Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Sınır ötesinde şirketlerimiz var

Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Elçi, Zaho’dan Süleymaniye’ye kadar bin 50’ye yakın Türk şirketi, mühendis, teknik eleman ve işçisinden oluşan 20 bin çalışanımızın olduğunu söyledi

Elçi, işsizlik ve fakirliğin şiddetti beslediğini ve şiddettin de devlet ekonomisi üzerinde büyük çapta olumsuz etki yaptığını kaydetti. Son günlerdeki sınır ötesi operasyon iddialarının bölge ekonomisi üzerinde olumsuz etkisini göstermeye başladığını, bu gerginlik sürecinin 2006 yılından beri devam ettiğini kaydeden Elçi, şöyle dedi: ‘’Irak’a sınır ötesi operasyon düzenlenebilir ve ordu girebilir. Fakat uluslararası tepkileri düşünmek lazım. Şu anda Zaho’dan Süleymaniye’ye kadar bin 50’ye yakın Türk şirketi, mühendis, teknik eleman ve işçisinden oluşan 20 bine yakın çalışanımız bulunmaktadır. Bu büyük bir istihdamdır. Bu istihdamı ülke genelinde sağlamak milyar dolarları bulmaktadır.’’

Elçi, Habur Sınır Kapısı üzerinden yıllık taşıma yapan araç sayısının 563 binlerden 303 binlere düştüğünü belirterek, bununla birlikte ihracat rakamlarında da düşüş yaşandığını söyledi.

/ CİZRE

14.06.2007


 

IMF hem övdü, hem uyardı

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisinin son yıllarda etkileyici şekilde düzeldiğini, ancak bazı makroekonomik sınavların hala sürdüğünü ve ekonominin yüksek sermaye girişlerine olan bağımlılığının, Türkiye’yi yatırımcı hissiyatındaki olası değişikliklerin yol açabileceği risklere açık hale getirdiğini belirtti.

IMF İcra Direktörleri Kurulunun, Türkiye ile 4’üncü Madde çerçevesinde yürüttüğü ve 18 Mayıs’ta sonuçlandırdığı danışmalara ilişkin raporu, IMF tarafından yayınlandı. Raporda, Türkiye’nin son yıllarda ekonomik açıdan etkileyici ilerleme sağladığı ve IMF ile yapılan düzenlemeler çerçevesinde uygulanan sağlıklı politikalar, siyasi istikrar ve pozitif dış koşullar sayesinde 2002’den bu yana ortalama yüzde 7,5’lik yıllık büyüme elde edildiği kaydedildi.

Bu olumlu gelişmelere karşın, ekonominin hala bazı makroekonomik sınavlarla karşı karşıya olduğunun anlatıldığı raporda, ‘’özellikle ekonominin büyük sermaye girişlerine olan bağımlılığı, Türkiye’yi yatırımcı hissiyatındaki değişikliklere karşı açık hale getiriyor, bu da son zamanlardaki piyasa dalgalanmalarında görüldü. Ayrıca hedefin oldukça üzerinde seyreden enflasyon, sıkı para politikasının sürmesini gerektiriyor’’ denildi.

/ WASHINGTON

14.06.2007


 

Coşkun: “Hal kanunu’nu biz önermedik”

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Hal Yasası’na yönelik eleştirilere karşı, Hal Yasası’nın bakanlık tarafından önerilmediğini, yasanın bakanlığın önerisi dışında çıkarıldığını söyledi.

Yazılı açıklamasında, Hal Kanunu ile belediyelerce kurulacak haller ile gerçek ve tüzel kişilerce kurulacak özel toptancı hallerinin kuruluş izinlerinin bakanlıktan alınarak belediyelere devredildiğini ifade eden Coşkun, daha önce malların herhangi bir hale girişi yeterli olmasına rağmen, yeni düzenleme ile malların üretildiği şehirlerin dışına çıkarılması halinde malların satışa sunulacağı yerin haline girmesinin zorunlu hale getirildiğini söyledi. Coşkun, alınacak belediye payının da bu yerin belediyesinde tahsil edileceğine işaret ederek, “Toptancı hallerde kamu emlakından sayılan işyerlerinin tahsis yolu ile işletilmekte iken yapılan değişiklik sonrasında toptancı hallerinin tahsis yolu ile işletilebileceği gibi, kiralama ve satış yolu ile de işletilmesi imkanı getirildi” dedi.

