Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Irak’ta kanlı Mayıs

Irak’ta şiddetin önünü almak için önemli sayıda güvenlik gücü yerleştirilmesine karşın, mayıs ayında ölen sivillerin sayısı yüzde 30 civarında artarak 2 bine yaklaştı.

Irak savunma, içişleri ve sağlık bakanlıklarının verilerine göre, geçen ay ülke çapında 1951 sivil öldü, 2 bin 11 kişi de yaralandı. Nisanda 1498 sivilin öldüğü Irak’ta geçen ay, her gün ortalama 65 sivil hayatını kaybetti. Irak’ta nisanda 63 kayıp veren Irak ordusu ise geçen ay 46 askerini kaybetti.

Bunun yanısıra Irak’taki Amerikan ordusunun verdiği kayıplar günden güne artarken, 2007 Mayısı Irak savaşı başladığından beri Amerikan askerlerinin en fazla kayıp verdiği üçüncü ay oldu. Amerikan ordusunun Irak’ta önceki gün 3 Amerikan askerinin daha öldüğünü duyurmasının ardından Mayıs ayının bitmesine saatler kala bu ay ölenlerin sayısı 122’ye yükseldi.

Amerikan ordusu Irak savaşının başladığı 2003 yılının Mart ayından sonra en fazla kaybı 137 askerle 2004 yılının Kasım ayında vermişti. 2004 yılının Nisan ayında ise 135 Amerikan askeri ölmüştü. Reuters ajansının verilerine göre Irak savaşında ölen Amerikan askerlerinin sayısı ise 3473’e yükseldi. Öte yandan Irak’ta geçen ay 127 Iraklı polis çeşitli saldırılarda öldü, 215’i de yaralandı. Irak makamlarının verilerine göre, geçen ay 297 direnişçi öldürüldü. Bu rakam Nisan’da 219’du.

/ BAĞDAT

02.06.2007


 

Rusya’ya demokrasi çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Almanya’da yaptığı bir açıklamada, Rusya’ya usulünce yeni bir saldırıda bulunarak, ‘’Güçlü bir Rusya istiyoruz ama 21. yüzyıldaki anlamıyla güçlü, yani demokratik bir Rusya’’ dedi.

Rice, önceden basına dağıtılan açıklamasında, ‘’Rusya’nın güçlü olmasını istiyoruz ama 21. yüzyıldaki anlamıyla, yani yalnızca merkezi güçle değil, kurumlarıyla güçlü, bağımsız, hem hükümeti hem de hükümet dışındaki kurumlarında, hukuksal sisteminde güçlü, bağımsız olan, basını güçlü ve bağımsız olan gözlemcilere açık özgür ve adil seçimler yapan bir Rusya istiyoruz’’ diye konuştu.

Baba Bush döneminde Beyaz Saray’da çalışırken 2 Almanya’nın birleşmesi için 1989-1991 yılları arasındaki çabalarından ötürü Alman Atlantik-Brücke Vakfı tarafından Eric Warburg ödülü alan Rice, ‘’Demokratik kurumlar ve açık bir toplum, hiçbir biçimde zaafiyet kaynağı değildir’’ dedi. Füzeler konusunda Rus diplomasisini anlamakta zorlandıklarını belirten Rice, Rusya’nın, önerdikleri halde füze kalkanı projesinde yer almayı reddetmesine de üzüldüklerini kaydetti. Rice, Rusya’nın, Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması’ndan kaynaklanan yükümlülüklerini askıya alması değil, düzenlenmiş anlaşmayı onaylaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

/ POSTDAM

02.06.2007


 

Schröder: Türkiye'yi destekleyin

Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder, ‘’Avrupa’nın ilke ve değerlerini bağlayıcı şekilde benimseyen demokratik bir Türkiye’nin, çağdaşlıkla İslâm dini arasında hiçbir zıtlık olmadığını ortaya koyacağını’’ ifade ederek, ‘’Türkiye’nin AB perspektifini desteklemelerinin, Avrupa liderlerine iyi bir tavsiye olabileceğini’’ kaydetti.

Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, “Annan planının Kıbrıs sorunu için halen en iyi çözüm olmayı sürdürdüğünü” söyledi.

“Gerhard Schröder: Kararlar. Siyasi yaşamım” adlı kitabının tanıtımını yapmak üzere Atina’da bulunan Schröder, To Vima ve Elefteros Tipos gazetelerine verdiği demeçte, Türkiye’nin AB perspektifiyle Annan planı konularına da değindi.

