Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Türkiye sıcak para cenneti

Türkiye’nin geçen yılın sonunda 64.9 milyar dolar olan yabancı kaynaklı sıcak para stoku bu yıl Mayıs’ta 22.6 milyar dolar artarak 88.1 milyar dolara kadar çıktı.

Merkez Bankası, Merkezi Kayıt Kuruluşu, BDDK ve Hazine Müsteşarlığı verilerinden yapılan hesaplamalara göre, yaşanabilecek bir ekonomik çalkantıda Türkiye piyasalarından çıkabilecek ve sıcak para olarak nitelendirilen yabancıların portföy tutarı Mayıs ayı itibariyle 88 milyar 101 milyon dolara ulaştı. Bu kapsamda geçen yılın sonunda 64 milyar 971 milyon dolar olan sıcak para stoku Mayıs ayı itibariyle 22 milyar 671 milyon dolarlık artış kaydetti. Mayıs döneminde gelen sıcak para ise 5 milyar 599 milyon dolar oldu.

SICAK PARANIN PORTFÖYÜ

Bu yıl Mayıs’ta geçen yılın sonuna kıyasla yabancıların Borsa’daki hisse senetlerinin değeri 15 milyar 56 milyon dolar artarak 49 milyar 953 milyon dolara kadar yükseldi. Yabancıların YTL cinsinden Hazine iç borçlanma kağıtlarına yaptıkları yatırımlar 8 milyar 14 milyon dolarlık artışla 31 milyar 44 milyon dolara, döviz cinsinden iç borçlanma kağıtları ise 969 milyon dolarlık düşüşle 2 milyar 19 milyon dolara geriledi. Böylelikle yabancıların Türkiye’deki Hazine iç borçlanma kağıtları portföyü 7 milyar 43 milyon dolarlık artışla 33 milyar 62 milyon dolara ulaştı.

Yabancıların Türkiye’deki toplam yabancı para ve YTL cinsinden mevduatları ise 571 milyon dolarlık artışla 5 milyar 86 milyon dolara yükseldi. Söz konusu dönemde yabancıların Türkiye’deki mevduatları 3 milyar 2 milyon doları döviz, 1 milyar 886 milyon dolarını ise YTL cinsinden olduğu hesaplandı.

İMKB’DE YÜZDE 260 KAZANDI

1000 doların son 4.5 yılda Borsa’da 3 bin 586 dolara, sıcak paranın ise söz konusu dönemde devlet tahvilinde yüzde 141.4 kazandığına işaret edilen hesaplamaya göre, sıcak para 2002 yılından sonra Türkiye’de İMKB’de dolar bazında yüzde 260 yaklaşan, Hazine iç borçlanma kağıtlarında ise yüzde 140’ı aşan oranda kazanç sağladı.

/ ANKARA

21.06.2007


 

Emekli geçim derdinde

Tüm İşçi Emeklileri Derneği yönetimi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve siyasî partilere gönderdikleri mektupta, memur emeklisi ile işçi emeklisinin en düşük taban aylığı arasındaki farkın son dönemde daha da arttığına işaret ederek, emekli aylıklarına Temmuz ayında yapılacak zamla bu durumun düzeltilmesini talep etti.

Dernek Genel Başkanı Satılmış Çalışkan imzası ile Başbakan Erdoğan’a gönderilen mektupta, emeklilerin yüzde 80’inin aylıklarının resmi kurumlar tarafından hesaplanan açlık sınırının altında olduğu belirtilerek, bu sınırın üzerinde aylık alan emekli sayısının ‘’parmakla sayılacak’’ kadar az olduğu ifade edildi. Mektupta, memur emeklisi ile işçi emeklisinin en düşük taban aylığı arasındaki farkın son dönemde daha da arttığına işaret edilerek, emekli aylıklarına Temmuz ayında yapılacak zamla bu durumun düzeltilmesi talep edildi. Mektupta, şunlar kaydedildi: ‘’Gençliğini, gücünü devletinin hizmetinde kullanan bu yaşlı insanların dayanacak gücü kalmamıştır. Derneğimize her gün binlerce telefonla bir iyileştirme beklendiği iletilmektedir. Aile bireyleriyle 24 milyon nüfusa sahip olan emeklilerimizin durumunu göz ardı etmeyin. Biz yaşayabileceğimiz, açlık sınırının üzerinde bir emekli aylığı istiyoruz. Siz, bizleri geçim sıkıntısından kurtarın, bizler de sizi iktidara taşıyalım. Vaatlere inancımız kalmadı. Siz bu hayat tecrübeli insanları görün, biz sizleri ülkedeki 65 şubemizle muhakkak görürüz.’’

/ ANKARA

21.06.2007


 

En büyük ikinci büyüme

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, ‘’Türkiye’nin muhtelif dönemlerdeki büyümesi üzerine bir araştırma yaptık. Türkiye en büyük büyümeyi, bir Atatürk döneminde görmüş, bir de 2003-2006 yılında görmüş’’ dedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Murat Yalçıntaş, Türkiye’de vergiler arasında bir uçurum bulunduğunu söyledi. Dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde dolaylı vergilerin az, doğrudan vergilerin yüksek olduğunu ifade eden Yalçıntaş, ‘’Ama bugün Türkiye’de ne yazık ki dolaylı vergiler yüksek, doğrudan vergiler az. Bu sistemin tersine dönmesi lazım’’ dedi. Yalçıntaş, bunun için kayıt dışı ekonomiyi engellemek, dolaylı vergilerin miktarını düşürmek gerektiğini kaydetti. Murat Yalçıntaş, ‘’Türkiye’deki dolaylı vergiler mutlaka düşürülmelidir. Kayıt dışı ekonomi mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde engellenmelidir’’ dedi.