/ ANKARA

14.06.2007


 

‘98 milyar YTL garantimiz altında’

TMSF Sigorta ve Risk İzleme Daire Başkanı Rıdvan Çabukel, “Bankacılık sektöründeki mudilerin yüzde 92’sine ait 98 milyar YTL garantimiz altındadır’’ dedi.

Uluslararası Mevduat Sigortacıları Birliğinin (IADI) 1. Bölgeler Arası Konferansı, 26-27 Haziran 2007 tarihlerinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun (TMSF) ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirilecek. IADI’nın Bölgesel Komiteleri, Avrupa, Avrasya ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) tarafından düzenlenen konferansta, finansal güvenlik ağı aktörleri arasındaki bilgi paylaşımından banka iflaslarına kadar çok sayıda konu tartışılacak.

TMSF Sigorta ve Risk İzleme Daire Başkanı Rıdvan Çabukel, konferansın tanıtımına ilişkin düzenlenen basın toplantısında, Fon’un mevduat sigortacılığından sorumlu olduğunu belirterek, ‘’Fon, esas itibarıyla bankalar canlıyken orada mevduatı olan tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerini koruyan bir kurumdur’’ dedi. 2006 yılı sonu itibarıyla TMSF’nin, bağımsız bir kurum olarak 3. çalışma yılını doldurduğunu hatırlatan Çabukel, Fon’un 3 yıla sığdırdığı başarıların, ülke ekonomisinin kritik dengelerini olumlu yönde etkilediğini, Hazine’ye aktarılan kaynaklarla Hazine’nin borçlanma ihtiyacı azalırken, Maliye Bakanlığına yapılan ödemelerle bütçe açığının azalmasına katkı sağlandığını ifade etti.

Çabukel, bankacılık sisteminde 71 milyon mudi ve 308 milyar YTL mevduat ve katılım fonu bulunduğunu belirterek, ‘’Bir kişinin sistemde ortalama 3 bankada hesabı olduğu var sayılırsa yaklaşık 22 milyon kişi, TMSF’nin mevduat sigortacılığından faydalanmaktadır. Bankacılık sektöründeki mudilerin yüzde 92’sine ait 98 milyar YTL garantimiz altındadır’’ diye konuştu.

/ İSTANBUL

14.06.2007


 

Bütçe ve KİT’lerden 4 milyar YTL ek tedbir

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, IMF’nin öngördüğü tasarruf tedbirleri kapsamında bu yıl merkezi bütçe ve KİT’lerden 4 milyar YTL tasarruf sağlanacağını söyledi.

.Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, NTV/CNBC-e ortak yayınında soruları cevapladı. 2008 bütçe hazırlıkları hakkında bilgi veren Unakıtan, seçimlerin 22 Temmuz’da yapılacak olmasının geçici bütçe ihtiyacını ortadan kaldırdığını söyledi.

Unakıtan, son yıllarda yüzde 6.5 olarak belirlenen faiz dışı fazla hedefinin aşağı çekilebileceği mesajı da verdi. Unakıtan, “6.5 sihirli bir rakam değil; 6.5 kolay bir rakam da değil. Mecburduk, o mecburiyetleri yaptık. Ama 2008 ne gösterecek, şu anda ben birşey diyemem” dedi.

IMF’nin “elektrik zammı gerektiği” yönündeki açıklamasını değerlendiren Unakıtan, “Şu ana kadar ciddi bir yük yok. Yeni hesaplar yapılacak, gerekirse zam yapacağız” dedi. Merkezi bütçe ve KİT’lerden 4 milyar YTL civarında tasarruf olacağını anlatan Bakan Unakıtan, “Bazı tasarrufları da şunlar eksik olursa diye yapıyoruz. Gelirler normal olursa tasarrufu kaldırıyoruz. Harcamamız aşmayınca kaldırıyoruz” dedi. Unakıtan, Nisan’dan itibaren enflasyon farkından kaynaklı zam yapılmasını isteyen memur konfederasyonlarının taleplerinin Haziran sonundaki rakama göre değerlendirileceğini söyledi.

