Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bush’dan Putin’e teminat

ABD Başkanı George Bush, ABD’nin Doğu Avrupa’da füze kalkanı planına karşı çıkan Rusya’yı rahatlatmak için “füze kalkanı projesinden kaygılanacak bir şey olmadığını” söyledi. Bush, önceki gün geldiği Çek Cumhuriyeti’nin başşehri Prag’da yaptığı açıklamada, füze kalkanı planının İran’dan gelebilecek nükleer saldırıya karşı tasarlandığını söyledi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e işbirliği çağrısında bulundu.

Bush, “Rusya düşman değil. Füze kalkanı projesinden kaygılanacak bir şey yok” dedi.

Çek liderlerle bir araya geldikten sonra açıklama yapan Bush, “Müşterek tehditlere karşı birlikte çalışmalıyız” diyerek, Soğuk Savaş dönemine geri dönme eğilimindeki iki ülke ilişkilerini rayına oturtmaya çalıştı.

Bush, planın tamamıyla savunmaya yönelik olduğunu, Rusya’yı hedef almadığını söyledi ve “Neden işbirliği yapmıyorsunuz? Neden projeye ortak olmuyorsunuz?” diye konuştu. ABD Başkanı, Rusya’nın generallerini ve bilim adamlarını göndererek sistemi yakından görebileceğini de belirtti.

Bush, “Soğuk Savaş bitti. Çek Cumhuriyeti’nde halk, ABD’nin veya Rusya’nın dostluğunu seçmek zorunda değil. İkisinin de dostu olabilir” dedi. ABD, Çek Cumhuriyeti’nde bir radar sistemi ve Polonya’da 10 kadar füze savar sistemi kurmayı planlıyor.

Rusya, füze kalkanı planını sert dille eleştirmiş ve nükleer silâhlarının yönünü Avrupa’daki ABD üslerine çevirebileceği uyarısında bulunmuştu.

Bu arada, ABD’nin Orta Avrupa’ya füze savunma sistemi kurma planı Rusya’dan sonra Çin’in de tepkisini çekti. Çin, planın karşılıklı güven için iyi olmayacağını ve silâhlanma yarışına yol açabileceğini bildirdi.

Füze savunma sistemi kurulmasının stratejik denge ve istikrar üzerinde olumsuz etkisi olacağını ifade eden Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jiang Yu, “Bu, büyük devletler arasındaki karşılıklı güven ve bölgesel güvenliğe katkı sağlamayacaktır. Bu durum, silâhlanmayla ilgili problemler doğmasına da yol açabilir” dedi.

ABD Polonya ve Çek Cumhurtiyeti’ne füze savunma sistemi kurmayı planlarken Rusya buna şiddetle karşı çıkıyordu.

/ PRAG

06.06.2007


 

Çekler de füze kalkanına karşı

Çek Cumhuriyeti’nde yapılan kamuoyu yoklaması, halkın büyük bölümünün, ABD’nin bu ülkede kurmayı tasarladığı füze kalkanı projesine karşı olduğunu ortaya çıkardı.

Eski doğu bloku ülkesi, yeni NATO üyesi Çek Cumhuriyeti’nde halkın yüzde 60’ından fazlası, Rusya’nın cevap olarak askerî adımlar atma ihtimalini ve terörün hedefi haline gelme ihtimalini gerekçe göstererek projeye karşı çıktı. Projeye muhalefet, ABD Başkanı George Bush’un, Çek yetkililerle konuyu görüşmek üzere Prag’a gelmesiyle de kendisini gösterdi ve Bush, yüzlerce kişinin katıldığı protesto gösterisiyle karşılandı.

Gösterilerin bugün de Bush ile Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek ve Devlet Başkanı Vaclav Klaus arasındaki görüşmelerin yapılacağı, orta çağdan kalma Prag Kalesi civarında sürmesi bekleniyor. ABD’nin, Prag’ın güneybatısındaki Brdy askerî bölgesinde füze savar radar üssü kurma planı, Rusya’nın sert tepkisine sebep olmuştu.

/ PRAG

06.06.2007


 

7 Temmuz İngiliz komplosuydu

İngiltere’de yaşayan 2 milyon Müslümanın yüzde 25’inin, 7 Temmuz 2005’te Londra metrosuna ve bir otobüse düzenlenen bombalı saldırıların devletin kontrolündeki ajanlar tarafından düzenlendiğine inandığı bildirildi.

