Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

AB’den Filistin’e malî destek

AB, yeni Filistin hükümetine siyasî ve malî yardımda bulunacağını duyurdu. AB dış politika şefi Javier Solana’nın sözcüsü, Lüksemburg’da bir araya gelen AB dışişleri bakanlarının, Gazze Şeridi’nde yaşanan olayların ardından yeni kabineyi atayan Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas ve yeni hükümete siyasî ve malî olarak destekte bulunacağını kaydetti.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Filistin’de ılımlı bir hükümetin göreve gelmesinin, barış için yeniden görüşmelere başlanmasını sağlayabileceğini söyledi. Filistin’deki krizi görüşmek üzere dün ABD’ye gelen Olmert, New York’ta önde gelen Yahudi kuruluşlarının başkanlarına verdiği konferansta, “Bizimle Filistinliler arasında daimi bir anlaşmanın temelini oluşturması amacıyla, (Filistin Devlet Başkanı) Mahmud Abbas ile görüşmeye hazırız’’ dedi. Olmert, henüz çare bulunamayan küçük sorunları çözmek ve daha büyük sorunlar için çözüm aramak amacıyla Abbas ile yeniden düzenli olarak görüşmeye hazır olduğunu belirtti. Olmert’in yakın çevresinden edinilen bilgiye göre, İsrail Başbakanı görüşmede, ‘’Batı Şeria’da ciddî bir hükümet olursa, İsrail ciddi bir ortak olacaktır’’ dedi. Bu arada, İsrail Adalet Bakanı Daniel Friedman, hükümetinin Gazze’den Batı Şeria’ya geçmek isteyen Filistinlilere kolaylık göstermesini istedi.

Friedman, “Hamas’ın korkusuyla Gazze’den çıkarak Batı Şeria’ya geçmek isteyenlere, İsrail’in güvenliğini tehlikeye sokmadıkça ve Hamas militanı olmadıkları sürece izin vermemiz gerekir” diye konuştu.

Sınırda sürekli makineli tüfek sesleri duyulurken, İsrail, topraklarına girmek isteyen Gazzelilere izin veriyor.

AB’DEN FETİH’E MALÎ DESTEK

Öte yandan, Avrupa Birliği (AB), yeni Filistin hükümetine siyasî ve malî yardımda bulunacağını duyurdu ancak doğrudan yardımların yeniden başlatılıp başlatılmayacağı konusunda bir açıklama yapmadı. AB dış politika şefi Javier Solana’nın sözcüsü, Lüksemburg’da bir araya gelen AB dışişleri bakanlarının, Gazze Şeridi’nde yaşanan olayların ardından yeni kabineyi atayan Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas ve yeni hükümete siyasî ve malî olarak destekte bulunacağını kaydetti. Sözcü Christina Gallach, çoğunlukla bağımsız isimlerden oluşan yeni hükümete doğrudan yardımların yeniden başlatılmasının, AB bakanlarının yapacağı toplantıda karara bağlanabileceğini ifade etti. Filistin yönetiminin en büyük malî destekçisi olan AB, Brüksel’in terörist örgütler listesinde yer alan Hamas’ın geçtiğimiz yıl Mart ayında iktidara gelmesinin ardından doğrudan yardımları askıya almıştı.

AB buna rağmen 2006’da, Filistin halkının ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla, Hamas’ın eline geçmeyecek şekilde milyonlarca avro yardımda bulunmuştu.

Petrole izin, mala yasak

Filistinli Hamas grubunun Gazze Şeridi’nde kontrolü ele geçirmesinin ardından buraya petrol sevkiyatını durdurduğunu açıklayan İsrail şirketi, petrol göndermeye yeniden başladığını duyurdu. Gazze Şeridi’ne petrol gönderen tek şirket olan Dor Alon’dan yapılan açıklamada bir günlük aranın ardından sevkiyatın yeniden başladığı belirtildi.

İsrail Altyapı Bakanlığı, Gazze’de şu an iki hafta yetecek kadar petrol rezervi kaldığını tahmin ediyor. Altyapı Bakanı Benjamin Eliezer’in de Hamas’ın kontrolü geçirmesinin ardından Gazze Şeridi’ne elektrik, su ve petrol nakliyesini görüşmek üzere bu hafta içinde bir toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

/ NEW YORK

19.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  AB’den Filistin’e malî destek

  İngilizlerden Mehdi Ordusuna operasyon

  En büyük rüyam, halkımın özgürlüğüdür

  Abbas, Ulusal Güvenlik Konseyini feshetti

  3 Amerikan askeri öldürüldü

  El-Hekim taburcu edildi

  Zebari: Askerî müdahaleye karşıyız

  Malikî, Erdoğan’ın dâvetini kabul etti


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004