/ ANKARA

14.06.2007


 

2008’de enflasyon hedefi yüzde 4

Devlet Planlama Teşkilatının (DPT) hazırladığı ve 2008-2010 dönemini kapsayan üçüncü Orta Vadeli Program, Bakanlar Kuruluna sunuldu. Türkiye’nin 2008-2010 dönemini kapsayan orta vadeli programına göre,enflasyon hedefi 2008 ve 2009 yılları için yüzde 4 olarak belirlendi.

2010 hedefi ise 2007 yılı sonunda belirlenecek ve ilan edilecek. Program döneminde yıllık ortalama yüzde 5,6 civarında ekonomik büyüme hedefleniyor. Faiz giderleri ve özelleştirme gelirleri hariç kamu kesimi fazlasının program dönemi boyunca yüzde 7 civarında olması bekleniyor. 2007 yılında yüzde 0,4 olacağı tahmin edilen kamu kesimi fazlasının gayri safi yurt içi hasılaya (GSYİH) oranının 2010 yılında artarak yüzde 2,3’e, yüzde 0,2 olacağı tahmin edilen genel devlet fazlasının GSYİH’ye oranının ise yüzde 2,1’e yükselmesi hedefleniyor. Kamu net borç stokunun oranının program dönemi sonunda yaklaşık yüzde 34’e gerilemesi öngörülüyor.

/ ANKARA

14.06.2007


 

Yatırım harcamaları yüzde 27.3 arttı

Maliye Bakanlığı verilerine göre, yatırım harcamaları 2006’da bir önceki yıla göre yüzde 27.3 oranında artarak, 14.6 milyar YTL olarak gerçekleşti.

Aynı dönemde, sermaye transferleri de, köylere yol, su ve altyapı ihtiyaçları için fazla kaynak aktarımı nedeniyle yüzde 123 artış gösterdi. Seçim süreci ile birlikte 2007 yılında yatırım harcamaları kaleminde hızlı bir yükseliş bekleniyor. Sermaye giderleri de 2005 yılına göre yüzde 16.2 oranında artışla 11.9 milyar YTL olarak gerçekleşti. Faiz hariç giderlerdeki artışın yüzde 14 olduğu dikkate alındığında yatırım harcamalarındaki artış oranının daha da yüksek olduğu görüldü.

/ ANKARA

14.06.2007


 

Zam pazarlığında 3. tur yarın

Yaklaşık 300 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde üçüncü tur bugün yapılacak.

Toplantıda somut teklifin gündeme gelebileceği belirtiliyor. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile Türk-İş yöneticileri, kamu kesiminde çalışan 300 bini aşkın işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmeleri kapsamında bugün üçüncü kez bir araya gelecek. Görüşme, Başbakanlık Merkez Bina’da gerçekleştirilecek.

/ ANKARA

14.06.2007


 

MÜSİAD ‘markalaşma’ zirvesi düzenleyecek

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Dayanıklı Tüketim ve Mobilya Sektör Kurulu, 23 Haziran Cumartesi günü Samsun’da ‘’Markalaşma ve Tasarım’’ konulu genişletilmiş istişare toplantısı düzenleyecek.

MÜSİAD’tan yapılan yazılı açıklamada açılış konuşmasını MÜSİAD Sektör Kurulu Başkanı Adnan Bostan’ın yapacağı toplantıyı, MÜSİAD Genel Başkanı Dr. Ömer Bolat’ın yöneteceği kaydedildi.

Açıklamada, kaliteden markalaşmaya, teknolojiden tasarıma üretim süreçlerinin masaya yatırılacağı toplantıda, Türk Patent Enstitüsü Tasarımlar Daire Başkanı Naim Uğur’un ‘’Tasarım ve Kalite İçin Yapılması

Gereken Çalışmalar’’ konulu bir sunum yapacağı bildirildi. Açıklamada toplantının MÜSİAD’ın, üyeleri arasında 2004 yılında başlattığı ‘’kalite ve markalaşmanın teşvik edilmesi’’ çalışmaları kapsamında gerçekleştirileceği kaydedildi.

Yeni Asya / İSTANBUL

14.06.2007


 

‘Reel Sektör,’ ASKON’u ağırladı

Bizim Rodyo’da Reel Sektör programını hazırlayıp sunan Yeni Asya Tanıtım ve Pazarlama Müdürü Recep Taşçı, bu hafta Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkanı Mustafa Koca’yı konuk etti.