“Annan planının dönemin koşulları çerçevesinde en iyi çözüm olduğunu ve bugün de en iyi çözüm olmaya devam ettiğine inandığını” belirten Schröder, şunları söyledi:

“Herkes tarihte ne olduğuyla ilgileniyor, çözümleyse yeterince ilgilendiklerini sanmıyorum. Bu tür durumlarda önemli olan soru, ‘ilerlemek istiyor muyuz? dur.’ Eğer cevap ‘evet’ ise Ada’nın bölünmüşlüğüne son verilip birleşmesi sağlanmalıdır.”

Türkiye’nin AB perspektifi konusuna da değinen Schröder, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin AB ile üyelik müzakerelerinin tek hedefi tam üyeliktir. Avrupa, 40 yıldır bu vaatte bulunmaktadır. Ancak bu üyeliğin, savunma, ekonomik ve siyasî boyutunun daha önemli olduğu kanaatindeyim. Stratejik açıdan, Türkiye Avrupa ile Asya’nın kesiştiği noktadadır. Bölgedeki anlaşmazlıkları çözümlemek için Türkiye ile sıkı işbirliği halindeyiz.”

/ ATİNA

02.06.2007


 

Royal: Sarkozy, bilerek yalan söyledi

Fransa’da cumhurbaşkanı seçimini kaybeden Sosyalist aday Segolene Royal, ikinci tur öncesi yapılan son televizyon tartışmasında, cumhurbaşkanı seçilen Nicolas Sarkozy’nin Türkiye’nin AB üyeliği konusunda “bilerek yalan söylediğini” belirtti.

Genel seçimlerler öncesi Sosyalist adaylara destek vermek amacıyla Marsilya’ya giden Royal, burada yaptığı konuşmada, ikinci tur öncesi Sarkozy ile televizyonda yaptıkları tartışma programına atıfta bulunarak, “Sarkozy, bilerek yalan söyledi. Tartışma sırasında seçmenlere gerçeği söylemedi. Seçildiği takdirde, müzakereleri keseceğini söylemişti. Ama bunun gerçekleşmeyeceğini biliyordu. Şimdi geri adım attı” dedi. Royal, Sarkozy’nin Türkiye konusu dışında diğer konularda da seçmenlere doğruyu söylemediğini savundu.

/ PARİS

02.06.2007


 

Gates: Irak’ta uzun süre kalmayı planlıyoruz

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, ülkesinin Irak’ta, Güney Kore’deki gibi uzun süre kalmayı planladığını bildirdi.

Amerikan ordusunun Havai’nin başkenti Honolulu’daki Pasifik Bölge Komutanlığını ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gates, Irak’taki Amerikan stratejisine Eylül’de karar verileceğini, ancak bu ülkedeki Amerikan varlığının uzun dönemli olacağını düşündüğünü söyledi. “Uzun bir dönem için Amerikan varlığına izin verecek karışılıklı bir anlaşma olacağını sanıyorum” diyen Gates, buna örnek olarak, 1950-1954 yıllarındaki Kore savaşından bu yana Amerikan kuvvetlerinin üslendiği Güney Kore’yi gösterdi. Robert Gates, ülkesinin Irak’taki varlığını sürdürmesi olasılığıyla ilgili olarak ABD ile Japonya arasındaki güvenlik ilişkisinin de model teşkil edebileceğini söyledi. Savaş durumunda Amerikan generalleri ABD ve Güney Kore kuvvetlerinin komutasından sorumlu bulunuyor.

/ HONOLULU

02.06.2007


 

ABD Büyükelçiliği Kudüs’e taşınabilir

Amerikan Temsilciler Meclisi’nin, Başkan George Bush’a ABD’nin İsrail Büyükelçiliği’nin Tel Aviv’den Kudüs’e taşıması çağrısı yapacak karar tasarısını gelecek hafta oylayacağı belirtildi.

Neo-Con çevrelere yakınlığıyla bilinen New York Sun gazetesinin haberine göre, 6 Gün Savaşı’nın 40. yılı anısına gündeme gelen söz konusu karar tasarısı, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin 23 Mayıs tarihli toplantısında kabul edildi. Tasarı, Başkan Bush’tan, elçiliğin Kudüs’e taşınmasına izin veren 1995 tarihli kanuna bağlı olarak hareket etmesi isteniyor. 1980 yılından beri gelmiş tün başkanların ve başkan adaylarının, elçiliği Kudüs’e taşınması sözü verdiğini ifade eden gazete, başkanların seçildikten sonra “sözlerinden döndüklerini” savundu. New York Sun Gazetesi, Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Senatör Joseph Biden’in benzer bir kararı Senato’nun da alması için gelecek hafta teklifte bulunacağını ileri sürdü.

