Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Bükreş’te Mevlânâ konferansı

Mevlânâ Celâleddin-i Rumi ve eserleri 800. doğum yıldönümü sebebiyle Romanya Akademisi’nde düzenlenen bir konferansla tanıtıldı. Türk ve Romen Akademisyenlerin katıldığı konferansa büyük düşünürün asırlar öncesinden verdiği sevgi ve barış mesajları damgasını vurdu.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Romanya Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dan Berindei, Mevlânâ’nın 800 sene önce seslendirdiği mesajlarının hâlâ bütün canlılığı ile etkisini devam ettirdiğini belirterek, günümüz insanlarının, toplumlarının birbirini anlayabilmesi için Mevlânâ’nın sözlerine büyük ihtiyaçları olduğunu belirtti.

Açılış konuşmasına geçtiğimiz ay vefat eden Tuna Vakfı eski müdürlerinden Mustafa Doğan’ı anarak başlayan ve Türk - Romen toplumları arasında yaptığı dostluk diyalog çalışmalarına övgüde bulunan Prof. Berindei, düzenlenen Mevlânâ konferansının da bu yolda önemli bir adım teşkil ettiğini söyledi. Berindei, “Mevlânâ’nın yüzyıllar öncesine ait sözleri ve mesajları günümüzü de etkilediğine göre o zaman bu büyük düşünür aynı zamanda bizim de çağdaşımızdır” dedi.

Romanya Akademisi, Ulusal Bilim Sanat Vakfı, Birleşmiş Milletler Eğitim Kültür Teşkilatı (UNESCO) ve Tuna Vakfı’nın ortak organizasyonu ile gerçekleştirilen program Romanya Akademisi Heliade Râdulescu Tiyatro salonunda gerçekleştirildi. Berinde’den sonra kürsüye gelen Fatih Üniversitesi Öğretim Görevlilerinden Prof. Dr. Cihan Okuyucu ise “Mevlânâ’dan günümüze evrensel barış fikri” başlıklı tebliğinde Mevlânâ’nın mesajlarının; günümüz dünyasındaki hoşgörüsüzlükleri ve çatışmaları önleyecek önemli bir ışık olduğunu söyledi.

26.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  El san’atları birer birer yok oluyor

  Bükreş’te Mevlânâ konferansı

  UNESCO dünya mirası listesini genişletiyor

  Guantanamo zindanlarına şiir kazıdılar

  Holywood yıldızları Türkçe konuşacak


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004