Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

MB: Gıda ve petrole dikkat

Merkez Bankası, Mayıs ayı enflasyonuna ilişkin olarak, “Enflasyondaki kademeli düşüşün önümüzdeki aylarda da devam edeceği tahmin edilmekle birlikte işlenmemiş gıda ve enerji fiyatlarına ilişkin risklerin sürdüğü gözlenmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Merkez Bankası, Mayıs Ayı Fiyat Gelişmeleri değerlendirmesini açıkladı. Mayıs ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0.50 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun 1.5 puan düşerek yüzde 9.23 seviyesine gerilediği hatırlatılan açıklamada, “Yıllık enflasyondaki düşüşte, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileri ve gıda fiyatlarındaki kısmi düzeltmenin yanı sıra geçen yılın aynı dönemindeki yüksek baz da etkili olmuştur” denildi.

Hizmet enflasyonunda son aylarda başlayan düşüş eğiliminin Mayıs ayında belirginleşerek devam ettiğini ifade edilen açıklamada, “Enflasyondaki kademeli düşüşün önümüzdeki aylarda da devam edeceği tahmin edilmekle birlikte işlenmemiş gıda ve enerji fiyatlarına ilişkin risklerin sürdüğü gözlenmektedir” değerlendirmesinde bulunuldu.

Gıda fiyatlarına ilişkin risklerin yanı sıra, kuraklığın da ürün kaybına sebep olacağı için risk oluşturduğunu bildiren Merkez Bankası, buna karşın, gıdada KDV indiriminin olumlu etkisinin görüleceğini öngördü.

/ ANKARA

06.06.2007


 

Buğdayda verim düştü

Yetişme süreci ve başak oluşumu döneminde yeterli yağışın düşmemesi sebebiyle buğdayda verimin yüzde 40 oranında düştüğü bildirildi.

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Motuk, beklenen yağmur yağmadığı için Konya’da rekolte kaybı tahmininin yüzde 20’lerden yüzde 40 seviyelerine yükseldiğini söyledi. ‘’Geçtiğimiz yıl yaklaşık 1.8 milyon ton buğday üretimi yapılan Konya’da yüzde 40 rekolte azalması durumunda bu yıl 720 bin ton az buğday alınacak. Çiftçi zaten son yıllarda buğdaydan para kazanmıyor’’ diyen Motuk, bu sebeble çiftçiye borç ya da faiz erteleme gibi acilen çeşitli desteklerin sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Mersin’in Silifke ilçesinde, Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, bu yıl yörede 200 bin dönüm alana buğday ekimi yapıldığını, hasada başlandığını ve geçen yıllarda bir dönümden ortalama 700 kilo ürün alınırken, bu yıl yetersiz yağış sebebiyle bunun 400 kiloya kadar düştüğünü ifade etti. Buğdayın tüccara 35 YKr civarında satıldığını kaydeden Can, üreticilerin hem verimden hem de fiyattan memnun olmadığını söyledi.

/ KONYA/SİLİFKE

06.06.2007


 

Eski aboneler cezalandırılıyor

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Şube Başkanı Üstün Bol, Türk Telekom’un yeni ‘’Yaz Fırtınası’’ adı altında başlattığı ADSL kampanyası çerçevesinde yalnızca yeni abonelere indirim yaparak eski abonelerini cezalandırdığını öne sürdü.

Bol, ‘’eski aboneler de bu indirimden faydalandırılmalıdır’’ dedi.

Üstün Bol, yaptığı yazılı açıklamada, Türk Telekom’un söz konusu kampanya ile henüz ADSL bağlantısına sahip olmayan ve 1 Haziran 2007 tarihinden önce aboneliğini iptal ettirmiş olanlara 24 ay boyunca abone olma şartıyla 2007 sonuna kadar yüzde 51 indirim uygulayacağını hatırlatarak şunları kaydetti: ‘’Bu açıklamaya göre 4 Haziran-31 Ağustos tarihleri arasında TTNet ADSL abonesi olan tüketiciler 2008’e kadar aylık 29 YTL yerine 14,99 YTL ödeyecek denilmektedir.

Türk Telekom’un ADSL internet erişiminde indirime gitmesini olumlu karşılıyoruz. Ancak, yeni abonelere yönelik yapılan düzenleme, Türk Telekom’un eski abonelerinin cezalandırılması anlamına gelmektedir. Türk Telekom yıllardır kendisini tercih ederek erişimini TTNET üzerinden sağlayan abonelerine aynı şartlarda indirim yapmak zorundadır. Üstelik indirimden faydalanabilmek için 24 ay abonelik şartı getirilmesi tüketicinin sözleşmesinden cayma hakkını da gaspetmek anlamına gelir.’’

Bol, Türk Telekom ADSL aboneliği kullanan eski abonelerin cezalandırılması anlamına gelen bu düzenlemenin eski aboneleri de kapsayacak şekilde düzeltilmesini istedi.

