Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İsrail, baskın bir savaşa mı hazırlanıyor?

İsrail, Rusya’nın Suriye’ye ileri teknoloji MiG-31 avcı uçağı satışından endişe duyuyor. İsrail’in en yüksek tirajlı gazetesi Yediot Aharonot’ta yer alan haberde, dünyanın en iyi savaş uçaklarından biri olarak görülen MiG-31’lerin 200 kilometre menzilli güdümlü füze taşıyabildiği, aynı anda 24 farklı hedefi vurma kapasitesine sahip olduğu belirtildi.

Likud Partisi milletvekili Yuval Steinitz gazeteye yaptığı açıklamada, Suriye’nin silâhlanma sürecinde yaptığı alımların kaygı verici olduğunu ifade etti. Bir dönem parlamentoda savunma ve dışişleri komisyon başkanlığı yapan Steinitz, “Suriye’nin envanterine MiG-31’leri katması halinde, artık bu ülkenin savaşa hazırlandığı düşüncesini yok sayamayız” dedi. Rus Kommersant Gazetesi’nde yayınlanan haberde, Moskova’nın Suriye’ye ayrıca MiG-29M/M2 model savaş uçakları satmayı planladığı belirtilmişti.

Bu arada Şam yönetiminin savaşa hazırlandığı yönünde gelen istihbarat raporlarının ardından İsrail medyası, bu yaz Suriye ile bir savaşın patlak verebileceğini belirtiyor. Bu haberlerin gündemi meşgul ettiği bir dönemde İsrail’in barış görüşmelerinin yenilenmesi için Suriye ile yakınlaşma eğiliminde olması da dikkat çekiyor. İsrail kabinesindeki iki bakan, İsrail’in barış görüşmeleri için Şam yönetimiyle dolaylı bağlantı içinde olduğunu doğrulamıştı. İsrail ile Suriye barış görüşmeleri, Golan Tepeleri’nin iadesi konusunda yaşanan anlaşmazlık sebebiyle 2000 yılında askıya alınmıştı. İsrail, Golan Tepeleri’ni 1967 Arap-İsrail savaşı sırasında ele geçirmiş, 1981’de ise ilhak etmişti.

Bu arada, Rusya’nın, yıl başında Şam yönetimiyle yaptığı askeri anlaşma çerçevesinde, Suriye’ye 5 adet MiG-31E avcı uçağı teslimatına başladığı belirtildi. Rus Kommersant Gazetesi’nde yayınlanan habere göre, Moskova, Suriye’ye ayrıca MiG-29M/M2 model savaş uçakları satmayı planlıyor. Gazete, 5 adet MiG-31E’nin toplam satış değerinin yaklaşık 1 milyar dolar olduğunu yazdı. Savunma sanayisi alanındaki önde gelen dergilerden olan Jane’s Defence Weekly, geçen haftaki sayısında Suriye’nin İran’a en az 10 hava savunma sistemi satma konusunda Tahran’la anlaşmaya vardığını yazmıştı. Haberde, hava savunma sistemlerinin Rusya’dan satın alınacağı belirtilmişti. Ancak Rusya bu haberi yalanladı.

Bu arada Rusya, İran’a karadan havaya Tor-M1 füze sistemleri sattığı için İsrail ve ABD tarafından eleştirilmişti.

/ KUDÜS

20.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail, baskın bir savaşa mı hazırlanıyor?

  HAMAS’dan İsrail’e güvence

  Rüşdi krizi büyüyor

  Petrol, İran’ın yeni silâhı

  İsrail: Abbas’ın pozisyonunu güçlendirelim

  Nasıriye’de 35 ölü

  Taliban’ın Kandahar zaferi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004