Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Polonya’daki komünist avı

Polonya’nın eski dışişleri bakanı Bronislaw Geremek, ülkede yeni çıkarılan “komünizmden arındırma” yasasına itaat etmediği gerekçesiyle Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilliği görevinden olma riskiyle karşı karşıya bulunuyor.

Dziennik gazetesindeki habere göre, 74 yaşındaki Geremek, 51 AP milletvekili arasında yeni yasanın öngördüğü üzere, komünist dönemde gizli servis teşkilatıyla işbirliği yapıp yapmadığını istenen sürede açıklamayan tek milletvekili.

Ulusal Seçim Komisyonu yetkilisi Beata Tokaj, gazeteye yaptığı açıklamada, Geremek’in gizli servisle işbirliği yapıp yapmadığını bildirmesi gereken son tarih olan 19 Nisan’da beyannamesini vermediğini belirterek, “Geremek yasaya karşı çıkmak istiyor” derken, diğer bir AP milletvekili Boguslaw Sonik, “Avrupa bunu Polonyalı AP milletvekilinin rejime karşı mücadelesi olarak algılayacak” ifadesini kullandı. Ortaçağ tarihi profesörü olan, 1997 ile 2000 arasında dışişleri bakanı olarak görev yapan ve 2004’te de ünlü Dayanışma Sendikasına yakın reform yanlısı Demokratik Birlik partisi listesinden AP milletvekili seçilen Geremek ise şimdiye kadar bir açıklamada bulunmadı.

Biri devlet başkanı diğeri de başbakan olan antikomünist ikiz kardeşler Lech ve Jaroslaw Kaczynski’nin Hukuk ve Adalet Partisi, komünist dönemin sona ermesinden 17 yıl sonra çok tartışılan geniş çaplı bir operasyon başlatarak, komünist dönemin eski işbirlikçilerini kamu yaşamından dışlamaya çalışıyor.Operasyon, siyasetçiler ve yargıda çalışanların dışında öğretim görevlileri, okul müdürleri, kamu şirketi idarecileri ve gazetecileri de hedef alıyor ve bu kişiler, işten çıkarılma tehdidiyle işbirlikçi olup olmadıklarını açıklamak zorunda bırakılıyor. Verilen beyannameler, eski siyasi polisin dosyalarını yürüten Ulusal Bellek Enstitüsü (IPN) tarafından doğrulanıyor, yalan söylenmesi durumunda ise 10 yıl kamu ya da meslek yaşamından men cezası riski bulunuyor.

/ VARŞOVA

26.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ankara’da nükleer müzakere

  Irak’ta duvar restleşmesi

  BM Maliki hükümetini suçladı

  BM raporu: Bush’un son planı da fiyasko

  Cheney azledilsin

  Royal farkı kapatıyor

  Hatemi’den İsrailli gazetecilere: Canınız cehenneme

  Ermeni tasarısına Musevi desteği

  Rice-Muttaki buluşmasına doğru

  K. Irak’ta keyfi uygulamalar artıyor

  Olmert'ten Yeltsin'e övgü

  Gül, Türkiye’yi AB’ye yaklaştırır

  KKTC Başbakanı Soyer: Gül, Türkiye’yi ileri taşıyacaktır

  Kıbrıs’ta Türklerin tercihi iki devlet

  Hristodulos Paşardis: Annan Planı otopsi masasında

  Polonya’daki komünist avı

  Depresyon şeker hastalığı sebebi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004