/ ANKARA

06.06.2007


 

Telsim’e ödeme iki katına çıktı

“Telsim’e Borcu Olan Kalmasın Kampanyası’’nın son günlerinde kampanyadan yararlanmak isteyenlerin sayısının yükseldiği bildirildi.

Telsim Mobil Telekomünikasyon Hizmetleri A.Ş’den yapılan açıklamada, 8 Haziran’da sona erecek olan kampanya kapsamında yaklaşık 1 milyon 500 bin borçlunun ödeme yapması ve toplam 700 milyon YTL’lik borcun tahsil edilmesinin hedeflendiği belirtildi.

Açıklamada, kampanya ile ilgili açılan sitenin ziyaretçi sayısının 13 milyona ulaştığı, ödemelerin de iki katına çıktığı bildirildi.

/ İSTANBUL

06.06.2007


 

Sanayici ‘düşük kur’a kurban edilmesin

Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (ANASİAD) Başkanı Eyüp Kutlucan, ‘’İş dünyası enflasyonla mücadele uğruna düşük kur politikalarına kurban edilmesin’’ dedi.

Kutlucan, yaptığı yazılı açıklamada, reel sektörün mevcut yapısal sorunlar sebebiyle zor günler geçirdiğini, ‘’düşük kur’’ politikasının sorunları daha da ağırlaştırdığını belirtti.

Açıklanan enflasyonun aylık bazda beklentilerin altında kaldığına da değinen Kutlucan, şunları kaydetti: ‘’Biz bu sorunları anlatmaktan, hükümet temsilcileri de dinlemekten bıktı. Şimdi diyoruz ki iş dünyası enflasyonla mücadele uğruna düşük kur politikasına kurban edilmesin. Bu kur politikası ve bu politikadaki ısrar, hem uluslar arası rekabeti hem de firma faaliyetlerini güçleştiriyor. Yazık günah... Adeta iş dünyasına ‘Üretme, istihdam oluşturma’ deniyor. Bu ülke ve onun yerli sermayesi sıcak para uğruna feda ediliyor.’’

/ BURSA

06.06.2007


 

YTL, Mayıs’ta değer kazandı

Yeni Türk Lirası (YTL) Mayıs ayında, bir önceki aya kıyasla hem Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) hem de Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) bazında değer kazandı.

Merkez Bankası verilerine göre, 1995=100 TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi Mayıs ayında, bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 1,70 artarak, 170,4’ten 173,3’e çıktı. Aynı dönemde 1995=100 ÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi ise yüzde 1,44 değer kazanarak 145,8’den 147,9 düzeyine yükseldi. Öte yandan YTL’nin değeri, Mayıs ayı itibariyle bir yılda TÜFE bazında yüzde 9,34, ÜFE bazında ise yüzde 5,94 arttı.

/ ANKARA

06.06.2007


 

Hammadde ithalatı 35.5 milyar dolar

Bu yılın ilk dört ayında 35.5 milyar dolarlık hammadde ithalatı yapıldı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerinden yapılan belirlemeye göre, Türkiye’nin yatırım malları, hammadde ve tüketim mallarıyla diğer mallardaki toplam ithalatı bu yıl Ocak-Nisan aylarını kapsayan dönemde geçen yılın aynı aylarına kıyasla yüzde 15.9 artarak 41.1 milyar dolardan 47.6 milyar dolara ulaştı. Söz konusu maddelerin ihracatı ise bu dönemde 25.3 artışla 25 milyar dolardan 31.3 milyar dolara kadar artış kaydetti.

Hammadde ithalatı söz konusu dönemde yüzde 22.1 artarak 29.1 milyar dolardan 35.5 milyar dolara, ihracatı ise yüzde 34.2 artışla 10.7 milyar dolardan 14.4 milyar dolara kadar yükseldi. Bu dönemde tüketim malı ithalatı yüzde 2.9 azalarak 4.9 milyar dolara gerilerken, yatırım malları ithalatı ise yüzde 3 artışla 7 milyar dolara çıktı.

/ ANKARA

06.06.2007


 

KESK adaylara taahhütname imzalatacak

KESK yönetimi, genel seçimler için kendilerinden destek isteyecek milletvekili adaylarına yönelik olarak çeşitli konulardaki taleplerinin yer aldığı ‘’taahhütname’’ metni hazırladı.

Metnin, ziyarete gelecek siyasî parti yöneticileri ve milletvekili adaylarıyla tartışmaya açılıp imzalatılması istendi. ‘’Taahhütname’’nin ilk bölümünde ekonomi politikalarına yönelik talepler yer alıyor. Buna göre, milletvekili adaylarından, ‘’neoliberal politikalar ve IMF programı reddedilerek; eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik başta olmak üzere herkese eşit, ücretsiz, nitelikli ve ulaşılabilir kamu hizmeti’’, ‘’insanca yaşanacak bir ücret’’ ve ‘’herkesin gelirine göre vergilendirileceği vergi adaleti’’ sağlanması için çaba harcayacaklarını ortaya koymaları talep ediliyor.

