Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Yeni cuntacılar

Ülkemizde, siyasal sorunlarla karşılaştığında, çözümü demokrasi içinde bulmak yerine kestirme yollar arayanlar; buldukları olmayacak marifetlerini uygulamak isteyenler olmuştur.

1954’ten bu yana siyasal hayatı izlemeye çalışırım. Her dönemde, seçim dışında iktidar değişimi arayanları gördüm. Zorla iktidar değiştirmek isteyenlere Hasan Cemal ‘Organize çekirdek’ adını veriyor; ben ‘Cuntacı’ adını daha uygun buluyorum.

Hiçbir zaman cuntacı eksiğimiz olmadı! Bunlar siyaset, basın, üniversite çevrelerinden ortak veya yardakçı bulmakta da güçlük çekmediler. İçlerinde tanınmış siyaset adamı, yazar, profesör hep vardı.

Cuntacılar her zaman siyasal iktidarı çekilmeye zorlamışlardır. Son 50 yılda, cuntacılar dört kez başarılı oldu, iktidarın kısmen ya da tamamen el değiştirmesini sağladılar. Kapalı idareden demokrasiye geçilir geçilmez eskiden kalan artıklar veya yeni hevesliler cuntalarını kurmuşlardır.

Anlaşılıyor ki bugün de iktidarın seçim dışı yollarla el değiştirmesini isteyen bir ya da birden fazla cunta vardır.

Cuntacıların lehine görünen, değişimin bazı kesimlerde yarattığı bunalımdır. Türkiye, AB ve ekonomik nedenlerle değişim sürecine girmiştir. Demokrasi dışı yol arayanlar değişimden sıkıntı duyanları insafsızca kullanmaktadırlar.

Cuntacılar, iktidarın laiklik karşıtlığı kuşkusunu da, başarıyla kullanmaktadırlar. Cumhuriyet ilkelerine tehditlerden samimiyetle çekinenlerin bir bölümü bilerek ya da bilmeden cuntacılara cesaret vermektedir.

Cumhuriyet mitinglerinin amacını saptırma girişimleri nasıl başarısız bırakılmışsa, laiklik kuşkusu pazarlayanların bizzat meydanlara koşanlar tarafından geriye döndürüleceğine inanıyorum.

Cuntacıları mağlup edenler de, onlara mağlup olanlar da sonuçta iktidarıyla ve muhalefetiyle siyaset adamlarıdır. Bugün eski darbe günlerine benzerliklerimiz vardır ama farklılıklarımız daha çoktur. Ben siyaset adamlarının cuntacıları etkisiz bırakacağına inanıyorum.

14 seçim geçiren halkımız, her şeyin farkındadır; cuntacıları, korku ve hayal pazarlayanları yakından tanımaktadır. Seçmene ‘darbe’ yutturulamayacaktır.

Telaşlanmayalım, oy vermeye sekiz hafta kaldı; cuntacılar karşısında tedirginlik duymayalım; sadece uyanık olalım.

Radikal, 28.5.2007

Tarhan ERDEM

29.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

 

  Kanmayın kıymayın!

  Bir demagoji örneği

  47 yıl önce, 47 yıl sonra...

  Yeni cuntacılar

  Kaşınan yaralar, kompleksler

  Bu sözlerin sahibi kim?


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004