Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Ayasofya’da Mevlânâ sergisi

UNESCO Mevlânâ yılı faaliyetleri kapsamında “Aşk Ocağında Can Olmak-İnsanlığın Mirası: Mevlânâ Celaleddin-i Rumi” sergisi, Ayasofya Müzesi’nde açılacak.

Zarakol İletişim Hizmetlerinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç, Prof. Dr. Nurhan Atasoy, Prof. Uğur Derman, Tuğrul İnançer, Dr. Nuri Şimşekler ve Ekrem Işın’dan oluşan Danışma Kurulunun yol göstericiliğinde hazırlanan serginin küratörlüğünü Ekrem Işın yapıyor.

Sergide, Mevlânâ ve 800 yıl boyunca müzik, edebiyat, hat gibi güzel sanatlar alanlarında toplumu derinden etkileyen Mevlevilik kültürünü anlatan eserlere yer verilecek.

Ayasofya Müzesi’nde özel olarak tasarlanmış geçici bir bölüm içinde gerçekleşecek olan sergide, Konya Mevlânâ Müzesi, Konya ve Ankara Etnografya müzeleri, İstanbul Türk ve İslâm Eserleri Müzesi, İstanbul Divan Edebiyatı Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yıldız Şehir Müzesi ve İstanbul Sadberk Hanım Müzesi’nden derlenen 200’ye yakın özgün eser yer alacak.

Sergi, “Hayatı ve Düşünceleriyle Mevlânâ”, Mevleviliğin 800 yılı, “Mevlevi Dergâhı”, “Matbah-ı Şerif”, Mevlevilikte Giyim – Kuşam”, “Müzik ve Sema”, “Hat, Edebiyat ve Mevlevilikte Sembolizm” gibi başlıkların yer aldığı 9 ana bölümden oluşacak.

“Aşk Ocağında Can Olmak-İnsanlığın Mirası: Mevlânâ Celaleddin-i Rumi” sergisi, 19 Haziran-12 Ağustos 2007 tarihleri arasında Pazartesi günleri hariç 09.00-18.30 saatleri arasında açık kalacak.

14.06.2007


 

Mevlânâ'yı tanıttılar

Adana’da bir ilköğretim okulunca Mevlânâ Celaleddin-i Rumi Hazretleri’nin doğumunun 800. yılı dolayısıyla ‘Anma Gecesi’ düzenlendi. Recai Gizer İlköğretim Okulu’nun tiyatro salonundaki anma gecesinde konuşan Okul Müdürü Kemal Aras, UNESCO’nun bu yılı Mevlânâ yılı ilan ettiğini hatırlatarak, kendilerinin de bu gönül insanını anlatmak için faaliyet düzenlediklerini söyledi.

Aras, Mevlânâ’nın Hak aşığı ve geleceğe ışık tutan insan sevgisini doruk noktada yaşayan kutlu bir şahsiyet olduğunu dile getirdi. Mevleviler’in yaşantısının anlatıldığı sinevizyon gösterisinin ardından öğrenciler “Mutluluk oyunu” sahneledi.

Gecede ney taksimi yapılırken öğrencilerin oluşturduğu koro birbirinden güzel ilahileri seslendirdi.

Faaliyetler, sema gösterisi ile son buldu.

14.06.2007


 

Dünyaya “SOS” konseri

Eski ABD Başkan Yardımcısı, İklim Koruma Birliği Başkanı ve “Live Earth” ortağı Al Gore, “7 Temmuz’da bütün dünya bizim mesajımızı dinleyecek. Live Earth, bütün dünyaya bir S.O.S mesajı veriyor. Bir uyarı mesajıdır bu. Çünkü küresel ısınmaya karşı bunu yapıyoruz. Bu durum ancak ve ancak bütün dünya toplumları bu çağrımıza cevap verirse çözülebilir” dedi.

Eski ABD Başkan Yardımcısı, İklim Koruma Birliği Başkanı ve “Live Earth” ortağı Al Gore, WWF-Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı ve Garanti Bankası’nın davetlisi olarak Türkiye’ye geldi.

Yusuf İslâm, Genesis, Madonna ve Red Hot Chili Peppers gibi dünya starlarını aynı platformda buluşturacak olan “Live Earth” konserlerinin İstanbul ayağının tanıtımı amacıyla Çırağan Sarayı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Al Gore, İstanbul’un dünya için bir mücevher güzelliğinde olduğunu dile getirerek, burada bu organizasyonun duyurusunu yapmanın çok önemli olduğunu söyledi.

Toplantıya Al Gore’un yanı sıra Live Earth dünya organizasyonunun yöneticisi Marcel Avram, Türkiye ayağının organizatörü Cengizhan Yeldan, Deniz Temiz Derneği’ni temsilen Levent Ballar, Doğa Derneği’ni temsilen Güven Elkan, TEMA Vakfı’nı temsilen Yeşim Beyla, Doğal Hayatı Koruma Vakfını temsilen Filiz Demirayak ve Şebnem Dönmez de katıldı.

