Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Bizim Aile soruyor: Dünyayı tüketiyor muyuz?

Aylık kadın ve aile dergisi Bizim Aile’nin bu ayki kapak dosyası çevre üzerine. Çok geniş olan bu konu “Şahsî ve aile hayatımızda çevrem için ne yapabilirim?” sorusunun cevaplarıyla sınırlanmış.

Çevremiz için ne yapabiliyoruz?

Aylık kadın ve aile dergisi Bizim Aile’nin bu ayki kapak dosyası çevre üzerine.

Çok geniş olan bu konu “Şahsî ve aile hayatımızda çevrem için ne yapabilirim?” sorusunun cevaplarıyla sınırlanmış. Unutmayalım ki, alışkanlıklarımızda yapacağımız küçük bir değişiklik, çevre problemlerine çözüm olabilecek büyük etkilere neden olabilir. En azından temel ihtiyaç maddelerini iktisatlı kullanmayı alışkanlık hâline getirmemiz ailemize ve neticede ülkemize şüphesiz çok şeyler kazandıracak.

Bir mü’min için bu davranışı kazanıp, muhafaza etmek aynı zamanda bir ibadet değil midir? Unutmayalım ki, hayat rehberimiz Kur’ân’da Rabbimiz bizi israftan men ediyor…

***

Araştırmalara göre, özellikle gelir düzeyi yüksek ülkelerde israfın akıl almaz boyutlara ulaşması, yeryüzündeki hassas dengeleri alt üst ederken bizi de yeni bir kavramla daha tanıştırdı: Küresel ısınma…

Kapak dosyasının ilk yazısı yaratılış âleminde akseden Kuddüs ismi çerçevesinde çevre problemlerine genel bir bakış açısı ihtiva etmekte.

Tüketiciler Birliğinin geçtiğimiz Mart ayında kamuoyuna sunduğu “İsrafın neresindeyiz?” konulu raporun kısa bir özetiyse kapak dosyasının ikinci bölümünü oluşturuyor. Ardından raporu hazırlayan heyetten Y. Kemal Kalyoncu ile yapılan sohbet geliyor.

Karbondioksit gazının atmosferde oluşturduğu tahribat ve şahsî dünyamızda uygulayabileceğimiz tedbirlerse kapak dosyasındaki bir diğer konu.

Dünya kaynaklarının büyük bir bölümünü kullanan ve çevreyi kirletenler arasında ilk sıraları alan gelişmiş ülkelerin, problemlere çözüm olarak yaptıkları faaliyetlerse kapak dosyamızın son konusunu oluşturuyor.

Tefekkürî yazılar, gençlerimizin sınavlardaki psikolojileri, Mayıs ayı içinde yapılan seminer ve panellerin özetleri, sağlık, psikoloji, çocuk eğitimi, karikatür, temaşa âlemi, hikâye, Nurdan Sayfalar ve aile yaşantımızı kolaylaştırmaya yönelik sayfalarıyla Haziran sayısı dopdolu. İyi okumalar…

06.06.2007


 

Çocuklar yine yaşadı

Can Kardeş’in Haziran sayısı dopdolu. Tatil yaklaştı. Can Kardeş, sınıfını geçen her öğrenciden vesikalık fotoğrafını, okul adını ve ismini göndermesini istiyor, ki “Şeref Kürsüsü”nde yayınlansın.

Dergi, bu ay engelli bir çocuğu ziyaret etmiş: İsmi Berk. Onunla ilgili yazıyı Meryem Tortuk aktarıyor.

Belirli Gün ve Haftalar’da Dünya Çevre Günü’ne ayırmış dergimiz. “Küresel ısınma” tehlikesi dünyanın gündeminde. Kübra Kulaklıkaya’nın yeni kaleme aldığı 99 İnci, Rab’bimizin en güzel isimlerini okurken artık daha farklı bakacaksınız etrafınızdaki her şeye. Sağlık köşesinde “gözlerimiz”in nasıl bir nimet olduğunu öğreneceksiniz. Çocuk Parkı’nda parmak oyunumuz devam ediyor, Can Haber’de yurdun dört bir yanından gelen okuyucuların yaptığı faaliyetler haber şeklinde aktarılmış. Bilim Teknik’te kazların hayatını, Varlıkların Dilinden’de Kurbağanın dünyada nasıl bir denge unsuru olduğunu hayretle okuyacaksınız. Sevimli kuklalar Taka-Tuka engellilere nasıl davranacakları konusunda anlaşamıyor... Spor köşesinde “Mevlânâ hoşgörüsü sporda yaşanmalı” denmiş.

Tabiî çizgi karakterler Uçan Çocuk, Neşeli, Nasreddin Hoca okunmayı bekliyor. Çizgi kıssa, Tarihten Bir Yaprak, Vız Vız Arı ve Hayvanlar Dünyası da zevkle okuyacağınız çizgi sayfalardan...

06.06.2007


 

Türkçe şampiyonları Konyalıların gönlünü fethetti

Bu yıl 5.’si düzenlenen Türkçe Olimpiyatları’na katılan 13 ülkeden 50 öğrenci, Konya’da düzenlenen programda okudukları Türkçe şiirler ve söyledikleri Türkçe şarkılarla Konyalıların gönlünü fethetti.

