Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Engelliler istihdam edilmeli

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Sekreteri Yıldıray Çınar, ‘’Engelliler istihdam edildikleri takdirde, engel oranlarını yüzde 50 indirmiş sayılır’’ dedi.

Çınar, engellilerin istihdamının önemine işaret ederek, engellilerin kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmelerinin çok büyük avantajlar sağladığını vurguladı. Bir işi olan engellinin, engelsiz bir insan gibi her türlü ihtiyacını karşılayabildiğini kaydeden Çınar, ‘’Engellinin işi artık onun eli, ayağı, gözü, kulağı oluyor. İşi sayesinde her türlü sıkıntısını çok rahat bir şekilde aşmış oluyor’’ diye konuştu.

Bir iş yerinin kanunen yüzde 3 oranında engelli çalıştırması gerektiğine dikkati çeken Çınar, buna uyulmadığını, yaklaşık 80 bin engellinin işsiz olduğunu söyledi. Engellilerin eğitim seviyelerinin son dönemlerde arttığını ifade eden Çınar, teknolojik yeniliklerle engellilerin çalışabilecekleri alanların da arttığını söyledi. Çınar, ‘’Büyük alış veriş merkezlerinde kameralı güvenlik sistemleri var. Ama buralarda ne yazık ki engelli olmayan insanlar çalışıyor. Halbuki, bu iş bir engellinin çalışabileceği en uygun işlerden biri’’ görüşünü dile getirdi.

Engellilerin iş hayatındaki sorunları

Türkiye’de iş hayatında da engelliler için sorunlar bulunduğunu anlatan Çınar, engellilerin 15 yılda emekli olduklarını, bazı meslek gruplarının ise fiili meslek süresinde emekli olduklarını, emekli maaşları ve tazminatlarını da itibari meslek süresi üzerinden aldıklarını söyledi. Engellilerin emekli ikramiyelerinin ve maaşlarının ise çalıştıkları 15 yıl üzerinden hesaplandığını belirten Çınar, bu durumda da, maaş ve tazminatların çok düşük olduğunu ifade etti.

Çınar, ayrıca 4 yıllık bir fakülte bitiren engellinin normal bir personelle aynı statüde işe girdiğini ve normal insanlarla aynı şartlarda çalıştıklarını söyledi.

Temel sorun ayrımcılık

“www.engelliler.biz’’ platformu kurucusu ve yöneticisi Bülent Küçükaslan ise kanunen iş yerlerinin yüzde 3 oranında engelli çalıştırması gerektiğini ancak bu kotanın işverenler tarafından ‘’statüsü düşük kadrolar’’ olarak algılandığını belirtti. Bu anlamda, eğitimli bir engellinin eğitimine uygun bir iş bulmasının neredeyse imkânsız olduğunu ifade eden Küçükaslan, ‘’Oysa yüzde 3 kota üniversite mezunları için değil, eğitimsiz engelliler için kullanılmalıdır. Onun dışında, çalışmak için kriter engelli olup olmamak değil, o işi yapmaya uygun eğitimin, becerinin ve diğer koşulların uygunluğu olmalıdır’’ diye konuştu.

Engellilerin, iş hayatındaki temel sorununun, ayrımcılık olduğunu iddia eden Küçükaslan, bu konuda yapılması gereken pek çok şey olduğunu söyledi.

/ ANKARA

29.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Çiçek: Ordu hükümetin emrinde

  Türkiye’ye yazık ediyorlar

  Erdoğan, isim vermeden eleştirdi

  CHP açıklamayı sahiplendi

  Ağar: Türkiye, sivil siyaset alanında meselelerine çözüm bulur

  Bahçeli: Meclisteki partiler toplanmalı

  Demokrasiye sahip çıkılmalı

  Akyol kara tablocuları eleştirdi

  Başoğlu: Tek fark tankların yürümemesi

  Mazlum-Der: Genelkurmay suç işledi

  Kutlu: Açıklama yasamaya müdahale

  ‘Darbe’ye yetkisizlik, Alper Görmüş’e dâvâ

  Demokrat Hukukçular: Ülkeyi germek istiyorlar

  ASDER: Demokrasi dışı bir girişim

  İrticanın şu sizin lehçede mânâsı bu mu?

  Yayla’nın dâvâsı yarın başlıyor

  DTP’li başkanlara soruşturma

  İnsel: Demokratik süreci dondurma girişimi

  Danimarkalı eski bakandan örnek tavır

  Şırnak’ta 1 şehit

  Çiftçi yağmur duâsında

  Maden facialarına karşı kampanya

  Ankaralı taksiciler ‘sigaraya hayır’ diyecek

  Engelliler istihdam edilmeli

  Dört yılda Trakya büyüklüğünde orman

  Karakaya’da kirlilik iddiası


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004