NTV tarafından yayınlanacak Live Earth için gelen Gore, “7 Temmuz’da bütün dünya bizim mesajımızı dinleyecek. Live Earth, bütün dünyaya bir S.O.S mesajı veriyor. Bir uyarı mesajıdır bu. Çünkü küresel ısınmaya karşı bunu yapıyoruz. Bu durum ancak ve ancak bütün dünya toplumları bu çağrımıza cevap verirse çözülebilir” dedi.

Al Gore, “Karbondioksit gözle görünmez, kokusuzdur, tadı da yoktur. Dolayısıyla gözümüzden uzak olunca gönlümüzden de uzak. Bu nedenle aklımıza da gelmiyor” diyerek, karbondioksitin küresel ısınmayı artırdığını vurguladı.

Dünyanın ateşinin çıktığını söyleyen Gore, bu ateşi düşürmek için bilim adamlarının uzun zamandır söyledikleri değişikliklerin yapılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının daha etkin bir şekilde kullanılmasının gerektiğini kaydetti.

14.06.2007


 

Çocuk mehter takımına büyük ilgi

Gönüllü Eğitimciler Derneği gönüllüleri tarafından tertiplenen bir organizasyonla SHÇEK Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı Gazi Çocuk Yuvasında bahar şenliği düzenlendi. Özel çağrı kolejine ait 25 kişiden oluşan çocuk mehter takımının gösterisi beğeniyle izlenirken, izleyenler tarafından bol bol alkış aldı.

SHÇEK Genel Müdürü İsmail Barış ve diğer yetkililerinde katıldığı şenliğe derneğe bağlı bir çok gönüllü aile ve yuvada kalan kimsesiz çocukların katılımıyla gerçekleşti. Bahar şenliğinde Gazi Çocuk Yuvasında kalan yüz çocuk, gönüllerince eğlendiler ve hoşça bir vakit geçirdiler.

Özel çağrı kolejine ait 25 kişiden oluşan çocuk mehter takımının gösterisi beğeniyle izlenirken, izleyenler tarafından bol bol alkış aldı. Programda TRT Ankara Radyosuna bağlı Türk Halk Müziği sanatçılarının vermiş olduğu konserde, sanatçılara kimsesiz çocuklarda eşlik ettiler ve halay çektiler. Ayrıca yuvada kalan bir grup çocuk tarafından spor ve jimnastik gösterisi de yapıldı.

Dernek başkanı İbrahim Erdogan, daha öncede 10 bilgisayardan oluşan bilgisayar sınıfı açtıklarını, gezi ve piknikler ile yuvada kalan çocukları gezdirdiklerini ve bu yıl ikincisini yaptıkları bahar şenliğinin geleneksel hale geldiğini, önümüzdeki yıllarda da yapacaklarını ve kimsesiz çocuklar ile ilgili çalışmalarının artarak süreceğini belirttiler.

Ahmet TERZİ

14.06.2007


 

Türk dünyası san’atçıları Nevşehir’de buluşuyor

Aralarında ressamların çoğunlukta olduğu 12 ülkeden 27 sanatçının, resim ve boyama eserlerini Nevşehir’de sergileyecekleri bildirildi.

Nevşehir Belediyesinin organizasyonuyla aralarında Tataristan, Kazakistan, Çuvaşistan, Türkmenistan ve Kırgızistanlı sanatçıların da yer aldığı 27 sanatçı, Orta Asya Türk resim örnekleri ve kumaş üzerine yaptıkları eserlerini, 15-18 Haziran tarihleri arasında Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’nde sergileyecek.

Seygiye katılacak sanatçılar ve ülkeleri şöyle belirtildi:

‘’Tataristan’dan Robert Gaysın, Alfiya İlyasova, Rüstem Kildebekov, Vladimir Popov, Başkordostan’dan Amir Mazitov, Midhat Muhametov, Liliya Baymenova, Salavat Gilyazetdinov, Evgeniy Malyutin, Renata Malyutina, Olesya Sapojnikova, Ayrat Teregulov, Vasil Hannanov, Udmurtiya’dan Sergey Orlov, Pavel Mikuşev, Yuriy Lisovskiy, Aleksey Çernişov, Türkmenistan’dan Murad Hocakuliyev, Maral Hocakuliyeva, Mamu Yarmamedov, Yakutistan’dan Anna Petrova, Olga Rahleyeva, Natalya Nikolayeva, Moldova’dan Dmitriy Savastin, Çuvaşistan’dan Vitaliy Petrov, Kazakistan’dan Bakıtnur Burdesbekov ve Kırgızistan’dan Yuristanbek Şigayev.’’

14.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004