Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Şartsız diyalog çağrısı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından görevden alınan Filistin Başbakanı İsmail Haniye, kültür merkezini tıklım tıklım dolduran aralarında eski dışişleri bakanı Mahmud Zahar’ın da bulunduğu Hamaslılara hitaben konuşurken Devlet Başkanı Abbas’a mevcut parlamentoya saygı gösterilmesini istedi ve El Fetih’e şartsız diyalog çağrısında bulundu.

Haniye, Gazze’de Reşad El Şavva Kültür Merkezinde Filistin halkına yönelik iki saat süren konuşma yaptı. Haniye, ‘’Ortada ne kazanan ne kaybedenlerin durumu söz konusu. Yeter ki, önşartsız diyalog yapalım’’ dedi. Gazze Şeridi’nin Filistin ülkesinin ayrılmaz parçası olduğunu söyleyen Haniye, Gazze’nin ayrı bir ülke olarak ilân edileceğini söylentilerini reddederek, ‘’Gazze Şeridi’ne Hamazistan diyenler yanılgı içindeler’’ dedi.

Gazze Şeridi’nde Hamas’ın kontrolü ele geçirmesinden önce Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a mektup gönderdiğini, El Fetih’e bağlı güvenlik birimlerinin suikastlerini, hükümeti devirmek için yaptıkları çalışmaları anlattığını belirten Haniye, ancak Abbas’ın mektubundaki gerçekleri gözardı ettiğini savundu.

Haniye, Hamaslı güvenlik güçleri ve İzzeddin El Kassam Tugayları’nın Abbas’a karşı suikast düzenleme teşebbüsünde oldukları iddialarını da yalanladı, geçtiğimiz aylarda Refah sınır kapısından Gazze’ye girerken meydana gelen çatışmaları hatırlatarak, kendisine suikast teşebbüsünde bulunulduğunu öne sürdü. Filistin’in eski başbakanı Haniye, İran’ın Gazze’deki son olaylarda parmağı olduğu iddialarına karşı çıktı, ‘’Bazıları İran’ı suçluyor. Doğru, biz İran’dan para aldık ama Cezayir ve Kakar’dan da para aldık. Bu paraları Gazze Şeridi’ndeki ablukayı kaldırmak için aldık’’ diye konuştu.

Haniye, El Fetih’e bağlı güvenlik birimlerinin Hamas hükümetini düşürebilmek için özel çalışmalar içerisinde olduğunu savunurken, bu çalışmaya ABD’nin yanı sıra ilk kez İngiltere’nin de adını vererek katkıda bulunduklarını öne sürdü.

Hamas’ın El Aksa televizyonu tarafından da canlı yayınlanan konuşmasında Haniye, gazeteci Johnston’un kaçırılmasına da değindi. İngiliz muhabirin serbest bırakılmasını sağlamak için çok çaba sarfettiklerini, kaçıranlarla sürekli diyaloğa girdiklerini ancak bunların sonuçsuz kaldığını belirtti. Haniye konuşmasını yaptığı sırada önüne gelen bir kâğıdı da okudu. Alan Johnston’u kaçıranların onun beline patlayıcı bağlı gösteren kasetleri basın kuruluşlarına göndermiş olduğunu belirtti. Alan Johnston, üç ayı aşkın süre önce Gazze Şeridi’nde silâhlı maskeli kişiler tarafından kaçırılmış, eylemi İzzeddin El Kassam ordusu adlı grup üstlenmişti.

/ GAZZE

26.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Şartsız diyalog çağrısı

  Olmert: Hamas bizi yok etmek istiyor

  Blair, Ortadoğu elçisi olacak

  Irak’ta ağır bilânço: 33 ölü

  Rüşdi’ye şövalyelik ünvanına kınama

  Şaron’un oğluna hapis yolu göründü

  Gilad Şalit iyiymiş


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004