Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bush’un itibarı yerlerde

Pew Araştırma Merkezi tarafından 46 ülke ve Filistin topraklarında yapılan kamuoyu araştırmasına göre, Irak ve Afganistan savaşı ve ABD’nin dünya çapındaki terörle mücadele çabalarına destek 2002’den beri giderek azaldı.

ABD’ye destek İngiltere’de, 2002’de yüzde 75 iken şimdi yüzde 51’e, Almanya’da yüzde 60’tan yüzde 30’a, Meksika’da yüzde 64’ten yüzde 56’ya düştü. ABD’nin itibarı Rusya, Endenozya, Kanada, Çin ve Hindistan’da da azaldı. Türkiye’de halkın yalnızca yüzde 9’nun ABD’ye olumlu baktığı, bunun da araştırma kapsamındaki ülkeler arasında en düşük oran olduğu kaydedildi. Buna göre Filistin’de ABD’ye destek yüzde 13, Pakistan’da yüzde 15 ve Ürdün’de yüzde 20.

Bush’un itibarının azaldığının göstergelerinden birinin de, müttefikler İngiltere, Almanya ve Kanada’nın bile Bush’a dış politika alanında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den daha az güvenmeleri olduğu belirtildi.

Yoklamaya göre, araştırma kapsamındaki ülkelerden İsrail, Gana, Nijerya ve Kenya dışında tümünde insanların çoğunluğu ABD askerlerinin Irak’tan çekilmesini istiyor.

Halkların çoğunluğu, ABD’nin, dış politika belirlerken kendilerinin çıkarlarını gözetmediğini ve ABD’nin zengin ve yoksul ülkeler arasındaki farklılığın daha da büyümesine katkıda bulunduğunu düşünüyor.

Kamuoyu yoklamasında ayrıca, çevre sorunlarından duyulan kaygının diğer dünya sorunlarından daha çok arttığı, bu konudaki en başta gelen suçlunun da ABD olarak görüldüğü bildirildi.

Araştırma, geçen Nisan ve Mayıs aylarında yüzyüze görüşme ve telefonla yapıldı.

/ WASHINGTON

29.06.2007


 

Bağdat sarsıldı: 20 ölü 35 yaralı

Irak’ın başşehri Bağdat’ta bir otobüs terminalinde bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda, ilk belirlemelere göre 20 kişinin öldüğü bildirildi.

Polis açıklamasında, başşehrin nüfusun çoğunluğunu Şiilerin oluşturduğu Bayaa bölgesindeki saldırıda, 35 kişinin de yaralandığı kaydedildi. Bunun yanı sıra Bağdat’ın güneyinde başları kesilmiş 20 ceset bulundu. Polis, Salman Pak kasabasında Dicle nehri kıyısına atılmış cesetlerin kimlere ait olduğunun henüz belirlenemediğini belirtti.

/ BAĞDAT

29.06.2007


 

Irak Meclisinde referandum tartışması

Irak’taki Kürt partilerin 140. Maddeyi İzleme Komisyonu Temsilcisi Sadi Berzenci, Hükümet Sözcüsü Ali El Debbağ’ın Kerkük’te referandumun ertelenebileceği yönündeki açıklamasına tepki gösterdi.

Sadi Berzenci, Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (IKYB) internet sitesine yaptığı açıklamada “Hükümet sözcüsünün bu açıklamaları lrak’ın siyasî sürecine zarar vermekte ve Türkiye’nin Kerkük meselesine karışmasına da meşrûiyet kazandırmaktadır” dedi. Berzenci; “lrak Parlamentosu’undaki ikinci büyük güç olan Kürdistan İttifakı olarak hükümet sözcüsünün kendi iç sorunlarını başka bir ülkede tartışmaya açmasını ve o ülkeye müdahale zemini oluşturmasını kesinlikle kabul etmiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sadi Berzenici, hükümet ortağı olarak Kerkük’te referandum ve 140. maddenin zamanında uygulanmasında ısrarlı olduklarını ifade ederek, “Bunu ne Türkiye ne de başka bir ülke engelleme veya erteleme yetkisine sahiptir” dedi. Berzenci, Irak Başbakanı Nuri El-Maliki’nin Kerkük referandumu önündeki engelleri kaldırdığını ve hükümet sözcüsünün konu hakkındaki açıklamasının lrak hükümetini bağlamadığını öne sürdü.

