Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Rüşdi yine gerdi

İngiltere’nin Tahran Büyükelçisi Geoffery Adams’ı Dışişleri Bakanlığı’na çağıran İran, Hint asıllı İngiliz yazar Salman Rüşdi’ye şövalyelik nişanı verilmesini kınadı. İran Dışişleri Bakanlığı Batı Avrupa Genel Müdürü İbrahim Rehimpur, İngiliz Büyükelçi Adams’a İran devleti ve halkının olaydan duyduğu rahatsızlığı iletti.

İngiltere Başbakanı Tony Blair’in önerisi ve Kraliçe 2. Elizabeth’in de onayı ile Rüşdi’ye söz konusu ödülün verildiğini hatırlatan Rehimpur, “Tahrik ve hakaret edici bu davranış İngiltere’nin İslam karşıtlığının en barız delilidir” dedi. Rehimpur, 1 buçuk milyar Müslüman’ı ve ayrıca diğer ilahi din mensuplarını derinden yaralayan bu davranışın sorumlusunun İngiltere ve İngiliz Kraliçesi olduğunu söyledi.

İngiliz Büyükelçi Adams da İslam’ın İngiltere’de en çok mensubu olan 2. din olduğunu hatırlatarak, Rüşdi’nin ödüllendirilmesinin siyasi olmadığını savundu. Adams, İngiltere’ye yaptığı hizmetlerden dolayı Rüşdi’ye “şövalyelik ödülü” verildiğini bildirdi. Adams’ın bu sözleri üzerine Rehimpur, “Bu davranış siyasi olup hem İngiltere’deki dinlerin vahdetinin aleyhine ve hem de tüm dünyadaki Müslümanların incitilmesine neden olmuştur” dedi. Adams ise İran’ın protestosunu İngiliz hükümetine aktaracağını sözlerine ekledi. Bu arada İran’ın Londra Büyükelçisi Resul Movahedyan da İngiltere Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşerek İran’ın tepkisini iletti. Bu arada, İngiltere’nin Salman Rüşdi’ye şövalyelik vermesi üzerine Malezya’da İngiltere Büyükelçiliği’nin önünde bir protesto eylemi gerçekleştirildi.

Muhalefetteki İslami partinin 20 üyesi 30 dakika kadar süren bir protestoda bulundu. “İngiltere cehenneme git! Rüşdi cehenneme git!” şeklinde sloganlar atan göstericşler, elçiliğe bir sayfalık bir bildiri teslim etti. Polis göstericilere müdahale etmedi.

“Salman Rüşdi’yi yok edin” ve “İngiltere’yi yok edin” şeklinde slogan atan 30 kadar muhalefet partisi üyesi, İngiliz hükümetinin Rüşdi’ye şövalyelik vermesinin İslam dünyasında çok ciddi karşı sonuçlara neden olabileceğini belirtti. Parti sözcüsü Hatta Ramli, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Şövalyelik unvanı ve İngiltere lekelenmiştir. İngiliz hükümeti İslam dünyasının öfkesinden sorumludur. Sonuçlarına katlanacaklardır” dedi. Pakistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de, İngiltere Yüksek Komiseri Robert Brinkley’e, “İngiltere’nin bu tür adımlarının, inançlar arasında uyum sağlama çabalarını baltalayacağı” mesajının verildiğini kaydetti.

/ TAHRAN

21.06.2007


 

Kosova bağımsızlığını ilân edecek

Kosova’ya bağımsızlık öngören planı hazırlayan BM’nin özel temsilcisi Martti Ahtisaari, Rusya’nın BM Güvenlik Konseyinde bu planı veto edeceğini düşündüğünü, ancak yine de Sırbistan’ın bu bölgesinin, her halükarda bu yıl bağımsızlık elde edeceğini söyledi.

Ahtisaari, Fin YLE televizyonunda gece yayımlanan demecinde, ‘’kendisinin sunduğu planı Kosova’nın her halükarda uygulamaya başlamasından başka bir seçenek olduğunu düşünmediğini’’ ifade etti.

Finlandiya’nın eski Devlet Başkanı olan Ahtisaari, bu yıl sonunu Kosova’nın bağımsızlığını elde etmesi için ‘’kesin bir sınır’’ olarak gördüğünü belirtirken, Rusya’nın planı veto edeceğini düşündüğünü kaydetti. Kosova’ya ilişkin BM dışında bir çözümden bahseden Ahtisaari, öne sürdüğü çözümün de ABD ve AB’nin desteğiyle sağlanacağını ifade etti. Ahtisaari, ABD ve AB’nin ortak bir tavır içinde hareket etmesinin, uluslararası sorunlara ilişkin tutumlarında güvenilirliklerini sürdürmek için çok önemli olduğunu söyleyerek, ‘’AB bu konunun esiri olarak kalamaz’’ dedi. BM’de Kosova konusunda bir karar alınırsa da bunun Fransa’nın BM Güvenlik Konseyi dönem başkanlığını aldığı eylül ayında olabileceğini söyleyen Athisaari, gerekirse Kosova’da yeni görüşmeler için çaba sarf edip etmeyeceği konusunda ise bilgi vermedi. Fin televizyonu, Ahtisaari ile röportajın ne zaman yapıldığını belirtmedi.