Seçimlerle ilgili bir soru üzerine de Yalçıntaş, “Bugün seçim ortamında söylenen sözlere ve verilen demeçlere baktığım zaman Türkiye’nin çok hızlı bir şekilde tekrar kutuplaşmaya gittiğini görüyorum. Bunu 80 öncesinde yaşadık ama görüyorum ki biz millet olarak bundan ders çıkartamamışız. İTO başkanı olarak en büyük korkum; bu kutuplaşmanın daha da artması ve Türkiye’nin birbirini anlamayan, birbirini sevmeyen, birlikte var olmak istemeyen kamplara bölünmesi” Yalçıntaş, siyasi partilerin programlarını İTO olarak değerlendireceklerini söyledi.

/ İSTANBUL

21.06.2007


 

11 sektör 1 milyar doları aştı

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 5,5 aylık dönemde 11 sektörde ihracatın bir milyar doları aştığını bildirdi. Tüzmen, otomotiv ve yan sanayinin 9 milyarı aşkın ihracatla sektörlerin ilk sırasında yer aldığını söyledi.

Bakan Tüzmen, ihracatın son durumu ile ilgili olarak 16 Haziran itibariyle 5,5 aylık ihracatın 45 milyar doları, 12 aylık ihracatın da 94,5 milyar doları aştığını ifade etti.

11 sektörde ilk 5,5 aylık ihracatın bir milyar doları aştığını bildiren Tüzmen, şöyle devam etti: ‘’Otomotiv ve yan sanayi, hazır giyim ve konfeksiyon, demir-çelik ürünleri, kimyevi maddeler ve mamulleri, elektrik-elektronik, tekstil ve ham maddeleri, makine ve aksamları, demir ve demir dışı metaller, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ile çimento ve toprak ürünleri sektörlerinde yapılan ihracat bir milyar doları aşmıştır.’’

/ ANKARA

21.06.2007


 

Tarım işçileri de ‘teknolojiye’ yenildi

Son yıllarda pamuk toplamada makineleşmenin yaygınlaşmasının, birçok nostaljik meslek gibi tarım işçiliğini de tarihe karıştıracağı belirtildi.

İstanbul’daki DCT Tarım Dış Ticaret Limited Şirketi sahibi Bekir Güreş, girdi maliyeti en yüksek tarımsal faaliyetlerden olan pamuğun hasadında son 3 yılda yoğunlaşan makineleşmenin, tarım işçiliğini de diğer birçok nostaljik meslek gibi tarihe karıştıracağını bildirdi. Geçen yıl ülke genelinde 350 olan hasat makinesi sayısının bu yıl 500’e çıkacağını belirten Güreş, ‘’Her bir makine bir günde 400 işçiye bedel çalışıyor. Yine her bir makine günde 100 dönüm pamuğun hasadını yapıyor’’ dedi.

/ ADANA

21.06.2007


 

Topçular, 50’nci yılını kutladı

Topçular Hırdavat ve Yatırım A.Ş. sektörde 84, İstanbul’daki 50. yılını Samandıra’daki yeni yerinde kutladı.

Rize’nin ilk şöförü olan Dursun Topçu’nun 1923 yılında nalburiye-cam ticaretine başlamasıyla ticari hayattına başlayan Topçu ailesi, 1957 senesinde İstanbul’da, Mehmet- Yaşar Topçu ve Kardeşleri Kollektif Şirketi’ni kurmuş. 1966 yılında da işlerini tamamen İstanbul’a nakleden ve 1977 yılında Anonim Şirkete dönüşen firma 1981’de kendi bünyesinde sektörel bir ayrıma giderek, Reis Makina A.Ş., Makser Tanıtım A.Ş., Reis Yapı Ltd. Şti. ve Pasifik Dekorasyon A.Ş.’lerini kurdu. İthalat-Pazarlama prensibi ile çalışan ve yurt dışından getirdiği malların tüm yurt çapında pazarlamasını yapan Topçular Hırdavat ve Yatırım A.Ş. bu yıl sektörde 84, İstanbul’daki 50. yılını Samandıra’daki yeni yerinde kutladı. Kutllamaya Samandıra Belediye Başkanı Yusuf Büyük, MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü A.Haluk Dursun, İTO Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, Topçular Ailesi, Topçular çalışanları ve bayileri katıldı.

Yeni Asya / İSTANBUL

21.06.2007


 

Reel Sektör’de inşaat konuşuldu

Anadolu Aslanları ve İşadamları Derneği (ASKON) İnşaat Sektörü Başkanı Ümmet Alaca, TOKİ’nin orta ve dar gelirliler için üretiği konutlarda yetersiz kaldığını söyledi.

Anadolu Aslanları ve İşadamları Derneği (ASKON) İnşaat Sektörü Başkanı Ümmet Alaca, TOKİ’nin orta ve dar gelirliler için üretiği konutlarda yetersiz kaldığını söyledi.

Yeni Asya / İSTANBUL

21.06.2007


 

PO vergi cezasını ödedi

Petrol Ofisi, Maliye Bakanlığı ile varılan uzlaşma sonucunda belirlenen vergi aslı ve gecikme faizi toplamı olan 275.3 milyon YTL’yi vergi dairesine ödediğini açıkladı.

Petrol Ofisi 11 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, 2002-2006 dönemine ilişkin vergi aslı ve cezası konusunda bakanlık ile uzlaşmaya vardığını ve söz konusu tutarı 30 gün içinde ödeyeceğini belirtmişti.

/ İSTANBUL

21.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004