Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Bu ninniler uyutmaz

Türkiye ve dünyanın değişik yerlerinde söylenen ninniler bir albümde toplandı. ON Müzik tarafından piyasaya sürülen “IQ Çocuk / Anadolu ve Dünya Ninileri” isimli albümde farklı kültürlere ait 12 ninni yer alıyor.

Uzman Psikolojik Danışman ve Psikolog Yaprak Veziroğlu ise Anadolu’dan ve Dünya’nın değişik ülkelerinden seçilerek hazırlanan ninnileri içeren albümün bir pedagog eşliğinde hazırlandığını belirterek, ninnilerin sadece bebeğin huzursuz olduğu ve uyuyacağı saatlerde değil günün her saatinde dinlenebileceğini söyledi. Ninnilerin içerdikleri seslerle bebeklerin saf dünyasına girebileceğine ve ritmik özellikleriyle beyinsel gelişimine katkıda bulunabileceğine dikkat çeken Yaprak Veziroğlu, “Bilimsel kaynaklara dayanılarak bir pedagog eşliğinde kapakta fotoğrafı bulunan Kızım Emira’ya bu ninnileri defalarca dinletip aldığımızı tepkileri değerlendirerek bu albümü oluşturduk. Onun rahat uykuya daldığını ve gün içerisinde ninnileri dinlettiğimizde daha huzurlu ve keyifli olduğunu gözlemledik” şeklinde konuştu.

Bu albümün enstrümental olmasını bebek için en uygun sesin annesinin sesi olmasına bağlayan Veziroğlu, bebeklerin annelerinin sesini tanıyarak kendilerini güven içinde hissetmeleri sebebiyle albümde yer alan ninnileri başkalarının sesiyle okumaktan kaçındıklarını kaydetti. Albümdeki ninnilerin bebeğe daha anne karnındayken dinletilmeye başlamasının yararlı olacağına değinen Veziroğlu, bebeğin doğumunun ardından bu sesleri hatırlayacağını, anne karnındaki huzuru ve güveni hatırlayarak rahatlayacağını ifade etti.

Eflatun’un “Müzik ruh terbiyesinin aracıdır.” sözüne atıfta bulunan Veziroğlu, “Bizim için çok değerli olan çocuklarımıza her konuda olduğu gibi bu konuda da hassasiyet göstermeli, bebek için müzik seçiminde bilinçli olmalıyız.” diye konuştu.

Derleme albüm üstüne bir açıklama yapan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Belgin ağlayan bir bebeği sakinleştirmenin en iyi yolunun ninni söylemek olduğunu belirtti. Yüzyıllardır annelerin bebeklerini sakinleştirmek ve uyutmak için ninni söylediğine değinen Belgin, ninnilerle rahatlayan bebeğin uykuya kolayca geçebileceğini, ev içindeki ritmik ve tanıdık sesler ya da tabiat seslerinin bebeklerin ilgisini çekerek onları sakinleştireceğini kaydetti.

Belgin, “Bebek beşikte bile olsa, annesi ona ninni söylüyorken annesinin orada olduğunu bilir ve kendini güvende hisseder. Aynı zamanda müzik, beynin işitsel algısını ve buna bağlı becerileri geliştirmek için uygun bir uyarandır.” dedi. ON Müzik tarafından piyasaya sürülen albümde şu ninnilere yer veriliyor: “İstanbul Ninnisi, Van Ninnisi, Gaziantep Ninnisi, Erzincan Ninnisi, Kütahya Ninnisi, Rumeli Ninnisi, Alman Ninnisi, İrlanda Ninnisi, Çin Ninnisi, İngiliz Ninnisi, İtalyan Ninnisi ve İskandinav Ninnisi”

12.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bu ninniler uyutmaz

  Serin bir İstanbul akşamında Tatar rüzgârı

  Minik mehtergönülleri fethediyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004