Konya’ya gelen konuk öğrenciler, Mevlânâ Kültür Merkezi’nde organize edilen Türkçe faaliyete katıldı. Türkçenin yüzaklarını izlemeye gelen yaklaşık 10 bin vatandaş, Mevlânâ Kültür Merkezi Açık Sema Alanı’nı doldurdu. Alanda yer bulamayan yüzlerce vatandaş ise programı sinevizyon aracılığıyla kültür merkezinin bahçesinden izledi.

Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın 5. Türkçe Olimpiyatları’nda yaptığı konuşmanın dâvetlilere izletilmesiyle başlayan faaliyet, Kırgızistanlı öğrencilerin halk oyunları gösterisi ile sürdü. Halk oyunları gösterisi ve Kırgız öğrencinin söylediği ‘Anadolu’dan geldik’ isimli şarkı, alanı dolduran dâvetlilerden büyük alkış aldı. Bu şarkıyla coşan dâvetliler, Gineli Maria’nın okuduğu Necip Fazıl Kısakürek’in ‘Kaldırımlar’ isimli şiiri ve Gineli Nadia’nın söylediği Candan Erçetin’in ‘Yalan’ adlı şarkısıyla hüzünlendi. Gecede Abdullah Aymaz İlköğretim Okulu’na giden küçük Dilara’nın okuduğu ‘Efendim’ isimli şiir, alanı dolduranları duygulandırdı.

Programa Amerika Birleşik Devletlerinden katılan Alishya ve Joen’in okuduğu şiir ve söylediği Türkçe şarkı beğeni topladı. Nijerli öğrencinin olduğu ‘Bir Yiğit vardı’ isimli şiir, programa katılanları göz yaşlarına boğdu. Nijerli Osman ise ülkesini slayt gösterisi yardımıyla tanıttı. Nijer’in nüfusunun yüzde 97’sinin müslüman olduğu belirten misafir öğrenci, çöl iklimine sahip Nijer’de halkın tarım ve hayvancılıkla geçindiğini bildirdi. Nijerli Osman’ın ülkesindeki Türk okullarında eğitim gören öğrencileri kasdederek söylediği “Çöl çiçekleri umut ışığı ile büyüyecek” sözü katılanlardan alkış aldı.

Tanzanyalı gencin okuduğu İstiklâl Marşı ise uzun süre ayakta alkışlandı. “Bu bayram da gelmedin” isimli şiiri okuyan Tanzanyalı genç kız ise programa katılanları ağlattı. Faaliyete Tacikistan’dan katılan genç kız, ülkesinde ‘Hacı Ata’ olarak nitelendirilen eğitim gönüllüsü Hacı Yusuf Kemal Erimez’in biyografisini sinevizyon eşliğinde anlattı.

Programın son bölümünde, sahneye ülkesinden binlerce kliometre uzakta eğitim gönüllüsü olarak çalışan kahraman öğretmenler çıktı. Tevazu gösteren öğretmenler, kendilerinin fazla birşey yapmadığını söyleyerek, asıl alkışlanması gerekenlerin Konya halkı olduğunu ifade etti.

Faaliyet, öğretmen ve öğrencilerin sahnede hep birlikte, ‘Hayat bayram olsa’ isimli şarkıyı söylemesiyle son buldu. Türk Ocakları’nın programa katılan konuk öğretmen ve öğrencilere altın madalya hediye ettiği açıklandı.

Kontv televizyonundan canlı yayınlanan program, ekran başındaki vatandaşlar tarafından da büyük coşkuyla izlendi.

06.06.2007


 

Kapadokya’da san’at zamanı

Bu yıl 4.’sü gerçekleştirilecek olan Uluslararası Kapadokya Sanat Kampı, Nevşehir’in Uçhisar beldesinde başladı. Kampa 13 ülkeden, 30 san’atçı katılıyor. Kampa resim, grafik, heykel ve ebru san’atçıları katılıyor.

10 Haziran’daki sergi açılışına kadar devam edecek olan san’at kampında farklı ülkelerden san’atçılar bir araya getirilerek, Kapadokya’da kültürel ve san’atsal faaliyetlerin arttırılması amaçlanıyor. Uluslararası Kapadokya San’at Kampı’na katılan san’atçılar tarafından yapılan eserler 10 Haziran 2007 tarihinde Uçhisar Karlık Evi’nde açılacak olan sergi ile san’atseverlerin beğenisine sunulacak.

/ NEVŞEHİR

06.06.2007


 

Osmanlı figürleri tekstil ürünlerinde

Osmanlı figürlerini ürünlerinde kullanarak özgün çalışmalara imza atan Ottomanstuff.com isimli site, ABD’deki Türk toplumunun ilgi odağı oldu.

Satışlarını internet aracılığı ile yapan Ottomanstuff.com, tişörtten kahve bardağına kadar geniş yelpazeli ürünlerini ABD’de yaşayan ve geleneksel Türk motiflerine ilgi duyanların beğenisine sundu.