AB Kosova’ya bağımsızlığını öngören plana ilişkin desteğini yineleyerek, BM kararı aracılığıyla hızla çözüme ulaşılması için çabaların artırılması çağrısında bulunmuştu. Sırbistan’ın toprak bütünlüğüne aykırı olduğunu belirterek, karşı çıktığı planla ilgili Rusya, bölgenin statüsü konusunda Belgrad ile bir anlaşmaya varılmadan bir karar çıkarılmamasında ısrar ediyor.

/ HELSİNKİ

21.06.2007


 

İngiliz büyükelçisi Gates gibi konuştu

İngiltere’nin Kabil Büyükelçisi Sir Sherard Cowper-Coles, istikrarlı bir Afgan hükümetinin kalıcılığına imkan sağlamak amacıyla İngiltere’nin onlarca yıl bu ülkedeki varlığını sürdürmesi gerektiğini söyledi.

BBC Four için demeç veren İngiliz Büyükelçi, “Duruma bakışımın olumsuz olduğunu söylemiyorum, gerçekçi olanı söylüyorum. Bu bir kısa mesafeli koşu değil, bir maratondur, onlarca yıllık düşünmemiz lazım” dedi.

Büyükelçi, İngiltere’nin, 30 yıl savaştan çekmiş bir ülke olan Afganistan’daki rolünün askeri rolden ziyade uzun vadeli bir kalkındırma rolü olduğunu ifade etti.

5200 askerini bu ülkede konuşlandıran İngiltere’nin tıpkı geçmişte Malezya ve Kuzey İrlanda’da on yıllarca sürdürdüğü mücadeleler gibi zorlu bir mücadeleyi Afganistan’da da yürütmesi gerektiğini belirten Büyükelçi, Afganların çoğunun Taliban’a karşı olmalarının müttefiklerin mücadelesini kolaylaştırdığını söyledi.

NATO askerlerinin sivilleri öldürmesinden üzüntü duyduğunu da sözlerine ekleyen Sir Sherard Cowper-Coles, müttefik askerlerin bu tür kayıpların verilmemesi için operasyonlardan önce köylüleri uyardığını belirtti. İnsan Hakları İzleme Örgütünün son raporundaki verilere dayanarak Taliban’ın NATO kuvvetlerinden 5 kat daha fazla insan öldürdüğünü kaydeden Büyükelçi, “Burada iyi olan şey Taliban’ın Mao’yu okumamış olmasıdır. Halk destekleri yoktur” ifadesini kullandı.

/ LONDRA

21.06.2007


 

Bağdat’ta ölenlerin sayısı tırmanıyor

Irak’ın başkenti Bağdat’ta bir Şii camisi yakınında düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısının 87’ye yükseldiği bildirildi. İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bomba yüklü kamyonla Hillani camisinden insanlar namazdan çıktığı sırada düzenlenen intihar saldırısında 214 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Irak polisi, saldırının Sünni militanların işi olduğunu kaydediyor. Bağdat’taki saldırı, güneydeki Samarra kentinde Şiilerin kutsal saydığı Askeriye türbesinin iki minaresinin bombalanmasını üzerine konan sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından düzenlenmişti.

Bu arada, Irak’ın başkenti Bağdat’ın kuzeyinde Amerikan ve Irak askerlerinin dün başlattığı operasyonun ilk gününde 30 direnişçinin öldürüldüğü bildirildi. Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, Diyala vilayetinin Bakuba kentinde başlatılan operasyonda iki depoda çok sayıda silah ele geçirildiği belirtilirken, güdümlü bir füzeyle El Kaide militanlarına ait bir evdeki silah deposunun vurulduğu kaydedildi. Amerikan ordusu sözcüsü Tuğgeneral Mick Bednarek, operasyonun yeni başladığını ve El Kaide’yi vurmaya devam edeceklerini belirterek ‘’işlerini bitirene kadar da dinlenmeyeceklerini’’ söyledi.

/ BAĞDAT

21.06.2007


 

Jung: HAMAS’ı tecrit etmeliyiz

Almanya Savunma Bakanı Franz Josef Jung, Hamas örgütünün izole edilmesi ve Filistin Başkanı Mahmud Abbas’ın başarılı olması için her türlü çabanın harcanması gerektiğini söyledi.

Jung, Passauer Neue Presse gazetesine yaptığı açıklamada, AB’nin El Fetih’i ve yeni Filistin hükümetini desteklemesi gerektiğini belirterek, ‘’Gazze’deki radikal İslamcı Hamas’ı izole etmeli ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın başarılı olması için her şeyi yapmalıyız’’ dedi. AB ülkelerinin bölgeye asker göndermelerini mümkün görmediğini belirten Jung, ‘’Bu konuda Arap ülkeleri BM çerçevesinde şeyler yapabilir’’ şeklinde konuştu.

