Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Mardin’de tarihî eserler ilgi bekliyor

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Mardin’in Oğuz (Dara) köyündeki harabeler, 3 bin yıllık medeniyetlerin kalıntılarını taşıyor. Pers İmparatorluğu başta olmak üzere birçok medeniyete ev sahipliği yapan tarihî ve mimarî mekanlar bakımsızlıktan adeta dökülüyor.

Kalesi, taştan oyma mağaraları, tarihî zindanları, kuleleri, surları ve daha pek çok tarihî ve mimari yapıları ile ortada kalan Oğuz köyünü her yıl binlerce turist ziyaret ediyor. 7 bin yıllık tarihiyle Hititler’den Sümerlere, Artuklular’dan Osmanlılara kadar birçok medeniyete beşiklik eden Mardin’de tarihî binalar ilgisizlik veya yanlış çalışmalar sebebiyle harabeye döndü. Sahip olduğu kültürel değerleri ve günümüze kadar dimdik ayakta duran tarihi binalarıyla açık hava müzesi görünümüne sahip olan şehir, dünyada Venedik ve Kudüs ile birlikte sayılı 3 SİT şehirden biri olma özelliği taşıyor.

Mimari, etnografik, arkeolojik, tarihî ve görsel değerleriyle zamanın durduğu izlenimi veren Güneydoğu’nun şiirsel şehirlerinden Mardin’de, tarihî mekânlar yok olmakla karşı karşıya.

RESTORASYON ASLINA UYGUN YAPILSIN

Muhtar Hamit Bilgiç, bölgenin birinci derece SİT alanı olmasından dolayı tek bir çivi dahi çakamadıklarını belirterek, “Köy nüfusu artıyor. Askere gidip dönen çocuklar, ev yapamadıklarından evlenemiyor. Mimarî alanlara gerekli bakım sağlanamıyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. Konuyu Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar’a ilettik. Bize, biraz sabırlı olun, dedi. Biz de çaresizlik içinde kıvranıp duruyoruz. Kültür Bakanlığı’na, buradaki harabelerin bakım ve onarımının sağlanması çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Mehmet Şirin Ayanoğlu adlı vatandaş ise Zinciriye Medresesi restorasyonunun ehil olmayan insanlar tarafından ve zamanında yapılmadığını öne sürdü.

Zinciriye’nin aslına uygun bir şekilde restore edilmediğinin herkes tarafından bilinmesine rağmen hiç kimsenin tedbir almadığını anlatan Ayanoğlu, şöyle konuştu. “Şehidiye Medresesi gibi şimdi de bu tarihî medresemizin restorasyonu yanlış yapılıyor. Taş kaplamaların yerine beton kullanılıyor. Bu çalışmaları denetleyen yetkilileri görevlerini yapmaya çağırıyoruz. Restorasyon çalışmalarının aslına uygun olması gerekiyor.”

/ MARDİN

27.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Mevlânâ sadece akıl gözüyle anlaşılmaz

  Mardin’de tarihî eserler ilgi bekliyor

  “Çankaya savaşlarını durduracak kitap”


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004