Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Bir dönem böyle geçti

İki partinin girdiği 22. Dönem Parlamentosu, zaman içinde temsil edilenlerle birlikte dönemi 7 partiyle kapattı. AKP, 3 Kasım 2002 seçimlerinde, 1987 genel seçiminden beri ilk kez tek başına iktidara gelen parti oldu. Uzun aradan sonra sadece iki parti (AKP ile CHP) Meclise girebildi.

AKP, yüzde 34.28 oy oranıyla 363 milletvekili, CHP ise 19.39 oy oranı ile 178 milletvekili çıkarırken, aralarında Mehmet Ağar, Edip Safter Gaydalı, Sabahattin Cevheri, Ülke Güney’in de bulunduğu 9 milletvekili ise bağımsız olarak Meclise girdi.

3 Kasım seçimi, Cumhuriyet tarihinin en büyük ‘’siyasi tasfiyesine’’ sahne oldu. DSP, MHP, ANAP, DYP ve SP barajı aşamadığı için Meclis dışında kaldı. AKP’den 13, CHP’den ise 11 kadın milletvekili Meclise gelirken, 550 kişilik parlamentoda kadınların temsil oranı yüzde 4.36’da kaldı. YSK, Siirt’in Pervari ilçesi Doğanköyü’nde toplam 706 seçmenin kayıtlı olduğu 17, 18 ve 19 numaralı sandıklarda sandık kuralları usulünce oluşturulmadığı için oy kullanılmadığı gerekçesiyle seçimin yenilenmesine karar verirken, CHP Milletvekili Ekrem Bilek, AKP Milletvekili Mervan Gül ve bağımsız seçilen Fadıl Akgündüz’e ait milletvekili tutanaklarını da iptal etti.

Hakkındaki mahkumiyet kararı sebebiyle 3 Kasım seçimlerine katılamayan AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Mart 2003 Siirt Milletvekili Yenileme Seçimi sonucu Parlamentoya girdi. Erdoğan ile Öner Gülyeşil ve Öner Ergenç’in de seçilmesiyle AKP’nin Meclisteki sandalye sayısı 363’ten 365’e çıktı.

VEKİL OLARAK GİRDİLER,

GENEL BAŞKAN OLDULAR

Seçimde Meclis dışında kalan DYP, Elazığ Bağımsız Milletvekili Mehmet Ağar’ın katılımı dolayısıyla 2002 sonundan itibaren Mecliste temsil edilmeye başladı. Ağar, 14-15 Aralık 2002 tarihlerinde yapılan DYP 7. Olağan Kongresinde Genel Başkan seçildi. DYP ile Mecliste temsil edilen parti sayısı, 3’e yükseldi.

Anavatan Partisi (ANAP) Hakkari Bağımsız Milletvekili Mustafa Zeydan’ın partiye katılımıyla 11 Nisan 2003’den itibaren TBMM’de temsil edilmeye başlandı. Mecliste temsil edilen parti sayısı 4’e yükseldi. Ancak Zeydan’ın istifa ederek AKP’ye geçmesi sonucu, ANAP tekrar Meclis dışında kaldı. CHP İstanbul Milletvekili Yaşar Nuri Öztürk, CHP’den istifa ettikten sonra HYP’yi kurdu ve genel başkan oldu. Böylece HYP de Mecliste temsil edildi. Siyasi yaşamına Anavatan Partisi’nde başlayan, 3 Kasım seçimlerinde AKP’den milletvekili seçilen Erkan Mumcu, Mart 2005’te hem Kültür ve Turizm Bakanlığı görevinden hem de AKP’den ayrıldı. Mumcu’nun, Anavatan Partisi Genel Başkanı olmasının ardından bu parti yeniden temsil edilmeye başladı. Mumcu’nun ardından, istifalar durmadı. Hem AKP hem de CHP’den ayrılan milletvekillerinin katılımlarıyla Anavatan Partisi, Mecliste 3. grup oldu. CHP içinde bazı muhalif milletvekilleri, partiyle yollarını ayırdı. Meclisteki sandalye dağılımı istifalar ve parti değiştirmelerle sürekli olarak değişti.

İSTİFA VE ÖLÜMLER

Enerji Bakanlığı ihalelerine ilişkin yolsuzluk iddialarında adı geçen Cemal Kaya hakkında dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke hazırlanması üzerine TBMM üyeliğinden, CHP İstanbul Milletvekili Kemal Derviş ise BM Kalkınma Programı Başkanlığı’na seçilmesi nedeniyle milletvekilliğinden istifa etti. AKP Kütahya Milletvekili Halil İbrahim Yılmaz, 22. Dönem parlamentosunun kaybettiği ilk milletvekili oldu. Yılmaz, 27 Temmuz 2004’de Ankara’da vefat etti. AKP Ağrı Milletvekili Mehmet Melik Özmen, AKP Yozgat Milletvekili İlyas Arslan, CHP Konya Milletvekili Nezir Büyükcengiz, Anavatan Partisi Grup Başkanvekili ve Gaziantep Milletvekili Ömer Abuşoğlu, TBMM Başkanvekili ve CHP Bursa Milletvekili Ali Dinçer, Samsun Milletvekili İlyas Sezai Önder vefat etti. Meclis’te boş sandalye sayısı 9’a yükseldi.

/ ANKARA

07.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Laiklik din düşmanlığı değildir

  Günlüklere yansımıştı

  Kurşunlar annelere

  Liste düzeltmesi için son iki gün

  Vekiller ‘liste şoku’ yaşıyor

  MHP koalisyona kapalı

  AKP, bürokratını unuttu

  AKP’nin tek engelli adayı Lokman Ayva

  Yazıcıoğlu'na Özbaş vekalet edecek

  Bir dönem böyle geçti

  Öger: AB hata yaptı

  Slovakya AB desteğini tekrarladı

  Washington Times: AKP’nin iki büyük hatası bulunuyor

  İstikrarlı bir Türkiye, Avrupa’nın menfaatinedir

  Diyanet: Hac organizasyonu kontrol altında

  Gençlerden toplumsal barışa bakış

  Sesten rahatsız oldu, fabrikanın şartelini indirdi

  Ankara mahallelerinde şenlik var

  Bakan Yılmaz: Devletin amacı insana hizmet etmek

  Şener: Türkiye katılım müzakere sürecine başlamış bir ülke

  Kanalizasyonu yok, festivali var

  Bilgisayarlar halka açılmalı

  Çayın zayıflattığı ispatlandı

  Gökyüzünde bir kahverengi cüce var

  OKS sınavı 10 Haziran’da

  Bursa sağanak yağışa teslim

  Nikâh şekeri yerine nikâh fidanı

  Dünya eriyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004