/ ANKARA

06.06.2007


 

Marmaray’ın son etabı da ihaleye çıkıyor

Asya ile Avrupa’yı denizin altından birleştirecek Marmaray Projesi’nin son etabı da ihaleye çıkarılıyor. Ulaştırma Bakanlığı, Gebze-Halkalı arasında sefer yapacak 440 adet demir yolu aracının temini için 7 Haziran 2007 Perşembe günü ön yeterlilik ilânına çıkıyor.

Ön yeterlilik dosyalarının 12 Temmuz 2007 tarihinde alınmasının ardından da katılımcılardan malî teklifleri istenecek.

Marmaray’da çalışacak 440 adet demir yolu aracı 22-23 metre uzunluğunda olacak. 5’li ya da 10’lu setler halinde temin edilecek araçlar, yolcunun yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde daha sık sefer yapacak ve gerektiğinde 5’li setler birbirine bağlanarak taşıma kapasitesi arttırılacak.

/ ANKARA

06.06.2007


 

LPG’ye, TS veya ISO standardı

Piyasaya arz olunacak sıvalaştırılmış petrol gazlarının (LPG) TS, EN veya ISO standartlarına uygun olması zorunlu olacak.

LPG piyasasında uygulanacak teknik düzenlemeler hakkında yönetmelik Resmî Gazete’de yayınlandı. Yönetmeliğe göre, piyasaya arz olunacak LPG’nin, sırasıyla TS, en veya ISO standartlarına uygun olması zorunlu olacak.

Ayrıca ham petrol ve akaryakıt ithalatı ile ilgili yönetmeliğe göre, Bartın ve Tekirdağ gümrük müdürlüklerinden de ham petrol ve akaryakıt ürünleri ithalatı yapılabilecek.

/ ANKARA

06.06.2007


 

Çanta, ithalatına soruşturma

İthalatı geçen yıl 20,9 bin tona ulaşan bavul, sandık, okul çantası, gözlük-fotoğraf makinası kılıfı benzeri mahfazaların ithalatında korunma tedbiri alınmasına yönelik soruşturma açıldı.

Soruşturma kapsamında taraf olmak isteyen üretici, tüketici, ithalatçıların 30 gün içinde Dış Ticaret Müsteşarlığı’na (DTM) başvurması gerekiyor. Özbekistan menşeli tekstil ürünleri için uygulanan kotalardan pay almak isteyenler de, 29 Haziran’a kadar DTM’ye başvuracak.

/ ANKARA

06.06.2007


 

Kart borçluları Nisan’da azaldı

Kredi kartı borcunu ödemeyenler ile gecikmeli ödeyenleri gösteren negatif nitelikli ferdi kredi ve kredi kartları sisteminde yer alan kişi sayısı, Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 17,9 oranında azaldı.

Merkez Bankası verilerine göre, 2007 yılı Mart ayında toplam 36 bin 943 adet olan ferdi kredi ve kredi kartları borçlarını ödememiş kişilerin toplamı, Nisan ayında 30 bin 369’a indi. Aynı dönemde ferdi kredi borcunu ödememiş kişi sayısı yüzde 35,4 azalarak 7 bin 134’den 4 bin 609’a, kredi kartları borcunu ödememiş kişi sayısı yüzde 13,6 azalarak 29 bin 809’dan 25 bin 760’a geriledi. Verilere göre, 2007 yılının ilk dört ayında ferdi kredi ve kredi kartları borçlarını ödememiş kişilerin sayısı 113 bin 101 olarak belirlenirken, bunun 18 bin 784’ü ferdi kredi borcununu ödememiş kişilerden, 94 bin 317’si de kredi kartları borcunu ödememiş kişilerden oluştu.

/ ANKARA

06.06.2007


 

“Kredi kartınızı iki gün kullanmayın”

Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKDER) Genel Başkanı Fikri Karagöz, Tüketici Dernekleri Federasyonu’nun (TÜDEF), başlattığı ‘’Borçsuz 2 gün, dertsiz 2 gün’’ boykotunu yürekten desteklediklerini söyledi.

Üst kuruluşları olan TÜDEF’in 21-22 Haziran tarihlerinde kredi kartı ile alış veriş yapmamaları konusunda tüketicilere çağrıda bulunduğunu hatırlatan Karagöz, bankaların, kredi kartlarından hukuksuz ve haksız olarak yıllık kart ücreti, nakit çekim ücreti ve hesap işletim ücreti almaya devam ettiklerini belirterek, “Kredi kartlarına uygulanan yüksek faizi, haksız olarak alınan yıllık kart ücretini, haraç alır gibi nakit çekimlerde alınan komisyonları ve yıllık hesap işletim ücretini protesto ediyoruz” dedi.

/ BURSA

06.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004