Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Osmanlı saray müziği Brüksel yolcusu

Klasik Türk Müziği, Avrupa klasik müziğinin yanında hak ettiği yeri alacak. Türk müziğinin 400 yıldır günyüzüne çıkmamış eserleri, aynı dönemin Avrupa barok müziğiyle birlikte dünya sahnesine çıkıyor. Paris ve İzmir’de kurulan iki topluluğun “17. Yüzyılda Avrupa ve Osmanlı Saraylarında Müzik Projesi” kapsamındaki konserleri bu ay Brüksel’de, Mayıs’ta ise İstanbul, İzmir ve Ankara’da düzenlenecek.

17. yüzyılda Osmanlı ve Avrupa saraylarında yapılan müziği not defterinde buluşturan Ali Ufki ya da gerçek adıyla Albert Bobovski, 400 yıl sonra meslektaşlarına ilham verdi. Ufki’nin el yazmaları, Ege Üniversitesi’nde (EÜ) Cevher–i Musiki’nin kurulmasını, topluluğun Fransa’dan La Turchescha ile buluşmasını ve bu iki topluluğun iki coğrafyanın müziklerini aynı sahnede buluşturmasını sağladı.

Bristish Library’de bulunan “Haza Mecmua–yı Saz ü Söz” adlı el yazması kitaba ulaşarak tercüme ettiğini ve beş yıl süren çalışmayla kitap haline getirdiğini belirten EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Müdürü Prof. Dr. Hakan Cevher, “500’ün üzerinde Türk müziği eseri, ilk defa bu kitapla ortaya çıktı. Bu eserleri hayata döndürmek ve 17. yüzyıl müziğinin resmini çekmek üzere konservatuardaki öğretim elemanlarımızla birlikte Cevher–i Musiki’yi kurduk” dedi.

Fransa’daki barok müzik topluluğu La Turchesca ile Cevher–i Musiki’nin bu proje çerçevesinde bir araya geldiğinin altını çizen Prof. Dr. Cevher, “Böylece Ali Ufki’nin 17. yüzyılda kendi notları üzerinde yaptığı Avrupa barok müziği ile Osmanlı saray müziği buluşması hayat bulmuş oldu. Proje çerçevesinde Türk, Fransız ve İtalyan 14 uzman müzisyen, fikir alış verişi içinde iki müziğin etkileşimini ön plana çıkaran konserler vermeye başladı” şeklinde konuştu.

Projede Barok müzik ile Türk müziği eserlerinin tarih boyunca geçirdiği evreler gözönünde tutularak her iki türün de özgün çalgılarının kullanıldığını açıklayan Cevher, “Konservatuar Çalgı Yapım bölümümüzün herbirini yeniden yaptığı 17. yüzyıl Türk enstrümanları, aynı dönemin özgün barok enstrümanlarıyla aynı sahnede yer alıyor. Ortak repertuar, doğuyla batının kültür buluşmasını temsil ediyor. Amacımız, sözkonusu dönemi aydınlatmak. Bu bir tür 17. yüzyıl laboratuvarı çalışması” dedi.

Proje çerçevesinde ilk konserlerini 2006 yılında Paris’te verdiklerini belirten Hakan Cevher, “27 Nisan tarihinde Brüksel’de Sablon Barok Müzik Festivali’nde, TÜSİAD Brüksel Avrupa Bürosu’nun desteğiyle bir konser verilecek. Konserin teması tinsel müzik. Aynı çerçevede 14 Mayıs’ta İstanbul’da, 15 Mayıs’ta İzmir’de, 20 Mayıs’ta Ankara’da da konserler düzenlenecek. İzmir konserinin teması, Avrupa ve Osmanlı saray müzikleri” şeklinde konuştu.

Konserler dışındaki faaliyetler ise şöyle: Fransa ve İstanbul’da atölye çalışmaları, Fransa’da yapılacak CD kaydı, Prof. Dr. Hakan Cevher’in yönetiminde Ali Ufki’nin el yazmasının incelenmesi, yayınlanması ve Cevher’in Paris’teki el yazması üzerine çalışmalarını konu alan konferansı, Avrupa’da bulunan Osmanlı İmparatorluğu’na ait belgeler uzmanı Frederic Hitzel’in konferansı, Boğaziçi Üniversitesi’nden Bülent Aksoy’un Avrupa seyyahlarının Osmanlı devri müziği üzerine gözlemlerini konu alan konferansı.

23.04.2007


 

Fotoğraf günlerinde 4 yeni sergi

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Fotoğraf Sanatçıları Derneği (BUFSAD) ve Bursa Gazeteciler Cemiyeti işbirliği ile bu yıl 17’ncisi düzenlenen Bursa Fotoğraf Günleri devam ediyor.

