Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Türkmenler referandumu reddediyor

Irak parlamentosunun Kerkük milletvekili ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Sadettin Ergeç, Irak Anayasası’na göre bu yıl yapılması öngörülen sayım ve referanduma katılmalarının mümkün olmadığını söyledi.

Irak parlamentosunun Kerkük milletvekili ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Sadettin Ergeç, Kerkük’e 600 binin üzerinde göç olduğunu ve normalleştirme sürecinin, siyasi amaçla kullanıldığını söyledi. Irak’taki son gelişmeler, Kerkük’te olup bitenler, Irak Türkmenlerinin durumu konusunda Amerikalı yetkililerle temaslarda bulunmak üzere Washington’da bulunan Ergeç, Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi’nin (ATAA) ABD Kongresinde düzenlediği bir toplantıya katıldı. Ergeç’e ABD temaslarında, ITC Ankara Temsilcisi Ahmet Muratlı, Londra Temsilcisi Asıf İsmail, ITC Başkan Yardımcısı Cemal Mehmed Ali Allahverede ve Irak Türkmen Konseyi Üyesi Hisam Mustafa Taha eşlik ediyor.

Sadettin Ergeç, Kerkük’ün demografik yapısını bozmaya yönelik göç durumu ve normalleştirme sürecinin siyasi amaçla kullanılması nedeniyle Irak Anayasası’na göre bu yıl yapılması öngörülen sayım ve referanduma katılmalarının mümkün olmadığını söyledi. Ergeç, ‘’Hiçbir anayasada tarihsel madde olmaz. ‘2007 sonuna kadar Kerkük’te referandum’ deniliyor. Bu ancak yasal madde olur. 2007 bitince bu maddeyi ne yapacağız? Biz referandumu reddediyoruz. Bu, Irak’ın geleceğini bozar’’ dedi.

Bunun etnik bir mesele olmadığını ve Kürtlere karşı olmadıklarını vurgulayan Ergeç, ‘’Her şey demokrasi çerçevesinde çözülmeli. Biz, Kerkük’ü yemeye çalışanlara, faşist yaklaşım izleyenlere karşıyız’’ dedi. Irak genelinde Türkmen nüfusunun 3 milyon civarında olduğunu tahmin ettiğini söyleyen Ergeç, Kerkük’teki Türkmen nüfusu için bir rakam vermenin ise yanlış olacağını söyledi. Kerkük civarındaki Türkmen arazilerinin yüzde 90’ının Türkmenlerin elinden alındığını söyleyen Ergeç, 36 binin üzerinde Türkmen’in başvurusu olduğunu ancak bunlardan sadece 6 bininin sonuçlandırıldığını söyledi. Ergeç, görüştükleri Amerikalı ve İngilizlere, ‘’Saddam ağzımıza pamuk tıkamıştı. Siz bu pamuğu gelip çıkardınız, ama şimdi o pamukla kendi kulaklarınızı tıkadınız’’ dediğini anlattı ve Türkmenlerin uyarılarının dikkate alınmamasından şikayet etti. Türkmen heyeti, ABD’deki temasları çerçevesinde ABD Ulusal Güvenlik Konseyi, ABD Savunma ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle bazı kongre üyeleri ve senatörlerle de bir araya gelecek. Heyetin, bugün New York’ta yaşayan Türklerle bir toplantı yapması öngörülüyor.

/ WASHINGTON

28.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkmenler referandumu reddediyor

  ABD’de Irak işgaline destek yüzde 30

  CIA, Fidel Castro’yu öldürmeye çalışmış

  Gazze Şeridi açılmalı

  Mısır ve Suudiler arabuluculuğa hazır

  Kimyasal Ali Kuzey Irak’ta idam edilecek

  Condoleezza Rice, Sarkozy’e güveniyor

  Almanya’da İslâmofobi yükselişte

  En uzun boğaz köprüsü Çin’de

  İran’dan CNN’e rakip televizyon

  İran’da benzin karneyle


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004