Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

ABD, Ortadoğu’dan çekilsin

Mısır, Fas, Pakistan ve Endonezya’da yapılan bir araştırma, bu ülkelerdeki halkın çoğunluğunun ABD’nin Orta Doğu’dan çekilmesinden yana olduğunu gösterdi. ABD’deki Maryland Üniversitesinin işbirliğiyle WorldPublicOpinion.org enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya katılanların yüzde 74’ü, ABD’nin Orta Doğu’daki üslerini kapatması ve Müslüman ülke topraklarını terk etmesi yönünde görüş belirtti.

Mısırlıların yüzde 91’i ve Faslıların yüzde 69’u Irak’taki Amerikan askerlerine karşı düzenlenen saldırıları haklı görürken, Endonezyalıların yüzde 61’i buna karşı çıktı. Saldırılara olumlu bakan Pakistanlıların oranı yüzde 31 olarak ortaya çıktı, olumsuz bakanların oranı yüzde 33 oldu.

Sivil Amerikalılara ya da Batılılara yönelik saldırılara ise destek verilmedi. El Kaide’nin şeriat düzenini uygulama gibi birçok amacı çoğu kişi tarafından desteklenirken, örgütün lideri Usame bin Ladin hakkındaki düşüncelerin örgütün kendisi kadar olumlu olmadığı ortaya çıktı.

Mısırlıların yüzde 40’ı Bin Ladin hakkında olumlu ya da çok olumlu görüş taşıyor. Aynı görüşü taşıyan Endonezyalıların oranı yüzde 17 oldu. ABD’deki 11 Eylül saldırılarında El Kaide’nin sorumluluğu olduğunu düşünen Pakistanlıların oranı yüzde 3, Amerikan hükümetinin sorumluluğu olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 20 olarak ortaya çıktı. Mısırlıların yüzde 29’u ve Faslıların yüzde 15’i bu saldırıların arkasında İsrail’in bulunduğunu düşünüyor.

Pakistanlıların yüzde 71’i, Mısırlıların yüzde 29’u, Endonezyalıların yüzde 43’ü ve Faslıların yüzde 28’i saldırıların sorumlusu hakkında görüş bildirmedi.

Araştırmaya katılanların çoğu, ABD’nin bir Filistin devletinin kurulmasını istediği konusunda ciddî kuşkular taşıyor. Mısırlıların sadece yüzde 7’si, Faslıların yüzde 23’ü, Pakistanlıların yüzde 27’si ve Endonezyalıların yüzde 38’i, Filistin devletinin ABD’nin hedeflerinden biri olduğunu düşünüyor. Buna karşılık Mısırlıların yüzde 91’i, Faslıların yüzde 64’ü, Endonezyalıların yüzde 40’ı ve Pakistanlıların yüzde 28’i Filistin devleti kurulmasının ABD’nin hedefleri arasında bulunmadığı görüşünü dile getirdi.

Araştırmaya katılanların büyük bir çoğunluğu, ABD’nin amacının Müslüman dünyayı zayıflatmak olduğunu düşünüyor. 4 ülkede 9 Aralık 2006 ile 15 Şubat 2007 arasında yapılan araştırmaya göre, Mısırlıların yüzde 92’si, Endonezyalıların yüzde 73’ü, Faslıların yüzde 78’i ve Pakistanlıların yüzde 67’si bu görüşü paylaşıyor.

/ WASHINGTON

25.04.2007


 

Bayrou’nun oyları kime?

Bir ankete göre, Fransa’da Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda kaybeden François Bayrou’nun seçmenlerinin yüzde 38’i 6 Mayıs'ta yapılacak ikinci turda Segolene Royal’e, yüzde 35’i Sarkozy’ye oy vermeye hazırlanıyor. Royal'in, kaybeden diğer adayların seçmenlerinden de oy alıp alamayacağı ise meçhul.

Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri Nicolas Sarkozy’nin danışmanı François Fillon, Fransa Demokrasi Birliği (UDF) lideri Bayrou’nun kendilerini ikinci turda desteklememesi halinde, Haziran ayında yapılacak genel seçimlerde kendileriyle ittifak yapmayacaklarını söyledi. Fillon, ‘’Bayrou bizi desteklediğini açıklamadığı takdirde, biz de 577 seçim bölgesinde tek başımıza yarışa gireriz’’ dedi.

Genel seçimlere UDF’nin UMP ile ittifak içinde girmemesi halinde, Bayrou’nun partisinin seçim barajı yüzünden Mecliste temsil edilemeyebileceğine dikkat çekiliyor.

UMP sözcüsü Xavier Bertrand ise gazetecilere yaptığı açıklamada, kamuoyundaki beklentilerin aksine Bayrou ile seçim pazarlığına girmeyeceklerini söyledi.

Bu arada, Sosyalist Parti yöneticileri, bugün yaptıkları açıklamalarda, Bayrou’nun kendilerini desteklemeleri çağrısında bulundular.

Öte yandan, Ipsos tarafından düzenlenen bir anket, ‘’Bayrou taraftarlarının daha çok Royal’i desteklediğini’’ ortaya koydu.

Ankete göre, Bayrou seçmenlerinin yüzde 38’i 6 Mayısta düzenlenecek ikinci turda Royal’e, yüzde 35’i Sarkozy’e oy vermeye hazırlanıyor. Çekimser kalacak Bayrou seçmenlerinin oranı yüzde 27’de kalırken, kararsızlar şimdilik yüzde 5 civarında.

/ PARİS

25.04.2007


 

Wolfowitz direniyor

Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz, adının karıştığı aşk skandalının ardından tarzını değiştirmeye hazır olduğunu belirtirken, istifa etmeyi reddediyor.

Washington Post’ta kaynak belirtilmeden verilen habere göre, Wolfowitz, yapılan bir toplantıda, yönetim tarzını değiştirmek için bir “uzmana” başvurma ihtimalini inceleyeceğini, sevgilisinin maaşıyla ilgili patlak veren olayda kendisini temsil etmesi için, 1998’de Monica Lewinsky skandalında ABD’nin eski başkanı Bill Clinton’ı savunan avukat Robert S. Bennett’i tuttuğunu söyledi.

Haberde, avukat Bennett’in hafta sonunda bir araya geldiği Wolfowitz’in istifa etmeyeceğini söylediği ve “İnsanların dünyadaki yolsuzlukla mücadelede yürüttüğü işini bozma peşinde olduklarını düşündüğünü ve bu görevine yüzde 100 odaklanmak için bu olaya bir son vermek istediğini söylediğini” ifade ettiği belirtildi. 185 üyeli bankanın 24 delegesinin oluşturduğu yönetim kurulu, Cuma günü Wolfowitz’in talimatıyla yakın arkadaşlarının imzaladığı sözleşmelerle ilgili soruşturma başlatma kararı almıştı. Banka çalışanları, Wolfowitz’in istifasını isterken, Wolfowitz, ABD Başkanı George Bush’un desteğini almıştı.

/ WASHINGTON

25.04.2007


 

Rusya’dan Kosova için veto tehdidi

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Vladimir Titov, Kosova’nın bağımsızlığına yol açacak uluslar arası planın BM Güvenlik Konseyinden geçmeyeceğini söyledi. Titov, Rus basınına yaptığı açıklamada, “Biz iki tarafın kabul etmeyeceği bir çözümü desteklemeyeceğimizi daha önce de açıkladık” diye konuştu.

