Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Sarkozy ve bizimkiler

Sarkozy’ler, ‘demokrasi düşmanları’ ile el ele mi?.. İddialı bir soru belki..

Böyle bir girişten sonra yazıma devam ediyorum.

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy beklendiği gibi davrandı ve Türkiye’nin Avrupa Birliği yoluna Brüksel’de ilk taşı koydu.

Bir başka deyişle:

Fransa, AB ile Türkiye arasında açılacak üç yeni müzakere başlığından birini engelledi.

Sürpriz olmadı.

Bu arada Fransa’nın Avrupa İşleri Bakanı Jean-Pierre Jouyet de Fransız Le Figaro gazetesine verdiği demeçte, Türkiye’nin AB üyeliğine ehil olmadığını söyledi.

Bu da sürpriz değil.

Türkiye’nin AB üyeliği konusu, yalnız Türkiye’yi değil, Avrupa’yı da bölüyor, kamplaştırıyor.

Bir yanda Türkiye’yi AB içinde görmek isteyen ve bunun için kararlı bir çizgi izleyen İngiltere, İsveç, İspanya, İtalya gibi ülkeler var.

Örneğin, şu günlerde İngiltere’de on yıllık hükümet başkanlığına veda edecek olan Başbakan Tony Blair gazetemiz Milliyet’te yayımlanan makalesinde, Türkiye’nin AB yolunu ve üyeliğini savunurken şöyle diyordu:

“Türkiye eğer demokraside geriye gider, siyasi ve ekonomik açıdan daha içe dönük bir ülke haline gelirse, bundan hepimiz zararlı çıkarız. Bunun olmayacağından eminim. Türkiye’nin AB’ye katılım süreci önemli bir faktör...”

AB’nin sadece Sarkozy’lerden ibaret olmadığını belirtmek için bu satırların altını çiziyorum.

Almanya’nın muhafazakar Başbakanı Angela Merkel de Sarkozy’ye yakın. Ancak, Sosyal Demokratlarla koalisyon ortaklığı ve özellikle Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier’in varlığı, öyle anlaşılıyor ki Merkel’in tutumunu dengeliyor.

Peki, Sarkozy’ler neyin peşinde?..

Türkiye’nin AB yoluna taş koymanın, Türkiye’de AB karşıtlığını körüklemenin ne anlama geldiğini ne kadar düşündüler, düşünüyorlar? Türkiye AB yolundan kayarsa, Türkiye’de neler olur? Bu yeni durum, Ortadoğu dahil bölgesel istikrar açısından ne gibi gelişmelere yol açabilir?

Ya da AB’ye sırtını dönen bir Türkiye, başka sulara doğru yol alırken, bundan AB’nin küresel oyunculuğu, Avrupa’nın enerji güvenliği, İslam’la diyalog ve Avrupa İslam’ı gibi konular acaba nasıl etkilenir?

Sarkozy’ler, ‘Türkiye politikası’nı seçim sandığında oy hesapları yaparak belirlerken, vizyon ve geniş ufuk gerektiren yukarıdaki sorulara acaba yeterince eğildiler mi?

Pek ihtimal veremiyorum.

Ama şurası kesin:

Sarkozy’ler, Türkiye’de demokrasiyi ve dolayısıyla AB’yi en büyük düşman bellemiş çevreleri çok sevindiriyor.

Bu çevreler, AB’nin birinci sınıf demokrasi olduğunu gayet iyi biliyorlar. O yüzden, AB yoluna koyulacak her taşın, Türkiye’yi demokrasi ve hukuk yolundan uzaklaştıracağının farkındalar.

Onun için de Türkiye’deki bu çevrelerin Sarkozy’lere duakâr olduklarını bilin!

Belki geçen ay seçim telaşı içinde Sarkozy’lerin gözünden kaçmıştır. Türkiye’nin AB üyeliğini vatana ihanet ile eşanlamlı gören iki emekli general, Londra’da bir konferansa katılmışlardı.

Biri, Türkiye’de 2003-2004 darbe tertipleri konulu iddialarla ilgili olarak adı en ön sırada geçen, eski Jandarma Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur’du.

Kısa adı ADD olan Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Başkanlığı’nı da (cumhuriyet mitinglerinin düzenleyicisi olan dernek) yapan Eruygur Paşa’nın yanındaki ikinci emekli orgeneral de eski Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Tuncer Kılınç’tı.

İki emekli general, İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği’nin konukları olarak Londra’da “Cumhuriyetimize sahip çıkmak” konulu konferansta konuştular.

Her iki paşamızın konuşmasında iki nokta belirgindi:

(1) AB’nin bölücü etkileri... (2) Türkiye’nin AB’ye sırtını dönerek ve NATO’dan da çıkarak Rusya’ya, İran’a, Çin’e doğru Asya sularına açılması... (Sabah gazetesi, 29 Mayıs 07, s. 25, Perihan Korkmaz’ın Londra kaynaklı haberi)

Aslında bu haber yeni değil.

Tuncer Kılınç Paşa daha MGK Genel Sekreterliği koltuğunda otururken de Türkiye’nin AB’den vazgeçip Rusya, İran ve Asya’ya doğru açılmasını açıkça savunmuştu.

Bu arada, 20 Haziran tarihli Le Monde gazetesinde bir yorum çıktı.

Sarkozy’ler farkında mı?..

AB ve ABD ile sıtkı sıyrılmaya başlayan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Rusya’yla, İran’la alternatif ittifak arayışları içinde olduğuna dair iddialara yer veren bu yorum ve konuya yarın da devam...

Milliyet, 27 Haziran 2007

Hasan CEMAL

28.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Tekrar ve daima AB

  Sarkozy ve bizimkiler

  Düz ovada siyaset sözüne Ağar açıklık getirdi..

  Doğuda ne zaman isyan olmamış?

  Türkiye dostu Sarko!

  Mağdur rolü


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004