Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Öger: AB hata yaptı

Avrupa Parlamentosunun (AP) Alman sosyalist üyelerinden Vural Öger, AB’nin Türkiye’ye ‘’pozitif sinyaller’’ vermeyerek ve ‘’kararlılık’’ göstermeyerek hatalar yaptığını söyledi.

AP’nin 2004 seçimlerinden bu yana görev döneminin yarısını tamamlaması çerçevesinde 3 yıl boyunca yaşadığı olay ve deneyimleri değerlendiren Öger, ‘’Avrupa’nın geleceğinin inşa edildiği bir yapı içerisinde olmak güzel’’ derken, AB kurumlarında 2004’te var olan ‘’Türkiye heyecanı’’nın artık görülmediğini söyledi.

Parlamento içinde ‘’genişleme yorgunluğu’’ ve ‘’Türkiye yorgunluğu’’ hissettiğini ifade eden Öger, bunların ‘’tartışılmak bile istenmeyen konular’’ haline geldiğini, gelişmelerin ‘’teknik sürece bırakılmak istendiğini’’ ifade etti.

Türkiye’de son dönemde bir ‘’kriz’’ yaşandığını savunan ve ‘’AB’nin çifte standartlı tutumu bu kriz çıkmazında rol oynadı’’ diyen Vural Öger, Alman gazetelerinde çıkan makalelerden örnekler vererek, AB’nin Türkiye’de ‘’karizmasını kaybettiği’’ ve ‘’bir karar vermek durumunda olduğu’’ görüşlerine işaret etti.

‘’AB’ye destek 3 sene önce yüzde 70 kadardı, şimdi yüzde 40’a düştü. AB nerede hata yaptığını düşünmeli. AB pozitif sinyaller verseydi ve kararlılık gösterseydi bu sorunlar yaşanmazdı’’ diyen Öger, Türkiye’nin en öncelikli kozunun ‘’demokratik ve laik bir ülke’’ olması olduğunu söyledi.

Türkiye-AB ilişkilerinde her iki tarafın da duygusallıktan uzak kalması gereği üzerinde ısrarla duran Öger, AB’ye katılımda teknik süreç devam ederken, Türkiye’de devlet, hükümet ve halkın yeni projeler üreterek sürece katkıda bulunmasını istedi.

Katılım müzakerelerinin başlamasının ‘’Türkiye tarafından yakalanmış büyük ve tarihi bir şans’’ olduğunu savunan, ‘’Bir kulübe girerken o kulübün koşullarını kabul etmek gerekir’’ diyen Öger, referandum yapılsa Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelerin katılımına da karşı çıkılacağını belirtti. Türkiye’deki asker yapısının AB’liler tarafından anlaşılmadığını, bunun anlatılması gerektiğini kaydeden Öger, bu yapının Şili, Yunanistan ve İspanya cuntaları ile mukayese edilemeyeceğini, Türkiye’de askerlerin koyduğu bazı ‘’kırmızı çizgiler’’ olduğunu anlattı. Öger, ‘’Herhangi bir askeri müdahale bizi AB’den kesip atar’’ dedi.

AP’nin dışişleri ve dış ticaret komisyonlarına da üye olan Vural Öger, küreselleşmenin önüne geçilemeyeceği görüşünü savunurken, Kıbrıs sorununun AB değil BM çatısı altında çözüm bulabileceğini tekrarladı. Öger, AB’nin bu dosyada geçmişte yaptığı hataların farkında olduğunu, Türkiye karşıtlarının Kıbrıs konusunu kullandıklarını belirtirken, ‘’AB’nin büyük ülkeleri ve ABD isteseler bu sorunu hemen çözerler’’ diye konuştu. AB’nin içinde bulunduğu karışıklık sürecinde Türkiye dosyasının ‘’kafaları iyice karıştırdığını’’ belirten Vural Öger, AB’nin kendi bünyesinde ‘’devrime ihtiyacı olduğunu’’ ifade etti.

/ BRÜKSEL

07.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Laiklik din düşmanlığı değildir

  Günlüklere yansımıştı

  Kurşunlar annelere

  Liste düzeltmesi için son iki gün

  Vekiller ‘liste şoku’ yaşıyor

  MHP koalisyona kapalı

  AKP, bürokratını unuttu

  AKP’nin tek engelli adayı Lokman Ayva

  Yazıcıoğlu'na Özbaş vekalet edecek

  Bir dönem böyle geçti

  Öger: AB hata yaptı

  Slovakya AB desteğini tekrarladı

  Washington Times: AKP’nin iki büyük hatası bulunuyor

  İstikrarlı bir Türkiye, Avrupa’nın menfaatinedir

  Diyanet: Hac organizasyonu kontrol altında

  Gençlerden toplumsal barışa bakış

  Sesten rahatsız oldu, fabrikanın şartelini indirdi

  Ankara mahallelerinde şenlik var

  Bakan Yılmaz: Devletin amacı insana hizmet etmek

  Şener: Türkiye katılım müzakere sürecine başlamış bir ülke

  Kanalizasyonu yok, festivali var

  Bilgisayarlar halka açılmalı

  Çayın zayıflattığı ispatlandı

  Gökyüzünde bir kahverengi cüce var

  OKS sınavı 10 Haziran’da

  Bursa sağanak yağışa teslim

  Nikâh şekeri yerine nikâh fidanı

  Dünya eriyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004