1.5 saat süren programda Taşçı’nın soruları cevapyalan Mustafa Koca, Türkiye’de reel sektörün son durumunu çarpıcı rakamlarla ortaya koydu. ASKON’un reel sektör ile ilgili çalışmalarını da anlatan Mustafa Koca, dernek olarak tüm sektörleri 7 grup altında topladıklarını, her sektör grubunun bir genel başkan yardımcısı başkanlığında çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Başkan Koca, KOBİ’lerden Avrupa Birliği ve Gümrük Birliği’ne, ihracattan ithalata, üretimden pazarlamaya reel sektörle ilgili bir dizi çalışma yaptıklarını anlattı. Koca, hazırladıkları raporları hükümete sunacaklarını belirterek, hükümetin rapordaki teklifleri dikkate almasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Ekonomi Servisi

14.06.2007


 

Bioder Ortadoğu’yu fethediyor

Biota Laboratuarları Genel Müdürü Cihat Dündar, “Hedefimiz tüm dünyada eczanelere girmek ve 5 yılda 1 milyar dolarlık ihracat yapmak”dedi.

Lübnan ile başlayan ve Ortadoğu’ya açılma sürecine Ürdün ile devam eden Bioder, Ürdün pazarına Bioxet adıyla giriş yaptı. Ürdün Intercontinental Otel’de düzenlen basın toplatısı ile ürün, dermatologlara, eczacılara ve basın mensupları tanıtıldı. Dermatologların ve eczacıların yoğun ilgi gösterdiği toplantıda konuşan Biota Laboratuarları Genel Müdürü Cihat Dündar, Türkiye’nin ilk bitkisel tüy azaltıcı kremi olan Bioder (Bioxet ) ‘in 4 yıllık araştırma ve 3 milyon dolarlık bir Ar-Ge yatırımı sonucu geliştirildiğini, markanın Türkiye’de yakaladığı başarıyı Ortadoğu ve Avrupa’da yakalamayı hedeflediklerini belirtti. Ortadoğu ile Avrupa’da Bıoxet adıyla pek çok ülkeye ihracata hazırlanan şirketin hedefinin, tüm dünyada eczanelere girmek ve 5 yılda 1 milyar dolarlık ihracat yapmak olduğunu kaydeden Dündar; Dubai, İran, Belçika, Suudi Arabistan, Lüksemburg, Hollanda, Almanya gibi ülkelerle yaptıkları anlaşmalarla bu hedeflerine kısa sürede ulaşacaklarını sözlerine ekledi.

Suriye, Norveç, Finlandiya, Danimarka, ispanya, Sırbistan gibi ülkelerle anlaşmaların sağladığını ifade eden Dündar, sağlık bakanlığı ve ithalat izinleri için de başvuruların yapıldığını ve bunların da birçoğunun yakın zamanda sonuçlanacağını dile getirdi.

Ürdünlü kadınların Bioxet’e ilgisinin büyük olduğunu belirten Dündar, ürünün Ürdün’de tüm eczanelerde bulunduğunu, eczacı ve dermatologlar tarafından da ürüne talebin büyük olduğunu vurguladı.

/ İSTANBUL

14.06.2007


 

Cola Turka'dan Cappuccino ve Oranj

Ülker İçecek Grubu, Akyazı Della Gıda tesislerinde düzenlediği toplantıda, Cola Turka Cappuccino ve Oranj’ın tanıtımını yaptı.

Ülker Şirketler Topluluğu Gıda Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, Türkiye içecek sektörünün en fazla çeşit üreten ve tek çatı altında en büyük üretici olan önemli bir oyuncusu olduklarını söyledi.

