Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Türk Cumhuriyetleriyle kütüphane işbirliği

Millî Kütüphane Başkanı Tuncel Acar, Türk Cumhuriyetleri Millî Kütüphaneleriyle, ortak hareket etmek için teşkilât kurduklarını bildirdi. Acar, kararın, ülkelerin bakanlıklarınca resmiyete kavuşturulduktan sonra teşkilatlanma için girişimlere başlayacaklarını ifade etti.

Millî Kütüphane Başkanı Tuncel Acar, Türk Cumhuriyetleri Millî Kütüphane Başkanları Konferansı’ndan olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi.

Acar, Azerbaycan, Başkurdistan, Hakas Cumhuriyeti, Kazakistan, Kırgızistan, Kırım, KKTC, Yakutistan Cumhuriyeti, Tacikistan, Tataristan ve Türkmenistan’ın Millî kütüphane başkanlarının katılımıyla 4-8 Haziran 2007 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilen konferansta, iyi niyet protokolü imzaladıklarını belirten Acar, bunun resmî antlaşmalara dönüştürüleceğini anlattı.

“SESİMİZ DAHA FAZLA ÇIKACAK’’

Acar, kararın, ülkelerin bakanlıklarınca resmiyete kavuşturulduktan sonra teşkilatlanma için girişimlere başlayacaklarını ifade etti.

Orta Asya’daki Türk cumhuriyetleriyle bugüne kadar ‘’hep ikili ilişkiler’’ düzeyinde diyalog kurulduğunu kaydeden Acar, diğer ülkelerdeki kütüphanelerin bölge ve kıt’alarına göre teşkilâtlandığını anımsattı. Acar, ‘’10’a yakın Türk cumhuriyetiyiz, bir araya gelelim biz de teşkilât kuralım istedik’’ dedi.

Dünya kütüphaneci derneklerinin zaman zaman seçimler yaptığını belirten Acar, ‘’O seçimlerde Türk cumhuriyetlerinden hiç kimse teşkilâtlara giremiyor. Ortak karar aldığımız zaman içimizden çıkan bir adayı destekleyebiliriz. Sesimiz daha fazla çıkabilir’’ diye konuştu.

Acar, Ankara’daki konferansta, teşkilâtın 2 yılda bir, bir ülkede toplanması ve kütüphaneciliğe ilişkin gelişmelerin değerlendirilmesinin kabul edildiğini, Başkanlık ve Sekreteryanın da Türkiye Cumhuriyeti Millî Kütüphanesi’nde olacağını bildirdi.

Tuncel Acar, ikinci toplantı için Azerbaycan’ın talip olduğunu kaydetti.

“ORTAK TÜRK DÜNYASI HAVUZU’’

İş birliği protokolü ile kütüphanecilik alanında yayın değişimi, online erişim, karşılıklı personel eğitimi, ortak havuz gibi çalışmalar yapacaklarını belirten Acar, şunları anlattı:

“Türk dünyasıyla ilgili bir ortak havuzumuz olsun istedik. Her ülke kendisindeki Türk dünyası ile ilgili bilgi ve belgeleri oraya aktarsın ve herkes buraya ulaşsın dedik.

Bizim buraya geldiğiniz zaman sadece Türkiye ile ilgili bilgiler verebiliyoruz. Diğer ülkelerle ilgili çok az bilgi oluyor. Ama böyle bir birliktelik olursa, bu ortak havuzdan bilgi almanız çok kolay olacak.

Bunu online sisteme taşıdığınızda da çok daha rahat olacak. Evdeki bilgisayardan bile bu havuzlara ulaşılabilecek.’’

Acar, dijital ortama aktarılan yazma eserlerin Türk cumhuriyetlerine de açılacağını bildirdi.

‘’KİRİL ALFABESİ KULLANMALARI SORUN’’

Tuncel Acar, Türk cumhuriyetlerinin Kiril Alfabesi kullanmasının bu konudaki en büyük sorunlardan biri olduğunu dile getirdi.

Ülkelerin web sayfasına ulaşmada bile zorluklar yaşandığını anlatan Acar, ‘’Web’te bunları ortadan kaldıracak ara yüz programları yapılmasını konuştuk. Kitapta da biz yazarlarımızın Rusçaya çevrilmiş eserleri varsa, onları bulup yollayacağız. Onlar da Latin Alfabesi ile yazılmış eserleri yollayacaklar’’ dedi.

Bahtiyar Vahabzade, Cengiz Aytmatov gibi yazarların dünyada tanındığını hatırlatan Acar, Nobel ödüllü Orhan Pamuk ile diğer bazı yazarların kitaplarını bu ülkelerin kütüphanelerine göndermek istediğini, oralardan da kitap alınacağını söyledi.

MİLLî KÜTÜPHANE’NİN DIŞ CEPHE RENGİ

Öte yandan Acar, Millî Kütüphane’nin dış cephe rengi konusunda çevreden şikâyet geldiğini, mimarî bir yarışma sonucu yapılan binanın yeniden boyanabilmesi için sürenin dolmasını beklediklerini bildirdi.

Harita Okuma Salonu’nu, yaz döneminde İnternet Salonu haline getireceklerini belirten Acar, özel okuma odalarının olduğu bölümü de yıkıp yeniden 3 odalı olarak yapacaklarını, Bilgi İşlem Merkezi’nin de yenileceğini söyledi.

20.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türk Cumhuriyetleriyle kütüphane işbirliği

  Şemsi Paşa Camiinin minaresi yenileniyor

  İstanbul’u tabeladan okumak

  Bursa Festivaline Mevlânâ damgası


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004