/ NEW YORK

02.06.2007


 

Bush’tan Talabani’ye sadakat sözü

ABD Başkanı George Bush, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’ye Irak hükümetine yardım etme sözüne “sonuna kadar sadık” olduğunu söyledi.

Bush, tedavi gördüğü ABD’de bulunan Talabani ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. ABD Başkanı, Talabani’ye, önemli amaçlara ulaşmak için Irak hükümetine yardımcı olma sözüne bağlı olduğunu ilettiğini söyledi. İki liderin, Irak’taki güvenlik sorunlarının farkında olduklarını dile getirdikleri, buna karşın önemli konularda ilerleme kaydedileceği hususunda iyimser olduklarını ifade ettikleri kaydedildi. Bu konuların, petrol gelirinin tüm Iraklılar arasında paylaşımına ilişkin yasanın geçmesi, yerel seçimlerin yapılması, eski Baas partililerin hükümette yer almamasına ilişkin yasaların gözden geçirilmesi ve anayasa değişikliğini içerdiği ifade edildi. Bush’un Irak hükümetine yardımcı olması için Irak’a özel bir temsilci göndermeyi planladığı da belirtildi.

Ulusal Güvenlik Danışmanı yardımcılığından istifa edeceğini bir süre önce açıklayan Meghan O’Sullivan’ın, Bağdat’taki Iraklı liderlere yardım konusunda ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker ile birlikte çalışacağı kaydedildi. O’Sullivan’ın, ABD Ulusal Güvenlik Konseyinin Irak koordinatörlüğünü yürüteceği ifade edildi.

/ WASHINGTON

02.06.2007


 

Ortak hedef İsrail

El Fetih Hareketi Mısır Sorumlusu Berakat Farra, El Fetih ve Hamas’ın ortak hedefinin İsrail ve İsrail işgali olduğunu söyledi.

El Fetih’in Mısır Temsilcisi Berakat Farra, Filistinli grupların Hamas ile Fetih arasındaki ihtilafları gidermek amacıyla Mısır’da buluştuğunu belirterek, “Ortak mücadelemiz; İsrail işgaline karşıdır. Silahlar Filistinliler’in göğüslerine yönelmemeli. Biz Fetih hareketi olarak, Filistin’in geleceği için uğraşıyoruz. Hepimiz aynı yerde, aynı ülkede yaşıyoruz. İsrail işgaline karşı birlik olalım. Hedef, hepimizin beraber yaşadığı bağımsız Filistin devleti olmalı” şeklinde konuştu.

Bunun yanı sıra Farra, “Fetih El İslâm örgütünün ne İslâm ile ne de Filistinliler ile bir alâkası yoktur. Bu terörist bir örgüttür” dedi. Filistinli grupların Mısır’da görüşmeleri sürerken, El Fetih Hareketi Mısır Sorumlusu Berakat Farra, Lübnan’da Filistinliler adına faaliyet gösterdiği ileri sürülen Fetih El İslâm örgütü hakkında da çarpıcı açıklamalarda bulundu. Fetih El İslâmın terörist bir örgüt olduğunu söyleyen Farra, “Fetih El İslâm örgütünün ne İslâm ile ne de Filistinliler ile bir alâkası yok” diye konuştu.

/ KAHİRE

02.06.2007


 

İsrail’in Suriye’yle savaş korkusu

İsrail’in Haaretz gazetesi ordunun bu yaz Suriye’yle savaş ihtimali sebebiyle Gazze’de kara operasyonu başlatmadığını yazdı. İsrail Ordusu Gazze’den ateşlenen roketlere rağmen bölgede şu ana kadar kara operasyonu düzenlemedi.

Haaretz gazetesinin İsrail Ordusu kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, komutanlar Suriye’yle bu yaz çıkabilecek bir savaş sebebiyle ikinci bir cephenin açılmasını tavsiye etmiyor. İsrail Ordusu en büyük tehdit olarak Suriye’yi görüyor. Suriye’nin savaş ihtimaline karşı açık bir hazırlık içerisinde olduğunu yazan gazete, Beşşar Esad yönetiminin hem asker eğitimini hızlandırdığını hem de büyük silâh anlaşmaları yaptığını öne sürüyor.

/ TEL AVİV

02.06.2007


 

Savaş suçlusu Tolimir yakalandı

BM’nin Hollanda’nın Lahey şehrindeki savaş suçları mahkemesi, savaş suçu işlediği gerekçesiyle aranan Bosnalı Sırp Zdravko Tolimir’in tutuklandığını doğruladı.