Araştırmayı yapan Kanal 4 televizyonu, Müslümanların 52 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıların sorumlusu olarak gösterilen 4 kişinin de masum olduğuna inandığını duyurdu.

İngiliz Müslümanların, aynen 11 Eylül saldırılarıyla ilgili olduğu gibi Londra’ya yönelik saldırılar konusunda da komplo teorilerine inandığı belirtildi.

Araştırma sonuçları, ayrıca Müslümanların yüzde 60’ının 2005 yılında Londra’daki bombalı saldırılarla ilgili olarak hükümetin halka doğruları söylediğine inanmadığını da gösterdi.

Ankete katılanların yarısından fazlası, istihbarat ve güvenlik servislerinin, olayın zanlısı olarak gösterilen kişilerin suçlu olduğuna kamuoyunu inandırmak için “delil ürettiğine” de inanıyor.

İngiltere’de yaşayan Müslümanlar, Londra’daki bombalı saldırıların sorumlusu olarak gösterilen 4 kişinin saldırı sabahı toplu halde görüldüğü kapalı devre TV görüntülerinin de gerçek olmadığını düşünüyor.

Bu arada NOP adlı araştırma kuruluşunun araştırmasına katılan İngiliz Müslümanların yüzde 60’ının da ülkede polisin terörist oldukları zannıyla masum kişileri öldürmesinden korktuğunu ortaya koydu.

Öte yandan araştırma sonucunda İnglitere’de yaşayan Müslümanların yüzde 80’inin de bu ülkede bir gelecekleri olmadığına düşünerek İngiltere’yi terk etme seçeneğini değerlendirdiğini bilrdirdi.

/ LONDRA

06.06.2007


 

Putin’e Kruşçev benzetmesi

Polonya Başbakanı Jaroslaw Kaczynski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in füze savunma sistemi planıyla ilgili sözlerini, Soğuk Savaş döneminin sert Sovyet söylemine benzetti.

Jaroslaw Kaczynski, Polonya radyosuna yaptığı açıklamada, Putin’in uyarısının ciddiye alınması gerektiğini belirterek, “Bu dil (Boris) Yeltsin ya da (Mikhail) Gorbaçov ve hatta (Leonid) Brejnev tarafından kullanılmadı. Bu, (Nikita) Kruşçev’in dili” dedi.

Uzun zamandır dünyada ve Avrupa’da böyle keskin bir çatışma olmadığını hatırlatan Kaczynski, siyasî sözcüklerin ciddiye alınması gerektiğini, bu konunun çok ciddî olduğunu kaydetti.

Dağılan Sovyetler Birliği’nin 1953-1964 arasındaki lideri olan Kruşçev’in, 1960 yılında BM Genel Kurulundaki sömürgecilik tartışması sırasında ayakkabısını masaya vurması tarihî olaylar arasında yer almıştı. Putin, ABD’nin füze kalkanı projesine Çek Cumhuriyeti ve Polonya’yı dahil etmemesi, aksi halde Avrupa’daki füzelerinin konumlanışını Soğuk savaş durumuna getirebilecekleri uyarısında bulunmuştu.

/ VARŞOVA

06.06.2007


 

ABD kâğıttan kaplan

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, “ABD’nin ülkesine saldırmayı düşündüğünü, ancak bunu yapacak gücü ve cesareti olmadığını” söyledi.

İran İslam devrimi lideri Humeyni’nin ölümünün 18. yıl dönümü için düzenlenen anma törenlerini izlemeye gelen yabancı gazetecilerin sorularını ceaplayan Ahmedinejad, muhtemel ABD saldırısına ilişkin bir soru üzerine, “İran halkı bir köşede sakince oturan aslan gibidir. Onlara, bu aslanın kuyruğuyla oynamamalarını tavsiye diyorum” dedi.

ABD’nin İran’a zarar vermek istediğini, ancak bunu yapacak “güce ve cesarete sahip olmadığını” söyleyen Ahmedinejad, ABD’nin yeni bir savaş çıkaramayacağı görüşünü dile getirdi. Lübnan’da yaşananlara da değinen Ahmedinejad, bu ülkedeki son gelişmelerden ABD ve İsrail’i sorumlu tuttu. Lübnan’ın geçen yıl İsrail’i yenilgiye uğrattığını söyleyen Ahmedinejad, İsrail’in bu yenilgiyi telafi etmek için tekrar Lübnan’a saldırmayı düşündüğünü iddia etti ve “Akıllı olsunlar” uyarısında bulundu.

