Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kariyer

Çocuklarımız Aristo'dan zeki, Herkül'den daha güçlü

Bilim ve teknolojideki gelişmelerle medeniyet harikaları baş döndürücü hızla gelişiyor. Bilgi çağı denilen bilgi sağanağını yaşayan günümüz çocuklarının beyni geçen asırların dâhilerinden daha zeki.

Biyolojik olarak da İran efsane kahramanı Rüstem ve Yunan mitolojisinin süpermeni Herkül’den daha güçlü günümüz sporcuları. Spor müsabakalarında kırılan her rekor bir öncekinin üzerinde bir performans demektir.

Bediüzzaman Hazretleri Padişah Sultan Reşat’la trenle Şark vilayetlerini temsilen Balkan seyahatinde bir tartışmayı Hutbe-i Şamiye eserinde anekdot olarak anlatıyor. Trende iki muallim (öğretmen) soruyorlar “ Hamiyet-i milliye mi, hamiyet-i diniye mi önemlidir?”

Bediüzzaman cevabında hamiyet-i diniyenin önemini izah ediyor.

“Delilin nedir?” dediklerinde, tam o sırada tünelden çıkarken yol kenarında duran çocuğu gösteriyor.

“Bakın, trenin bir nizam ve sisteme tâbi olduğunu bilen çocuk hiç korkmuyor. Eğer bu çocuk yerine Rüstem-i İranî veya Herkül-ü Yunanî olsaydı tepesinde ateşler çıkaran treni görünce kilometrelerce kaçacaklardı” diyor. Devamla, “Onların zamanında tren olmadığı için trenin bir nizama tâbi olduğuna itikatları olmadığından trenin dehşetinden korkacaklardı” diyor.

Sadece ırkçılık üzerine dayanan, kâinat nizamının sahibini bilmeyen bir insan her hadisenin dehşetinden korkacaktır. Konu insan için imanın önemini ispat etmeye güzel bir delildir. Burada maksat zamanın çocuklarının hem biyolojik olarak, hem de zekâ olarak eski zamana daha güçlü olduğunu dikkate sunmaktır.

Zekâ olarak da öyledir. Bugünün bilişim teknolojileri ile bilgi üretimi ve bilgiye erişim hızı o kadar artmıştır ki, insan beynindeki veri tabanı düne göre daha büyüktür. Beynin bilgi alma kapasitesi insanın ömür boyu % 1’ini bile dolduramayacak kadar sınırsız denilecek derecededir.

Günümüz insanlarının gördükleri duydukları öğrendikleri, hayat boyu aldığı uyarılar eskiyle mukayese edilemeyecek derecede çok fazladır. Beyin ne kadar çok çeşit ve farklı uyarı alırsa ve zihinsel faaliyet halinde olursa, o nisbette zekâ gelişimi hızlı olmaktadır.

Zekâ gelişiminin önemli bir şartı, beyinin sürekli aktif çalıştırılmasıdır. Farklı uyarı almasıdır. Günümüzde çocuklarımızın çok farklı ve yeni bilgilerle beyni uyarılmaktadır. Her farklı uyarı beyinde yeni snaptik bağlantı meydana getirmektedir. Beyin hücreleri arasındaki bağlantı yoğunluğu derecesine göre zekâ derecesi artıyor.

Beyin, beden zekâ, akıl bize verilen emanettir. Araçlarını kıymetli kullanmak amaca ve niyete göre anlam kazanır.

Zekâ geliştiren araçlara ulaşmak, beden, adale geliştiren araçlara sahip olmaktan daha kolay. Ancak insanın gayesine uygun kullanmak, gerçek mutluluğu temin edecek şekilde değerlendirmek imtihan sırrıdır.

Zekânın gelişmiş olmasının tek başına bir anlamı yoktur. İnanç, niyet, maksat, hedef, misyon, vizyon ve temel değerler sistematiği sağlam esaslara dayanmalıdır.

Değerler sistematiğini, hayatın gerçek önem ve önceliklerini doğru belirleyebilmek insan olmanın gereğidir.

Dursun SİVRİ

05.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Başlıklar

  Vizyon sahibi pusulalı kuşlar

  Çocuklarımız Aristo'dan zeki, Herkül'den daha güçlü

  YASEM AJANDASI


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004