/ BERLİN

21.06.2007


 

ABD diplomatları da ruh sağlıklarını kaybetti

ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak’ta görev yapan diplomatlarının ruh sağlığından endişe ediyor.

Temsilciler Meclisindeki komisyonlardan birinde konuşan Dışişleri Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Müdürü Dr. Laurence Brown, Bağdat Büyükelçiliğinde çalışan diplomatlarda, askerlerdeki gibi “travma sonrası stres” belirtileri gözlemlediklerini anlattı. Doktor, aynı semptomların Kabil’de görev yapan diplomatlarda da görüldüğünü belirtti. Uykusuzluk, ani öfkelenme, konsantrasyon zorluğu veya aşırı hassasiyet, “travma sonrası stres” belirtileri arasında sayılıyor. Doktor Brown, durumun aydınlığa kavuşturulması amacıyla haziran başında anket başlattıklarını bildirdi. Araştırmanın bir ay süreceğini belirten doktor, “Irak ve Afganistan gibi zor şartlar altında hizmet gören personelin durumunu aydınlığa kavuşturmak istiyoruz” dedi.

/ WASHİNGTON

21.06.2007


 

Bush’dan İsrail’e 10 yıllık yardım

ABD Başkanı George W. Bush, İsrail’e 10 yıllık askeri yardım konusunu konuşmak için yüksek dereceli bir diplomatını gelecek ay İsrail’e göndereceğini açıkladı.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Beyaz Saray’da görüştükten sonra yazılı açıklama yapan Başkan Bush, İsrail’in yaşanabilir ve güvenli bir Yahudi ülkesi olarak askeri güce sahip olmasına kendini güçlü bir şekilde adadığını belirtti. Bush, Başbakan Olmert ile görüşmelerinde 10 yıllık söz konusu anlaşmanın yeni tehdit ve meydan okumalara karşı İsrail’e yardım sağlayacağını ifade etti.

/ WASHİNGTON

21.06.2007


 

Katedralde Esma-i Hüsna bestesi

Bir süre önce İslâm dinini seçen dünyaca ünlü İngiliz besteci John Tavener’in Allah’ın 99 ismini bir araya getirdiği beste BBC Senfoni Orkestrası tarafından başşehir Londra’da bulunan Westminster Katedrali’nde gerçekleştirildi.

Konser öncesi Katedral önünde yüzlerce kişilik kuyruklar oluştu. Seyircilerin katedrali tıka basa doldurmalarının ardından yaklaşık 200 kişilik dev BBC senfoni orkestrası ekibi sahne aldı. Jiri Belohlavek’in kuruatörlüğünde ve John Mark Ainsley’in tenorluğunu yaptığı ekipte, Allah’ın 99 ismi tek tek bestelenmiş halde okundu. 3 bine yakın seyircinin doldurduğu katedralde “The Beautiful Names” adı altında okunan isimler salonda büyük bir hayranlıkla dinlendi. Yaklaşık 2 saat süren konserin ardından seyirciler dakikalarca orkestra ekibini ayakta alkışlarken, Galler Prensi Prens Charles orkestra ekibini sahneye gelerek kutladı.

Allah’ın 99 ismini “The Beautiful Names” adı altında besteleyen John Tavener ilk kez 1968 yılında kamuoyunun dikkatini çeken ünlü bir İngiliz besteci. San’at dünyasında uzun yıllardan sonra yaptığı dinî araştırmalar sonucunda İslâm’ı seçen John Tavener, Avrupa’nın ve dünyanın bir çok yerinde konser veriyor.

BİR SONRAKİ DURAĞI İSTANBUL

Avrupa’nın çeşitli yerlerinde daha önce konserler veren John Tavener, “The Beautiful Names” adlı çalışmasını İngiltere dışında Avrupa’da ilk kez İstanbul’da sergileyecek. İstanbul Müzik Festivali için orkestra ve koro ekibinin vereceği konserle birlikte Tavener’e başarı ödülü verilecek. İstanbul’da alacağı başarı ödülü ile Tavener, Türk olmayan ancak ödülü alan ilk san’atçı ünvanını elde edecek.

/ LONDRA

21.06.2007


 

Vatikan: Hatalı sollama günah

Vatikan, trafik ve trafik kazalarına çözüm bulmak için devrede. Hazırlanan 10 emirde, hatalı solmanın günah olduğu belirtiliyor ve sürücülerden hız sınırlarına uymaları, alkollü araç kullanmaktan ve küfretmekten kaçınmaları isteniyor.

Her yıl trafik kazalarında 1 milyondan fazla kişinin öldüğüne dikkat çeken Vatikan, sürücülerin uyması gereken 10 emir hazırladı. Hazırlanan 10 emirde, hatalı solmanın günah olduğu belirtiliyor ve sürücülerden hız sınırlarına uymaları, alkollü araç kullanmaktan ve küfretmekten kaçınmaları isteniyor. Vatikan’ın hazırladığı 10 emirde, otomobilin günaha vesile olabileceği uyarısı da yer alıyor ve otomobillerin güç gösterisi aracı olmaması gerektiği vurgulanıyor.

/ ROMA

21.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004