Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

"Cemil Meriç bir fikir işçisiydi"

Cemil Meriç’in vefatının 20. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen panelde konuşan Meriç’in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç ‘Babamın gıdası kitaplarıydı. O bir okuma ve fikir işçisiydi’ dedi.

Ümraniye Belediyesi tarafından yaptırılan Cemil Meriç Gençlik, Kültür ve Merkezi’nde düzenlenen ‘Vefatının 20. Yılında Cemil Meriç’ başlıklı panele Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Cemil Meriç’in kızı Prof Dr. Ümit Meriç, oğlu Mahmut Ali Meriç, yakın dostları Halil Açıkgöz, Dursun Gürlek, Muhsin Demirel, Mehmet Akif Ak, Mehmet Paksu ve sevenleri katıldı.

Panelde bir konuşma yapan Meriç’in kızı Prof Dr. Ümit Meriç, babasının bir okuma ve fikir işçisi olduğunu söyledi. Babasının gözlerini erken yaşta kaybetmesine rağmen okumaya ve anlamaya olan ilgisini hiç kaybetmediğini söyleyen Meriç, “Babam konuşkan biriydi. Konuşmayı, fikir mülahazaları yapmayı çok severdi. ‘Ben iki sükût arasında sesten bir köprüyüm’ derdi” diye konuştu.

Programda konuşan Cemil Meriç’in dostları ise Cemil Meriç hakkında şunları söyledi:

Halil Açıkgöz: Orta 2. sınıfta keşfetmiştim Cemil Meriç’i. Öğrencisi olmakla şeref duyuyorum. Beli ağrırken, diş ağrısı çekerken bile fikir ve düşüncelerini dile getirmeye devam eder, benim kendisine okuduğum şeylerle ilgili yorumlar yapmaya devam ederdi.

Dursun Gürlek: Cemil Meriç gibi bir ilim adamını yakından tanıdığım için çok gururluyum. İnsanın iki ömrü vardır derler; Birincisi tabii ömür, ikincisi ise Ömrü Sani’dir. Tabii ömür akar gider. Ömrü Sani ise eserlerle bırakılan ömürdür, kalır. Cemil Meriç Ömrü Sani’yi yakalamış biridir. Bu yüzden ismi ebediyen yaşayacaktır.

Muhsin Demirel: İrfan hayatımın olmazsa olmazı Cemil Meriç’tir. Bazı arkadaşlarla nöbetleşe kitaplar okurduk ona. Gözleri görmediği halde, konuya olan hakimiyetinden okuduğumuz yerleri düzelttiğini hatırlıyorum. Hayret ederdik.

M. Akif Ak: Anlaşılmak için çok çaba sarf ederdi. Anlaşılmamak ve okunmamaktan yakınırdı. Şimdi herkesin elinde kitaplarını görüyorum. Yayın camiasında adı hep anılır oldu. Kıymeti şimdi anlaşıldı ama o yok. Büyük değerlerin kaybedildikten sonra anlaşılması çok acı verici.

Mehmet Paksu: Cemil Meriç bir deryaydı. Yazdıkları ve düşündükleriyle ölümsüzleştiğine inanıyorum. Cemil Meriç gelecek nesillerin ondan çok şey alacağı bir fikir işçisiydi.

21.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  "Cemil Meriç bir fikir işçisiydi"

  Senfoni, sema ve Mevlânâ

  Televizyon filmleri okumayı da arttırdı

  CD 25 yaşında

  Türkiye bir ebrudur

  Tarihî mağaralar turizme açılacak


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004