirdiği 193 bin 205 ton makarna ihracatıyla 10 yıl aradan sonra yeniden ikinci konuma çıktı.

Avrupa’dan Asya, Afrika’dan Amerika ve Avustralya kıtasına kadar başta Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Cibuti, İsrail ve Togo olmak üzere 123 ülkeye ihracat yapan Türkiye, 81,9 milyon dolar ihracat geliri sağladı.

Türkiye’de makarna ihracatı ilk kez 1970 yılında 13 ton ile başladı ve sonraki yıllarda sürekli artış kaydederek, 1997 yılında 136 bin tona ulaştı. Türkiye bu yıllardaki ihracatıyla dünya ticaretinde ihracatta İtalya’dan sonra ikinci sırayı aldı. Ancak, tek pazara yönelmek ve uluslararası pazarlarda rakip ülkeler avantajlı bir konumda kotasız ihracat yaparken Türkiye’nin değer kotasıyla sınırlandırılması ihracatta sıkıntıya sebep oldu.

Yakaladığı yükselme eğilimi ile ihracatına devam eden sektör, yeni pazarlara ada girmeyi başdı. 2004 yılında 126 bin tonu bulan makarna ihracatı, 2005 yılında 163 bin 830 ton ve 2006 yılında 193 bin 205 tona çıktı. Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Başkanı Can Balin, yaptığı açıklamada, ihracatta olumlu bir trend izlendiğini ifade ederek, Türkiye’nin makarna ihracatında 193 bin ton ile en yüksek noktaya ulaşıldığını belirtti. Balin, ‘’Tüm olumsuzluklara rağmen ihracatımızı artırmaya başardık. Dünyada makarna ihracatında Türkiye 2. sırada yer alıyor’’ dedi.

/ GAZİANTEP

23.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004