BM özel temsilcisi Martti Ahtisaari’nin hazırladığı taslağa dayanan bir kararın BM Güvenlik Konseyinden geçmeyeceğini ifade eden Titov, Rusya’nın veto hakkını kullanacağını ima etti. Titiov, veto tehdidinin, BM Güvenlik Konseyi çerçevesinin de içinde bulunduğu karşılıklı kabul edilebilir bir mekanizmanın bulunması için tarafları harekete geçirmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de ABD Savunma Bakanı Robert Gates ile görüşmesinin ardından ABD Başkanı George Bush ile yaptığı telefon görüşmesinde Kosova konusunu görüşmüştü.

/ MOSKOVA

25.04.2007


 

HAMAS ateşkese son verdi

Filistinli Hamas örgütünün silâhlı kanadı, İsrail topraklarına düzenlediği füze saldırısının ardından, İsrail ile Kasım sonunda varılan ateşkese son verdiğini duyurdu.

Hamas’ın silâhlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayı’nın sözcüsü Ebu Ubeyda, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Artık ateşkes yok. Ateşkese uymayan taraf düşman İsrail’dir. Şimdi sıra Filistinli gruplarda” dedi. Ubeyda, İzzeddin El Kassam Tugayı militanlarının, bu sabah İsrail topraklarına düzenlediği füze ve havan saldırılarının, son günlerde Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde 9 Filistinlinin öldürülmesine misilleme olduğunu belirtti.

/ GAZZE

25.04.2007


 

9 Amerikan askeri öldürüldü

Irak’ın başşehri Bağdat’ın kuzeybatısında, ABD’ye ait bir devriye üssüne bombalı araçla düzenlenen intihar saldırısında 9 ABD askerinin öldüğü, 20 askerin yaralandığı bildirildi.

ABD ordusundan yapılan açıklamada saldırının, ABD’li ve Iraklı askerlerle Sünnî ve Şiî milisler arasında şiddetli çatışmalara sahne olan Diyala’da meydana geldiği belirtildi. Ölen ve yaralanan askerlerin Şimşek Görev Gücü’ne bağlı olduklarının kaydedildiği açıklamada, saldırıda bir Iraklı sivilin de yaralandığı ifade edildi.

/ BAĞDAT

25.04.2007


 

Ziya’ya sürgün vizesi verilmedi

Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar’ın, Bangladeş’teki geçici hükümetin sürgüne gönderme kararı aldığı eski Başbakan Halide Ziya’ya vize vermediği bildirildi.

Bangladeş’te yayımlanan New Age ve News Today gazetelerinin haberlerinde, başşehir Dakka’daki Suudi Arabistan Büyükelçiliğinin, ülkeyi kendi rızasıyla terk ettiğine ikna olunmadığı için Ziya’ya vize vermediği belirtildi. Haberlerde, vize başvurusundaki imzanın, Ziya’nın kendi iradesiyle ülkeden ayrılmak istediğinin kanıtı olmadığı için elçiliğin vize başvurusunu reddettiği ifade edildi. Elçiliğin, Ziya’nın başvurusunu bizzat yapmasını istediği kaydedildi. News Today gazetesi, hükümetin Kuveyt ve Katar’ı da vize için ikna etmeye çalıştığını, ancak bunda başarılı olamadığını yazdı.

/ DAKKA

25.04.2007


 

Tesettür operasyonuna Ayetullah tepkisi

İran’da polisin tesettüre uygun giyinmeyen kadınlara karşı son günlerde başlattığı sıkı takibe tepkiler devam ediyor. İran’da yargının başındaki Ayetullah Mahmud Haşimi Şahrudi, polisin tesettüre aykırı giyindikleri gerekçesiyle kadınları karakollara götürmesinin doğru olmadığını ifade etti.

Şahrudi, kadın ve gençleri polis karakollarına tıkmanın hiçbir fayda sağlamayacağını belirterek “Aksine topluma zarar verir” dedi. İranlı yetkili, sosyal konularda sert önlemlerin ters tepeceği uyarısında bulundu. İran’da polis, Cumartesi günü başlattığı operasyonlarda tesettüre uymadıkları gerekçesiyle 200 kadar kadını gözaltına almıştı.

25.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004