Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Mevlânâ sadece akıl gözüyle anlaşılmaz

Türk Edebiyatı Vakfı’nın düzenlediği “Çarşamba Sohbetleri”nde bu hafta Mevlânâ anıldı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çiçekler, Mesnevi’den Farsça ve Türkçe aktardığı beyitlerle Mevlânâ’yı anlatırken, onun eserlerine sadece akıl yönünden bakıldığında yavan kalınacağına dikkat çekti.

Türk Edebiyatı Vakfı binasında gerçekleştirilen toplantıda Mevlânâ hakkında bir konuşma yapan Prof. Dr. Mustafa Çiçekler, eserleri doğrultusunda Mevlânâ’yı tanıttı. Mevlânâ’nın eserlerine özellikle akıl yönünden bakıldığında biraz yavan kalacağını söyleyen Prof. Dr. Çiçekler, “Çünkü Mevlânâ’nın coşkusu ve eserlerinde bize anlatmak istediği şey, son derece manevî boyutu olan sözler” dedi.

Mevlânâ’nın “Akıl altı yön, sınır vardır, bunun dışında sınır yoktur der / Aşk ise der ki evet vardır, biz defalarca gittik” anlamına gelen beyitini de aktaran Çiçekler, “O halde akılla idrak edemediğimiz, kavrayamadığımız bir boyut sözkonusu ise Mevlânâ bunu katetmiş. Biz belki sadece karşıyı görebileceğimiz göze sahip olmamıza rağmen Mevlânâ onun daha ötelerine bu altı cihetin çok daha ilerlerine giderek, aklın dünyaya geldiğinde hemen ticaretle meşgul olurken aşkın onun ötesinde birşeyler gördüğü ve onunla meşgul olduğunu ifade etmesi de onun hadise ve olaylara farklı bir bakış açısıyla baktığını ve bize aktarılan eserlerinin o gözle okunması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Çiçekler, normal insanların fevkinde algılamanın mümkün olduğu Mevlânâ’nın buraya Şems’in yardımıyla ulaştığını dile getirdiği konuşmasında, “O, insanların bu tür tehlikeli yollarda gidebilmesi için bir yol göstericinin olması gerektiğini söylüyor” dedi. Bu yol göstericinin de yine Mevlânâ’nın eserlerinde, ‘mürşid, pir’ özelliklerine sahip olması gerektiğinin görüldüğünü belirten Çiçekler, Mesnevî’den Farsça beyitler aktararak konuşmasını sürdürdü.

Naciye KAYNAK / İSTANBUL

27.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Mevlânâ sadece akıl gözüyle anlaşılmaz

  Mardin’de tarihî eserler ilgi bekliyor

  “Çankaya savaşlarını durduracak kitap”


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004