Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Emlak sektörü ‘tutsat’ mağduru

İpoteğe dayalı, uzun vade ile kira öder gibi ev sahibi olmayı sağlayan Tutsat (mortgage) Yasası’nın çıkmasına rağmen belirsizliklerin sürmesi ve faiz oranlarının beklenen seviyeye düşmemesinin, gayrimenkul yatırımcısını ‘’bekleme’’ye sevk ettiği belirtildi.

Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Emlakçılar Odası Başkanı Burhan Coşkun, Tutsat Yasası’nın çıkmasına rağmen, bu konuyla ilgili belirsizliklerin sürdüğünü, bankaların bu sisteme henüz yeterince hazır olmadıklarının gözlendiğini, faizlerin de istenen seviyeye gelmediğini ifade ederek, ‘’Bugün en düşük faiz oranı yüzde 1.54 civarında. Bu faiz oranlarıyla çok zenginin dışında hiç kimse mülk sahibi olamaz’’ dedi. Sistemle ilgili sorunların çözümlenmemesi sebebiyle gayrimenkul almak ya da satmak isteyenlerin bu düşüncelerini askıya aldıklarını vurgulayan Coşkun, şunları söyledi: ‘’Alıcı ve satıcıların beklemeye girmesi emlak sektörünü olumsuz etkiledi. Meslektaşlarımız, Tutsat Yasası ile ilgili belirsizliklerin bir an önce çözülmesini, faizlerin aşağıya çekilmesini istiyor. Bizim de umutlarımız bitmiş değil. Bugünkü olumsuz tabloya rağmen tüm umutlarımızı tutsat sistemine bağladık. Faizlerin 0,80’lere kadar düşeceğini, inşaat sektörünün de emlak piyasasının da yeniden dirilişe geçeceğini tahmin ediyoruz.’’

/ ADANA

25.04.2007


 

Ekonomi unutulmasın

Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan, Cumhurbaşkanlığı tartışmalarının ekonomideki kazanımların gölgelememesi gerektiğini söyledi.

Mynet’te yer alan haberde cumhur başkanlığı ve genel seçimleri değerlendiren Çağlayan, Cumhurbaşkanlığı tartışmalarının ekonomideki kazanımların gölgelememesi gerektiğini ifade etti. Çağlayan, “Unutmamalı ki bir puanlık faiz artışının katrilyonluk faturası var. Her otuz saniyede bir kişinin işsiz aldığı Türkiye’de ekonomik denge çok önemli” dedi. Çağlayan, bu konuda Parlamento’nun vereceği karara saygılı olunması gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanının kim olacağı tartışması, Köşk seçimlerini yıllardır uzaktan izleyen iş dünyasına da yansıdı. İş dünyası “kriz yaratılmaması” uyarısında bulunurken, ne olursa olsun demokratik sürecin sonucuna herkesin saygılı olacağı konusunda hemfikir. TBMM’nin başta bütçe olmak üzere 2007 programının bir sonraki yıla sarkmaması için erken seçime gidilmesi gerektiğini kaydeden ASO Başkanı Zafer Çağlayan, takvimin de 15 Temmuz-Ağustos olması gerektiğini söyledi. Çağlayan, “Böylece 2007 bütçesi zamanında hazırlanmış olur. Bu konuda patinaj bir yıla mal olur” yorumunu yaptı. Köşk tartışmaları ile birlikte ekonomi gündeminin durduğunu anlatan Çağlayan, “Üretim, yatırım, işsizlikte konuşulmalı. Unutulmamalı ki cari açık, yüksek faizler ciddi bir sorun olarak duruyor” diye konuştu.

/ ANKARA

25.04.2007


 

TİGEM işletmelerinin kiralanmasına fren

Özel sektörün tarıma yatırımını sağlamak amacıyla 30 yıllığına kiraya verilen Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüne’ne (TİGEM) ait işletmelerde, firmaların taahhüt ettikleri yatırımlar konusunda yavaş davranınca, bundan sonraki kiralama işlemleri askıya alındı.

TİGEM, yatırımlarını zamanında yapmayan 5 firmaya uyarı yazısı gönderirken, TİGEM’in 2005 yılı faaliyetlerini inceleyen TBMM KİT komisyonu, kiralanan işletmelerle ilgili olumlu sonuçlar alınana kadar, kiralama işlemlerinin durdurulması yönünde tavsiye kararı aldı.

