Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Reformları sürdürün

Avusturya’nın Ankara Büyükelçisi Dr. Heidemaria Gürer, Türkiye’nin çok büyük ve coğrafi olarak çok önemli stratejik bir ülke olduğunu belirterek, AB’ye üyelik sürecinde reformaların sürmesi gerektiği mesajını verdi.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ANSİAD) düzenlediği toplantıya katılan Heidemaria Gürer, Türkçe olarak ‘’Avusturya’nın Dönem Başkanlığından Sonra Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri’’ konusunda bilgi verdi.

Türkiye’nin AB ile üyelik sürecini değerlendiren Gürer, AB üyelik kriterlerinin tüm aday ülkeler için geçerli olduğunu söyledi. Türkiye ile AB arasında başlayan müzakere sürecinde Türkiye’nin çok önemli reformlara imza attığını, bu reformların amacının ise Türkiye’nin AB’ye girişine hazırlık olduğunu belirten Gürer, reformların sürdürülmesi gerektiğini kaydetti.

TCK’nin 301. maddesinin değiştirilmesi konusundaki çalışmaların sürmesi gerektiğini dile getiren Gürer, ‘’Türkiye’nin gerçekleştirdiği reformların uygulanabilirliğinin uzun süre alacağını biliyoruz. Önemli olan yapılan reformları uygulayabilmektir’’ dedi.

Gürer, Türkiye’nin AB’ye üye olup olamayacağı biçimindeki soruyu da şöyle cevapladı:’’Bu konuda AB’de hiç kimse ne olacağını bilmiyor. 10 yıl, 15 yıl sonra ne olacağı bilinmiyor. Bu süreçte AB ne olacak? Belki 15 yıl sonra Türkiye AB’ye (ben girmeyeceğim) diyecek. Bu süre içinde belki AB diye birşey olmayacak. Türkiye, AB’ye giremezse, AB’nin ekonomik ve politik kaybı olur. Türkiye çok önemli, çok büyük ve coğrafi olarak stratejik bir ülke. Türkiye AB’ye giremese bile Türkiye ile AB arasındaki bağlantı çok iyi olmalı.’’

AB’nin geçen yıl müzakere sürecini durdurmasına karşın, kimi başlıklarda görüşmelerin yeniden açıldığını hatırlatan Gürer, Avusturya’nın dönem başkanlığı sırasında Türkiye ile AB ilişkilerinin çok iyi olduğunu savundu.

Müzakere görüşmelerinin hızının aday ülkeye bağlı olduğunu ifade eden Gürer, işadamlarının sorularını da cevapladı.

SARKOZY’NİN TAVRINA BAKACAĞIZ

Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin, Türkiye’nin AB üyeliği hakkındaki olumsuz görüşlerinin hatırlatıldığı Gürer, ‘’Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin tavrına bakacağız, göreceğiz. Ancak Fransa Dışişleri Bakanı’nın Türkiye hakkında olumsuz bir görüşü yok’’ diye konuştu. Türkiye nüfusunun AB için çok yüksek olduğu görüşünü de ifade eden Gürer, Avusturya’da 300 bin Türk işçisinin olduğunu, ancak bunların Avusturya’ya entegre olamadıklarını savundu.

Terör konusunda Türkiye, AB arasında işbirliği var

İşadamlarının, Türkiye’de yaşanan özellikle bölücü terör örgütünün yapmış olduğu eylemlerin AB ülkeleri tarafından kınanmadığı biçiminde soru yöneltmeleri üzerine Gürer, ‘’Terör konusunda AB ile Türkiye arasında işbirliği var. Avusturya-Türkiye işbirliği de bulunuyor. PKK, terörist bir organizasyon’’ dedi.

Gürer, Sabancı suikastı sanığı Fehriye Erdal’ın Türkiye’ye iade edilmeyişi konusundaki soruya da, ‘’Fehriye Erdal konusu Belçika’nın durumudur. Bu konuda birşey diyemiyorum’’ cevabını verdi.

AB, ORDUNUN SİVİLLEŞMESİNİ İSTİYOR

Ordunun sivilleştirilmesi konusunun Türkiye’nin iç sorunu olduğunu, ancak AB ülkelerindeki gibi ayarlama yapılması gerektiğini ifade eden Gürer, şunları kaydetti:

“Askeri konuda AB olarak Türkiye’ye (bunu yapın) diyemiyoruz. Bu yolu Türkiye bulacak. Türban konusu Avrupa’da farklı görülüyor.

Türkiye’de başörtüsüyle üniversitelere gidemeyen kızlar Avusturya’da üniversitelere gidiyor. Derslerinde başarılı olamayınca da ‘Türban taktığımız için zayıf not veriyorlar’ diyorlar. Böyle birşey yok. Kıbrıs’ta Annan Planı’na destek verdik. Bu konuda gelişme olacak mı olmayacak mı bilmiyorum. Ancak Kıbrıs AB’ye girdi.’’

/ ANTALYA

24.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Terörün dini, ırkı, vatanı, milleti yok

  Kaos ortamı oluşturmak

  Ağar: Ateşle oynuyorlar

  Başbakanlık'ta güvenlik zirvesi

  Sivil toplumdan tepki yağdı

  ABD: Dehşete düştük

  Teröre lânet, tuzağa dikkat

  AB'den terörle mücadeleye destek

  Baykal-Sezer el ele mitinge

  Deprem dâvâsı AİHM'de

  Avrupalı öğretmenler Ankara’da buluştu

  Pamak’a 216’dan ceza

  CHP: Sezer veto etmeli

  Reformları sürdürün

  TÜSİAD yeni politikalar istedi

  CHP’ye 2 bin 200'e yakın aday başvurdu

  Erdoğan’ın rakibi Burkan, DP’den aday

  AKP’de vekil adayı mülâkatı başladı

  Mumcu: Isparta’dan aday olacağım

  İfade özgürlüğü tartışılacak

  Yer altı suları da çekiliyor

  Van’da barajlar doldu

  Trakya iki gün daha yağmurlu

  Pepe: 2007 yazı kurak ve sıkıntılı olacak

  Malatya’da kene uyarısı

  Burç Koleji’nden Özcan’a ödül

  Mangal keyfindeki risklere dikkat

  Enginar karaciğerin dostu, yağların düşmanı

  Demokrat Gençlik’ten demokrasi konferansı

  Din görevlilerine kurs semineri


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004