Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Görüş

Dünya bir gündür, o da bugündür

Aslında dünyanın bir gün olması bile garanti edilemez.

Bu cümle yani başlık hayatın uzun yıllar yaşanacağını garanti edemeyiz anlamındadır.

Yapacaklarımızı ertelememeyi, özellikle de yapacağımız güzel, faydalı, iyi şeyleri ertelememeyi anlıyorum. Vakit yahut zamanı en iyi ve en güzel ve en üretken bir şekilde değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Sufiler ise, ânı yaşamayı tavsiye ediyorlar bir adım daha ileri giderek. Çünkü geçmiş adı üzerinde geçmiş, gelecek bir hayal, ânımız ise elimizde olan tek varlığımız olmaktadır ve onu en iyi şekilde değerlendirmeliyiz.

Yunus Emre bir şiirinde “Dünya bir gölgeliktir” tâbirini kullanıyor.

Yani sürekli içinde kalacağımız, yerleşeceğimiz bir mekân olarak algılanmamıştır dünya tasavvuf erbabınca.

Bir yolculuk esnasında bir süre kalır, sonra yolunuza devam edersiniz ya; aynen onun gibi dünya da, ruhlar âlemi denilen Kalü Belâ’dan Huzur-u İlâhî’ye, ahirete kadar devam edecek bir yolculuğun geçici bir durağıdır.

Böyle olunca, bir kadın olarak yüzümüzdeki kırışıklıklarla da, saçımızdaki beyazlıklarla da barışık yaşayabiliriz.

Bu beden de bir emanettir. Ona ne kadar ihanet etmeden yaşarsak, ne kadar onunla barış içinde olursak, o kadar huzurlu oluruz kanaatindeyim.

Burada İslâm tarihimizden bir anekdot aktarmak istiyorum: “Hz. Ömer, bir adam tutmuş gençliğinde. Adamın görevi, Hz. Ömer’e ölümü hatırlatmakmış. ‘Ölüm var ya Ömer!’ deyip duruyormuş. Bir gün Hz. Ömer bu adamın işine son vermiş. Sebebi de aynaya her bakışında gördüğü saçına düşen aklarmış. ‘Artık o ak saçlar bana ölümü hatırlatıyor, senin hatırlatmana gerek kalmadı’ demiş.”

Saçımızdaki aklar bu yüzden bizim için sevimli olmalı. Çünkü ölüm, korkunç bir şey değil. Bir başlangıç sonsuzluğa. Bediüzzaman, ölüm için “saadet-i ebediyeye mukaddimedir” diyor. (İşârâtü’l-İcâz, s. 205) Hoşumuza gitmiyor olabilir fakat hayatın bir gerçeğidir. Çözüm onu kabullenmek ve barışmaktır.

“Dünya bir gündür, o da bugündür” diyorsak, hayatımızı imanla hayatlandırmalı, kebâirden kaçınmakla korumalı, ibadet, iyilik ve güzelliklerle de süslemeliyiz, makyaj malzemeleri yerine...

Semra ULAŞ

01.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004