TBMM KİT Komisyonu Başkanı Nurettin Canikli, ayrıca yatırımlarını zamanında yapmayan firmalar konusunda derhal tedbir alınmasını isterken, ‘’arazileri, rant ve konut yapmak amacıyla kiralayacak firmaların olabileceğine’’ işaret etti.

/ ANKARA

25.04.2007


 

Usulsüz sorgulamaya son

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Bilgi İşlem Merkezi, usulsüz mali sorgulama olaylarının ardından sistemdeki suistimalin önlenmesi amacıyla yeniden düzenleniyor. Bu çerçevede öncelikle Vergi Daireleri Otomasyon Sisteminin 3. ayağı olan VEDOP-3 için ihaleye çıkılıyor.

VEDOP-3 ile yeni bir veri güvenliği de kurulacak. Yeni güvenlik sistemiyle birlikte, veri ambarında bir de VİP listesi oluşturulacak.

Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Siyasî Parti Genel Başkanları, Kuvvet Komutanları, Anayasa Mahkemesi ve yüksek yargı Başkanları gibi kişilerin bulunacağı listedeki şahıslar için her isteyen, sisteme girip sorgulama yapamayacak. Yeni veri güvenliği kapsamında kullanıcı şifreleri de tümüyle yenileniyor. VİP listesi için bir araştırma gerektiğinde, merkeze yazılı talepte bulunulacak ve hangi konularda, ne tür bilgi istendiği belirtilecek. Bu bilgiler, sistemden edinilip, ilgili denetim elemanlarına sunulacak.

/ ANKARA

25.04.2007


 

250 bin YTL’nin üstü ‘VIP mükellef’

Adana Vergi Dairesi Başkanlığı mükellef odaklı hizmete ağırlık verilmesinin gereklerini yerine getirmek amacıyla başlattığı ‘’VIP mükellef’’ uygulamasını hayata geçirdi.

Vergi Dairesi, uygulamayla yılda 250 bin YTL’den fazla vergi ödeyen 408 mükellefi ‘’VIP’’ kapsamına aldı. Vergi Dairesi Başkanı Fatih Acar’ın imzasıyla VIP mükelleflere gönderilen mektupta, kurumla ilgili her türlü iş ve işlemlerinde öncelik tanınacağı belirtildi.

/ ADANA

25.04.2007


 

Turist sayısı yüzde 19 arttı

Türkiye’yi ziyaret eden yabancıların sayısı, bu yıl Mart’ta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,3 arttı. TÜİK’in verilerine göre, Mart’ta, geçen yılın aynı ayına göre giriş yapan yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 19,3 artarak 1 milyon 99 bin 960 kişi olarak gerçekleşti.

Bu rakam geçen yıl Mart ayında 921 bin 892 kişi olmuştu. Türkiye’den çıkış yapan yabancı ziyaretçi sayısında da geçen yılın aynı dönemine göre Mart’ta yüzde 20,8 artış oldu.

Türkiye’ye giriş yapan yabancı ziyaretçi sayısı bu yılın ilk üç ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,4 artarak 2 milyon 601 bin 433 kişi olarak gerçekleşti.

/ ANKARA

25.04.2007


 

6 milyon esnaf, internet ortamında

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, e-esnaf projesi ile Türkiye genelinde 6 milyonu aşkın esnafa ulaşıldığını ve esnafın bütün bilgilerinin internet ortamında kayıt altına alındığını bildirdi.

‘’Esnaf ve Sanatkârlar Veri Tabanı’’ sisteminin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) arasında paylaşılmasına ilişkin işbirliği protokolü, Sanayi ve Ticaret Bakanlığında düzenlenen törenle imzalandı.

/ ANKARA

25.04.2007


 

Tüketicinin güveni Mart’ta azaldı

Tüketici güven endeksi bu yılın Mart ayında, bir önceki aya göre yüzde 0,32 oranında (0,30 puan) azalarak 92,44’e indi.

Endeks, Şubat ayında 92,74 düzeyindeydi. Güven endeksindeki azalış ‘’tüketicilerin mevcut ve gelecek dönem satın alma güçlerine, gelecek dönem genel ekonomik duruma dair değerlendirmelerinin kötüleşmesinden’’ kaynaklandı.

/ ANKARA

25.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004