Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Kürt de bizim, Çerkez de bizim, Laz da bizim.. Evet ama “layt” olarak mı?

2007, Türklerin mitingleri yeniden keşfettiği yıl olarak geçecek tarihe. Memleket 12 Eylül’den bu yana bu kadar arka arkaya miting görmemişti.

Cumhuriyet mitinglerine pek sempatiyle yaklaştığımı söyleyemem ama terör mitingi başka. Terörün (her şeklinin!) bitmesini benden daha çok isteyen belki de yoktur. Bu köşede bin kere de yazdık. İNSANLARIMIZ NEDEN ÖLÜYOR? NEDEN TERÖR VAR? SORUNUN TEMELİNDE NE VAR? NİYE KİMSE HESAP SORMUYOR BU SAVAŞ NEDEN BİTMİYOR? Diye yırtındık durduk.

Ve fakat on yıl, hatta on beş yıl önce yapılması gereken mitingin bugün, işler komple sarpa sardıktan, dibimizde bir Kürt devleti kurulduktan, işin içine yedi düvel karıştıktan sonra ve de Askeriyemiz EMRETTİĞİ pardon rica ettiği için (kitlesel duruşşşş..) yapılması hakikaten çok acayip.

Çok çok çok acayip. Eşyanın tabiatına bundan daha aykırı bir şey düşünemiyorum.

İşe yarayacaksa ne güzel! Hiç itirazım yok. Terörün temelinde ne yatıyor diye düşünecek, gerçekleri su yüzüne çıkaracak ve bugüne kadarki yöntemlerin işe yaramadığını, başka bir şeyler yapılması gerektiğini, makul, mantıklı ve medeni çözümler bulabilecek, bunları tartışabileceksek, ne güzel!

Memleket büyük, memleket güzel, sahip çıkalım evet!

Fakat bu miting kime karşı yapıldı ben anlamış değilim. Dağdaki PKK’lıya karşı mı? Utanacaklar ve silahlarını bırakacaklar diye bir saf umut mu var? Hükümet mi eleştirildi? Siyasi bir çözüm yoluna gitmediler diye? Veya askere daha fazla yetki vermedi diye? Mesela Irak’a giriş gibi.

Genel Kurmay’ın emriyle pardon ricasıyla yapıldığına göre TSK’ya yönelik bir eleştiri olması elbette beklenemez de ama bu durumda ne protesto ediliyor?

Amerikalılar Irak operasyonu için “neden bu kadar kayıp var? Bir strateji hatası mı var? Bir başarısızlık mı söz konusu?” diye çatır çatır sorabiliyorlar.. Yani.. Bilmem anlatabiliyor muyum..

***

Peki pankartlar ne diyor?

“Kürt de bizim, Türk de bizim, Alevi, Sünni, Laz, Çerkez, Yahudi, Rum, Ermeni de bizim, Doğu da bizim, Kıbrıs da bizim... Hepimiz tek milletiz. Bizi beğenmeyen utansın.”

(Ben düzelterek yazdım. O kadar imla hatasını tekrar etmeye hiçbir klavye dayanmaz. Türkçe imla kuralları “bizim” değil anlaşılan... Kimin için var onlar? İngilizler için mi?)

Fakat imla bir yana niyet iyi. Benim anladığım şu: “Kürt’e değil, PKK’ya karşıyız” demeye çalışan, en azından benim saf saf böyle yorumladığım, kardeş kardeş, barış barış, “hep-beraber-yaşayalım \endash işte \endash ne \endash olacak - bu \endash vatan \endash hepimizin” diyen bir slogan.

Asalım keselim minvalli şeyler de olabilirdi. İnternette var çünkü.

İyi de “Kürt de bizim” deyince “Kürt realitesi” de kabul ediliyor mu bakalım? Yani oldukları gibi kalsınlar mı denmek isteniyor yoksa bir “layt” Kürtlük mü isteniyor tümüyle şüphe içindeyim. Asimile olmuş, Türkçe konuşan, Türkçe isimler taşıyan, iyi kebap yapan, töre möre, aşiret maşiret demeyen, vur ensesine al lokmasını, “he gurban” diyen çalışkan inşaat işçileri, lokantacılar, şarkıcılar mı isteniyor?

Bir çözüm? Bir teklif? Ve ayrıca Çerkezler, Lazlar, Rumlar nereden çıktı?

Kürtler bizim kardeşimizdir, yok aslında birbirimizden bir farkımız, -ki var- sarılın öpüşün denmeye çalışılırken neden araya Lazlar, Çerkezler karıştırılır hakikaten enteresan. Ortada ne Lazca, ne Çerkezce diye bir dil kaldı (Lazca’nın Karadeniz şivesiyle konuşulan Türkçe olmadığını biliyorsunuz umarım) ne de o milletin gelenek göreneklerini yaşayan, ne de zaten bir hak iddia eden var..

Yani insanın anneannesinin Çerkez olup Çerkez tavuğunu pek güzel yapması ve Çerkezlikle ilgili bütün bilgisinin bu olmasıyla insanın Yüksekova’da yaşayıp on beş göbek Kürt olması, zorunlu haller dışında daima Kürtçe konuşması, beğen ya da beğenme Kürt gelenek göreneklerini dibine kadar yaşaması arasında bir benzerlik yok. Ama araya ısrarla komple asimile olmuş Çerkezler, Lazlar ve varlıklarıyla yoklukları pek belli olmayan Rumlar vs sokuşturulduğuna göre demek ki arzu Kürtlerin de sayılan diğer cemaatler gibi “layt” olması.

Eee o zaman da işte çok beklersin terörün bitmesini. İçi boş klişelerle nereye kadar...

Vatan, 25 Haziran 2007

Tuğçe BARAN

26.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hudson tartışması sürüyor: TSK açıklamaları tutarlı mı?

  Kürt de bizim, Çerkez de bizim, Laz da bizim.. Evet ama “layt” olarak mı?

  ‘Oyun’ içinde oyun

  Çeteleri konuşabilecek vekillere ihtiyaç var


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004