Hafta boyunca gerçekleştirilen gösterimler, sergiler ve fotoğrafçılık kurslarıyla Bursa’nın kültür ve san’at hayatına renk katan 17. Fotoğraf Günleri’nde san’atçıların birbirinden güzel enstanteneleri fotoğraf tutkunlarıyla buluşmaya devam ediyor. Nasuh Mahruki’nin “Yeryüzü Güncesi”, Cemil Ağacıkoğlu’nun “Kapadokya”, Altan Bal’ın “Bekâr Odaları” ve Haluk Uygur’un “İnançlarıyla Yaşayan Anadolu” adlı çalışmaları, Fotoğraf Günleri’nin 7. gününde, açılan sergilerde san’atseverlerin beğenisine sunuldu. 130 eserin yer aldığı sergilerin açılışını Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Muammer Subaşı ile Sabri Yalın yaptı. Subaşı, san’atçıların Türkiye’nin ve hatta dünyanın dört bir tarafından farklı bakış açılarıyla çektikleri ve Bursalı sanatseverlere yansıttıkları karelerin görülmeye değer olduğunu söyledi. Yalın ise, amatör ruhla yapılan fotoğraf çalışmalarının, göz kamaştırıcı güzellikte olduğunu belirtirken, fotoğraflardaki kompozisyonların ise ayrı bir heyecan verdiğini söyledi.

Nasuh Mahruki’nin Everest Dağı’ndan, Antartika’ya kadar dünyanın dört bir köşesinde ölümsüzleştirdiği anları, san’atseverlerle buluştuğu sergide, sanatçı Altan Bal ise bir zamanlar babasının yaşadığı İstanbul’daki bekâr odalarını, farklı bir bakış açısıyla gözler önüne serdi. Fotoğraf Günleri boyunca 12 sergi san’atseverlerin beğenisine sunulurken, son açılan 4 serginin de 26 Nisan Perşembe gününe kadar açık olacağı belirtildi.

23.04.2007


 

Turizm sezonu Nemrut Dağında açıldı

15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası faaliyetleri kapsamında Adıyaman’ın Kâhta ilçesi turizm sezonunu Nemrut Dağında açtı. Turizm haftası faaliyetleri kapsamında bugüne kadar Nemrut Dağını görmeyen yaklaşık 250 Kâhtalı ilköğretim okulu öğrencilerine Nemrut Dağı başta olmak üzere, Karakuş Tümülüsü, Cendere Köprüsü, Arsemia ile diğer tarihî ve turistik yerler gezdirildi.

Turizm Haftası faaliyetleri kapsamında Kâhta ilçesi Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli bahçesinde coşkulu bir şekilde başlayan Turizm Haftasına Adıyaman Valisi Halil Işık, İl Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, Kâhta Kaymakamı Kadir Sertel Otcu, Samsat Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, Daire Müdürleri Kâhta halkı ile bir çok sayıda öğrenci katıldı.

Kâhta’daki programdan sonra Turizm haftası faaliyetleri kapsamında bugüne kadar Nemrut Dağını görmeyen yaklaşık 250 Kâhtalı ilköğretim okulu öğrencilerine Nemrut Dağı başta olmak üzere, Karakuş Tümülüsü, Cendere Köprüsü, Arsemia ile diğer tarihî ve turistik yerler gezdirildi. Hayatında ilk defa Nemrut Dağını gören ilköğretim okulu öğrencileri Nemrut Dağını ve diğer tarihî ve turistik yerleri gezmenin ve görmenin sevincini yaşadılar. Nemrut Dağını ilk defa gören öğrencilerin heyecanlı oldukları gözlerinden okunuyordu.

Nemrut Dağını ilk defa gören öğrencilerle de yakından ilgilenen Vali Halil Işık, öğrencilerle ve askerle Nemrut Hatıra fotoğrafı çektirdi.

Ali KARABİBER

23.04.2007


 

23 Nisan programında miniklerden sema gösterisi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Pendik’te düzenlenen faaliyetlere minik semazenler damgasını vurdu.

Pendik Belediyesi Çocuk Kreşi’nde öğrenim gören 15 çocuk, yaptıkları sema gösterisi ile salonu dolduran yüzlerce izleyicinin gönüllerini fethetti. Mevlevî kostümleri ile sahne alan minikler, ney müziği eşliğinde gösterilerini tamamlarken, minik semazenleri ilgi ve beğeniyle izleyen büyükler ise gösterinin ardından çocukları uzun süre ayakta alkışladılar.

Yeni Asya / İSTANBUL

23.04.2007


 

Mutfak kültürümüz gençlere tanıtılacak

Dünyanın en büyük 5 mutfağından biri olan Türk mutfağının, fast-food ve yabancı mutfak kültürü karşısında yozlaşmaması için yurt genelindeki 12 olgunlaşma enstitüsü çaba gösteriyor.

Geleneksel Türk san’atının, millî kültürünün korunup yaşatılması ve geliştirilmesi amacıyla kurulan olgunlaşma enstitüleri, Osmanlıdan gelen geleneksel mutfak kültürünün de gelecek nesillere yozlaşmadan aktarılmasına hizmet ediyor.

Adana Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü İkmal Kalın, kursiyerlerin, usta öğreticiler nezaretinde, Türk mutfağının, fast-food ve yabancı mutfak kültürü karşısında yozlaşmaması için çaba harcadığını bildirdi. Kalın, Türklerin, Osmanlıdan gelen zengin mutfak kültürüne sahip olduğunu belirterek, ‘’Türk mutfağı özen, sabır ve büyük emek ister. Kolaycılık karşısında bu kültürün varlığını sürdüremeyiz. Kursiyerlerimizi bu bilinçle eğitiyoruz’’ dedi.

/ ADANA

23.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004