Tütüncü, süt ve sütlü ürünlerin yanında kola, gazoz, meyve suyu, sporcu içeceği, enerji ve buzlu çayla her türlü içecek talebini karşılar durumda olduklarını belirtti. Tütüncü’nün verdiği bilgiye göre, gazlı içecek ve meyve sularında geçen yıl 360 milyon litre olan üretimi 2007 yılında 445 milyon litreye çıkararak yüzde 24 büyüme hedefleniyor. Aynı dönemde yüzde 40 ciro artışı bekleniyor. Süt ve sütlü içeceklerde ise 2007 yılında geçen yıla göre yüzde 17 artışla yüzde 32 ciro artışı bekleniyor. Geçen yıl 2006’da 303 milyon YTL ciro elde edilmişti. Ülker Şirketler Topluluğu Gıda Grubu 2007 yılında ise 425 milyon YTL ciro elde etmeyi hedefliyor. Süt ve süt ürünlerinde 2006 yılında 110 milyon litre üretim gerçekleştirildi. Bu yıl ise hedef 129 milyon litre olarak belirlendi. 2006 yılında gerçekleşen 161 milyon YTL’lik ciroyu 129 milyon YTL’ye çıkarma hedefleniyor.

/ SAKARYA

14.06.2007


 

İşadamları nakit sıkıntısı çekiyor

Bursa Ticaret ve Sanayi Odasınca (BTSO) düzenlenen Mayıs ayı ‘’İç Piyasa Anketi’’ne göre, Bursalı iş adamları en çok nakit sıkıntısından yakınıyor.

BTSO’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, ankete katılan iş adamlarının yüzde 17,48’i otomotiv, yüzde 14,47’si tekstil konfeksiyon, yüzde 10,84’ü gıda, yüzde 10,24’ü elektrik, elektronik ve beyaz eşya, yüzde 9,64’ü inşaat, yüzde 3,61’i sağlık, yüzde 2,4’ü turizm-otel eğlence ve yüzde 31,32’si de diğer sektörlerde faaliyet gösteriyor.

‘’Reel sektörün içinde bulunduğu sıkıntıların en önemlisi hangisidir?’’ sorusuna katılımcıların yüzde 67,69’u ‘’Nakit sıkıntısı/ödemelerde yaşanan sıkıntı’’, yüzde 16,47’si ‘’İç piyasada talep düşüklüğü’’, yüzde 12,80’i ‘’Vergilerin yüksekliği’’, yüzde 3,04’ü de ‘’Alışverişlerde kredi kartı kullanımının yaygınlığı’’ cevabını verdi.

/ BURSA

14.06.2007


 

Jeotermal yatırımları teşvik kapsamında

Sanayi ve atık kuruluşu sayılacak olan jeotemal yatırımcısı başta elektrik tarifesi olmak üzere sanayi kuruluşlarına tanınan tüm teşvik ve haklardan yararlanabilecek.

Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu Resmi Gazete’de yayınlandı. Jeotermal kaynaklar mülkiyet sahibine ait olmamasından dolayı arama ruhsatı alınması zorunlu hale getirildi. Arama ruhsatı müracaatında birden fazla proje olması durumunda en hızlı ve en fazla yatırımı teklif eden proje tercih edilecek. Arama ruhsat süresi üç yıl olacak.

/ ANKARA

14.06.2007


 

Hızlı tren, hızlı ilerliyor

Türkiye’nin ikinci hızlı tren hattı niteliğini kazanacak Ankara-Konya Hızlı Tren Projesinde altyapı çalışmalarında hızlı ilerleme kaydedildi.

TCDD Genel Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Ankara-Konya arasındaki proje iki etaptan oluşuyor. Polatlı’dan başlayan hattın ilk 100 kilometresi birinci etap, 100-212 kilometreleri arası ise ikinci etap olarak projelendirildi. Hattın 2006 yılında başlayan ikinci etabındaki altyapı çalışmaları yüzde 83 oranında tamamlandı. Polatlı’dan itibaren ilk 100 kilometrelik birinci etabında ise altyapı çalışmaları yüzde 18 oranında bitirildi. Ankara-Konya Hızlı Tren Projesi’nde altyapı çalışmalarının 2008 yılında, projenin tümünün ise 2009 yılında tamamlanması hedefleniyor. Projenin hayata geçirilmesiyle Ankara-Konya arasında ulaşım 1 saat 15 dakikaya inecek. Projenin altyapı çalışmaları kapsamında, 27 milyon metreküp kazı, 13 milyon metreküp dolgu, 6 adet köprü, 26 üstgeçit, 58 altgeçit, 129 menfez, 2030 metre uzunluğunda bir tünelin yapılması öngörülüyor.

/ ANKARA

14.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004