Ottomanstuff.com ürün satışlarını, merkezi ABD’nin California (CA) eyaletinde bulunan Cafepress.com adlı site ile birlikte yapıyor. Koleksiyonunda nazar boncuklu, Osmanlı devlet armalı tişörtleri barındıran ottomanstuff.com, padişah mühür ve nişanlarını da ürünlerinde kullanıyor. Osmanlı motifleri ile süslü tişörtlerin yirmi dolara satıldığı söz konusu sitede, kahve bardakları ve oyuncaklar da on dolar civarında satışa sunuluyor.

/ NEWYORK

06.06.2007


 

“Doğuştan Marka Şehir Şanlıurfa”

Şanlıurfa Belediyesince İstanbul’da açılacak ‘’Doğuştan Marka Şehir Şanlıurfa’’ resim sergisi 8-15 Haziran tarihleri arasında san’atseverlerce gezilebilecek.

Belediye Basın ve Halka İlişkiler Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünce kentin tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla İstanbul’da Atatürk Kültür Merkezi Setaltı Salonu’nda 8 Haziran Cuma günü ‘’Doğuştan Marka Şehir Şanlıurfa’’ konulu resim sergisinin açılacağı bildirildi.

Açıklamada, 8-15 Haziran tarihleri arasında açık kalacak serginin san’atseverler tarafından ziyaret edilebileceği belirtildi.

06.06.2007


 

Adana Film Festivali başladı

Adana Valisi İlhan Atış, Tiyatro ve Edebiyat Festivali’nin yapıldığı Adana’nın, film festivaliyle de adından söz ettirdiğini söyledi.

Atış, ATOSEV’de düzenlenen jüri ve basın mensupları tanışma toplantısında, Türkiye’nin, Avrupa’nın 6’ncı, dünyanın 18. büyük ekonomisine sahip olduğunu, 2015 yılında 1 trilyon dolarlık ticaret hacmine ulaşmayı hedeflediğini söyledi.

Ekonomik varlığı 500 milyar doları bulan Türkiye’de, Adana’nın da önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Atış, ‘’Tiyatro ve Edebiyat Festivali’nin yapıldığı Adana, Film Festivaliyle de adından söz ettiriyor. Festivale katılan san’atçılar, Seyhan ve Ceyhan Nehri arasındaki bu müthiş topraklarda huzur ve güven içinde konaklayacaklar’’ diye konuştu.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak da Altın Koza Film Festivali’nin pamuk kozasıyla özdeşleştiğini vurguladı.

Durak, ‘’Geçmiş dönemde Yeşilçam’ın ünlü filmlerinin galası Adana’da gerçekleştirilirdi. O günlerden bugünlere çok şey değişti. Adana ekonomisi, Türkiye’de sanayi ve ticaret gelişince geride kaldı. Son yıllarda hiç değilse sinemayı Türkiye gündemine getirelim ve gerekli önceliği verelim’’ diye konuştu.

Faaliyete, büyük jüri, halk jürisi üyeleri ve çok sayıda gazeteci katıldı.

06.06.2007


 

Çarşamba Sohbeti’nde konu Necip Fazıl

Türk Edebiyatı Vakfı’nın bu haftaki “Çarşamba Sohbeti”nde, Prof. Dr. M. Orhan Okay, “Necip Fazıl Kısakürek” başlığı altında dolu dolu bir sohbet yapacak.

Prof. Dr. M. Orhan Okay, edebiyat sahasında yaptığı pek çok araştırmanın ve ortaya koyduğu eserlerin yanında, Üstad Necip Fazıl hakkında da oldukça önemli çalışmalar yapmış bir büyüğümüz ve gerçek bir bilim adamımız.

Prof. Dr. M. Orhan Okay, bizzat görüşüp tanıştığı, hakkında pek çok makale ve kitap kaleme aldığı Necip Fazıl’ı bütün yönleriyle tanıtacak.

Başlama saati: 17.00

Tel: 0 (212) 526 16 15

06.06.2007


 

“Kuruluştan Kurtuluşa” İstanbul

lar Genel Müdürlüğü İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu, İstanbul’un fethinden Kurtuluş Savaşına kadarki tarihi konu alan ‘’Kuruluştan 1299 Kurtuluşa 1923’’ başlıklı bir konser verdi.

Atatürk Kültür Merkezi Büyük Salonda gerçekleştirilen konserde, genel yönetmenliğini Ahmet Özhan’ın yaptığı, Şef İhsan Özer yönetimindeki topluluk, ‘’Osman Gazi’ye tuğ ve davul verilmesiyle başlayan ve Kurtuluş Savaşına kadar süren tarihi yolculuğu’’ Türk müziği eserleriyle canlandırdı.

Mehterbaşı Kürşat Tuncay yönetimindeki mehteran ekibinin de yer aldığı konserde marş ve türkülerin yanı sıra klasik Türk müziğinden rast, neva, buselik, saba, kürdili hicazkâr ve hüseyni makamlarındaki şarkılar seslendirildi.

06.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004