Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

ABD, Lübnan’da durumdan vazife çıkardı

Hamas örgütünün Lübnan’daki temsilcisi Üsame Hamdan, bir haftadır Trablus’a bağlı Nehrül Barid kampında Lübnan ordusuyla çarpışan Fethül İslam örgütü ile birçok konuda ayrı düştüklerini bildirdi.

Çatışmaların başladığı günden itibaren tüm Filistinli grupların ortak bir tutum belirlemesi için çalıştıklarını ve bunda başarılı olduklarını söyleyen Hamdan, Lübnan’ın egemenlik ve bağımsızlığını sembolize eden orduya karşı yapılan saldırıları Hamas olarak kınadıklarını ifade etti. Lübnan hükümeti ve ordusuyla da çeşitli defalar temasa geçerek kampta yaşayan sivil halkın güvenliğinin temin edilmesini talep ettiklerini anlatan Hamdan, bütün bu çabalara rağmen sivillerin hedef haline geldiğini, bundagörevini layıkıyla yerine getirmediği için Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’nın (UNRWA) da payı olduğunu savundu. Nehrül Barid kampında patlak veren olayların bir Filistin-Lübnan çatışmasına dönüşmesinden şiddetle kaçınmak gerektiğini anlatan Üsame Hamdan, ABD’nin Lübnan ordusuna yaptığı askerî yardım konusunda ise “Lübnan’ın iç meselesi” olduğu gerekçesiyle yorum yapmaktan kaçındı.

Hamdan, isim vermeden zikrettiği “kimi dış güçlerin” Filistinlilerin vatanlarına geri dönüş hakkını ellerinden almalarına fırsat tanımamak için soruna barışçıl bir çözüm üretilmesi gerektiği üzerinde durdu. Üsame Hamdan, El Kaide’nin Nehrül Barid kampına operasyon düzenlenmemesi için Lübnan’a karşı savurduğu tehditleri ise şöyle değerlendirdi: “Biz işgale karşı direnmekle masum sivilleri hedef almak arasında farkı iyi biliyoruz. Bu durum İslam Dini’ne de aykırı. Yüce Allah ‘Kimsenin günahı kimseyeyüklenmez’ diye buyuruyor. Hakkını savunmak ve nefsini müdafaa etmek başka şey, konuyla bağlantısı olmayan masumları hedef almak başka şeyler. Şunu ifade edeyim; ortada bu kasetin gerçekliğini yansıtacak bir delil de yok. Lübnan’ı karıştırmak isteyenler böyle bir şeyi gündeme getirmiş olabilir.”

Hamdan, konuşmasında, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın Güney Lübnan’ın İsrail işgalinden kurtuluş yıldönümü nedeniyle yaptığı konuşmasında ortaya attığı, “Lübnan’ın Irak’tan sonra ikinci bir ABD-El Kaide hesaplaşma sahasına çevrilmek istendiği” iddiasına da değindi. Hamdan, yaptığı açıklamada, “Bugün herkes çok iyi biliyor ki, ABD kendi fikirlerini dayatmak ve programını yürürlüğe koymak için bölgede yaşanan her türlü soruna müdahil oluyor. ABD şu an Irak’ta çok büyük bir kriz yaşıyor ve buradakibaşarısızlığını örtmek için başka ülkelere kriz ihraç ediyor. Başta Lübnanlılar ve Filistinliler olmak üzere hemen herkesin bu konuda uyanık olması gerekiyor” dedi.

/ BEYRUT

28.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İran - ABD görüşmeleri Bağdat’ta başladı

  ABD, Lübnan’da durumdan vazife çıkardı

  İsrail, bir haftada 50 Filistinli öldürdü

  Beşşar’a bir 7 yıl daha

  İsrail ve ABD ile savaştayız

  Taliban ülke genelinde eylem başlattı

  Nevaz Şerif: Hâlâ başbakanım

  Çin'de Kur'ân yarışması


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004