/ TAHRAN

06.06.2007


 

Sarkozy’ler aile boyu iktidar oluyor

Fransa’da yayımlanan Le Figaro gazetesi, yeni Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin eşi Cecilia’nın, uluslar arası alanda daha etkili bir rol oynamak istediğini yazdı.

Gazete, bu iddiasına gerekçe olarak Fransa Dışişleri Bakanlığının tecrübeli diplomatlarından Nicolas de la Granville’in Cecilia Sarkzoy’nin diplomasi danışmanı olarak atanmasını gösterdi. Daha önceki cumhurbaşkanı eşlerine, diplomasi danışmanı olarak kimsenin hizmet etmediğine dikkati çeken gazete, “Cecilia Sarkozy’nin, dış politikada aktif bir biçimde rol almak istediği’’ yorumunu yaptı. Gazete, AB uzmanı ve Afrika konularındaki tecrübesiyle tanınan Granville’in, Sarkozy’nin dış politika danışmanı Jean-David Levitte’nin tavsiyesiyle bu göreve getirildiğini yazdı.

/ PARİS

06.06.2007


 

Amerikalılar: Savaş bitsin

ABD’de yapılan yeni bir kamuoyu yoklamasında, Amerikalıların Irak’taki duruma ilişkin hoşnutsuzluğunun arttığı, savaşın bitirilmesi konusunda etkin olamayan Demokratlara yönelik desteğinin de azaldığı ortaya kondu.

Washington Post ve ABC’nin kamuoyu yoklamasına göre, Irak savaşının bittiğini görmek isteyen seçmenlerin, geçen yıl kısım ayında Demokratların kontrolünü ele geçirdiği Kongre’nin çalışmalarına desteği de, geçen Nisan ayına göre yüzde 44’ten yüzde 39’e düştü. Demokratlara destek de yüzde 54’ten yüzde 44’e geriledi.

/ WASHINGTON

06.06.2007


 

Başkan Bush’a Guantanamo darbesi

ABD’nin Guantanamo üssünde kurulan mahkemede askerî yargıçlar, Başkan George Bush yönetimine büyük bir darbe olarak yorumlanan bir karar alarak mahkemeye çıkarılan 2 sanık hakkında, yargı yetkilerinin olmadığına karar verdi.

Guantanamo’da yargı sürecine giren yegâne 2 kişi olan bu sanıklar hakkındaki kararın, üste tutulan 380 kişinin tümüyle ilgili yargı yolu bulunmasının önünü tıkaması bekleniyor. Yargıçlar, Afganistan’da bir ABD askerini öldürmek, diğerini yaralamakla suçlanan Kanada vatandaşı Ömer Hadr ve Usame bin Ladin’in koruması ve sürücüsü olmakla suçlanan Yemen vatandaşı Salim Ahmet Hamdan’a yönelik tüm suçlamaları düşürdü.

/ GUANTANAMO

06.06.2007


 

Afgan çocukların dramı

Sokak çocuklarına yardım sağlayan sivil toplum örgütü Aschiana, nüfusu 1990’larda 1 milyon iken şimdi yaklaşık 4 milyona çıkan Kabil’de 2 yılda sokaklardaki çocukların sayısının neredeyse iki kat arttığını belirtti.

Afganistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonunun araştırmasına göre, savaş mağduru bu çocukların çoğu ya öksüz ya da yetim. Bazen ailenin tek para kazanan bireyi olan bu çocuklar artık trafik sıkışıklığında araçların yanına yaklaşıp sürücülerden para, gazete, çiklet, son komünist lider Necibullah’ın resimleri ve sözlük istemekte ustalaşmış.

Aschiana yetkilisi Nazar Muhammed, “2005’de sokakta 37 bin, şimdiyse 70 bin çocuğun çalıştığını” belirtiyor.

Yetkililerin yıllardır sokak çocukları sorununu göz ardı ettiğini söyleyen Muhammed’e, Kabil’deki BM misyonu sözcüsü Alim Sıddık da destek veriyor. Ancak Sıddık, maddî ve kültürel sebeplerden dolayı çocuklarını okula göndermeyen ailelerden destek de bekliyor.

İngiliz insan hakları ve yardım kuruluşu Oxfam’ın son raporuna göre, Taliban rejiminin 2001’de devrilmesinin ardından Afganistan’da okula gitme oranı 5 kat arttı. Ancak 12 milyon çocuktan 7 milyonu halen okul yüzü görmedi.

/ KABİL

06.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004