Eski Yugoslavya’da işlenen savaş suçlarına bakmak için kurulan BM mahkemesinin sözcüsü Olga Kavran, Bosna Sırp Cumhuriyeti Başbakanı Milorad Dodik’in, Zdravko Tolimir’in tutuklandığıyla ilgili olarak kendilerini bilgilendirdiğini söyledi. Kavran, Tolimir’in, Lahey’deki BM tutukevine nakli için hazırlıkların başlatıldığını da bildirdi.

/ BELGRAD

02.06.2007


 

İngiltere İran’dan yardım isteyecek

İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesi, İngiliz hükümetinin Irak’ta kaçırılan 4 güvenlik görevlisi ve bir mali danışmanın bulunabilmesi için İran hükümetinden yardım isteyeceğini öne sürdü.

Gazete, bu kişilerin kim tarafından kaçırıldıkları ve nerede tutulduklarının öğrenilebilmesi için neler yapılacağının dün İngiliz hükümetinin “Acil Durum Komitesi” olarak görev yapan “Kobra”nın toplantısında ele alındığını yazdı. İngilizleri kaçıranların Mukteda El Sadr’ın Mehdi Ordusu’nun sertlik yanlısı bir kanadına mensup olabileceğine ve bu grubun da İran gizli servisinin etkisi altında olduğuna dair şüphelerin bulunduğuna dikkat çeken Guardian, Iraklı bir yetkilinin “İngilizlerin kaçırılmasından El Sadr’ın doğrudan sorumlu olduğunu inanmıyoruz. Ama ona sadakatle bağlı bazı militanların bu eylemi yapmış olabileceğini düşünüyoruz” değerlendirmesine de dikkat çekti.

/ LONDRA

02.06.2007


 

Çin’den uzaya bir uydu daha

Çin resmî makamları yaptıkları açıklamada, ‘Xinnuo 3’ adlı haberleşme uydusunu uzaya başarıyla gönderdiklerini açıkladı.

Xichang Uydu Fırlatma Merkezi’nden ‘Changzheng-3 A’ adlı taşıyıcı roketle fırlatılan uydunun 24 dakika sonra uzaydaki yörüngesine oturduğu açıklandı. Xian şehrindeki uydu gözetim ve kontrol merkezinden yapılan açıklamada gönderilen uydunun telekomünikasyon, radyo ve veri transferi gibi işlemlerde kullanılacağı bildirildi.

/ PEKİN

02.06.2007


 

Alo deprem oluyor!

Japonya’nın önde gelen iki cep telefonu operatörü, müşterilerine deprem olacağını haber verecek ortak sistem geliştirdi.

NTT DoCoMo ve KDDİ şirketleri, büyük depremleri birkaç saniye veya dakika önce haber veren cihaz geliştiren Japon Meteoroloji Kurumu’nun verilerini kullanarak müşterileri deprem konusunda uyaracak sistemi, birkaç aya kadar başlatacak. Üçüncü bir operatör de bu konuda çalışmalarını sürdürüyor. Erken uyarı sisteminin işe yaraması, Meteoroloji Kurumu’nun açıklamasıyla mesajların gönderilmesi arasındaki süreye bağlı olacak. İki şirket, bu yüzden, müşterilerine aynı anda mesaj geçebilmek amacıyla ortak özel bir teknik geliştirme gereğini hissetti. Klasik e-mesaj yönteminin kullanılması halinde şebekenin kilitlenebileceğini ve mesajların gecikeceğini belirten şirket yetkilileri, ortaklaşa geliştirdikleri sistemin ayrıntılarını açıklamadı.

02.06.2007


 

Küresel ısınma balon mu?

NASA Başkanı “Küresel ısınmanın ciddî bir sorun olduğundan emin olmadığını” söyledi.

BD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Başkanı Michael Griffin, ‘’Küresel ısınmanın ciddî sorun olduğundan emin değilim’’ dedi. Ulusal Radyo’ya demeç veren Griffin, ‘’Küresel anlamda bir ısınmanın olduğu şüphe götürmez. Ancak bunun, ilgilenmemiz gereken bir sorun olduğundan emin değilim’’ diye konuştu. Griffin, “Hangi insan, şu andaki iklimin, bütün diğer insanlar için en iyisi olduğuna karar verme hakkına sahip? Sanırım bu, büyük konuşmak olacaktır” ifadesini kullandı. Griffin’in, kendi kurumundan bilim adamlarının aksi görüşlerine rağmen yaptığı bu açıklama, büyük tepki çekti.

02.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004