/ ERBİL

29.06.2007


 

Ortadoğu Dörtlüsünün yeni temsilcisi Blair

İngiltere Başbakanlığı görevini bugün Gordon Brown’a devreden Tony Blair, Ortadoğu’da barışın sağlanması için girişimde bulunan ve BM, ABD, AB ve Rusya’dan oluşan Ortadoğu Dörtlüsü’nün temsilcisi olarak bugün resmen atandı. BM Sözcüsü Michelle Montas’ın verdiği bilgiye göre Ortadoğu Dörtlüsü, Tony Blair’in atanmasıyla ilgili bir açıklama yayınladı.

Açıklamaya göre Blair, Ortadoğu Dörtlüsü’nün temsilcisi olarak ‘’Filistinliler’in Gazze ve Batı Şeria’da kurumları ve güçlü ekonomisiyle kendi ayakları üzerinde durabilen hukuk devleti oluşturabilmesi için kendilerine uluslararası yardım ve desteğin ulaşmasına yardımcı olacak.’’

Blair’in ayrıca Filistinliler’in ekonomik gelişmesini sağlayacak özel sektör ortaklıkları dahil türlü strateji planları oluşturmasında koordinatör rolü oynacağı ve Dörtlü’nün ilkeleri çerçevesinde diğerülkelerle irtibat durumunda olacağı bildirildi.

Bu arada Tony Blair, yeni görevine hemen başlamak istediğini açıkladı. Blair, bir gazeteye verdiği demeçte, göreve hemen başlama arzusunu dile getirirken, büyük ihtimalle Temmuz ayında bölgeye gideceğini söyledi. İngilizce yayımlanan Gulfs News da, Blair’in, görevi kabul ederek, “geri kalan siyasi inanılırlığını” da tehlikeye attığı yorumunda bulundu.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

29.06.2007


 

Kaddafi’den Afrika’da tek devlet çağrısı

Libya lideri Muammer Kaddafi, kıtadaki iç savaşlara son vermek amacıyla Afrika halklarını tek devlet altında birleşmeye çağırdı.

Fildişi Sahili’nin başşehri Abidjan’da düzenlenen mitingde Devlet Başkanı Laurent Gbagbo ve Başbakan Guillaume Soro ile birlikte halka seslenen Kaddafi, “Güçlü bir devlet kurmalıyız. 2 milyon askerlik tek ordu, tek para birimi, tek Afrika kimliği, tek pasaport, tek hükümet oluşturmalıyız” dedi. Kararın “şimdi” Afrika halkları tarafından verilmesi gerektiğini ifade eden Kaddafi, “Afrika Birliği kurulalı 4 yıl oldu. Afrika’da hiçbir şey değişmedi, hatta her şey kötüleşti” diye konuştu. Afrika’nın Batılılar tarafından “yağmalanmasını ve buna devam edilmesini” kınayan Kaddafi, “Bize hayvan muamelesi yaptılar. Biz özgür insanlarız. Afrika Afrikalılara aittir” dedi ve “sömürgeciliğin bir sonucu olan kıtadaki iç savaşların sona ermesi” çağrısında bulundu.

/ ABİDJAN

29.06.2007


 

Güney Kore, Irak’tan asker çekecek

Güney Kore Savunma Bakanlığının, Irak’tan Güney Kore askerlerinin çekilmesiyle ilgili bir plânı meclise sunduğu bildirildi.

Bakanlık açıklamasında, Irak’ta bir dönem ABD ve İngiltere’den sonra en fazla askeri bulunan Güney Kore’nin askerlerini tamamen çekmesiyle ilgili kararın Eylül ayına kadar alınmasının beklendiği kaydedildi. Güney Kore, daha önce Irak’tan askerleri parlamento onayının sona erdiği yıl sonunda çekmeyi plânladığını bildirmişti. Yerel basın yayın organları ise bazı milletvekillerinin, Irak’tan askerlerinin çekilmesinin gelecek yılın başlarında tamamlanabileceğini söylediğini duyuruyor.

/ SEUL

29.06.2007


 

Irak ordusu başarılı değil

ABD Kongresi’nin Irak ile ilgili son raporunda, ‘’Irak’ın işgal edildiği 2003 yılı mart ayından beri ordu ve polis teşkilatının eğitimi için 19 milyar dolar harcanmasına karşın başarıdan uzak kalındığı’’ kaydedildi.

İngiliz Reuters Ajansı’na göre muhalefetteki Demokrat Parti’nin Massachusetts Milletvekili Martin Meehan, raporu açıklarken, ‘’ABD’nin (Saddam Hüseyin rejimini devirmek için) girdiği Irak’ta yeni ordu ve polis teşkilatını etkin kılmakta tamamıyla başarısız kaldığının görüldüğünü’’ bildirdi.

/ WASHINGTON

29.06.2007


 

Ahıska Türkleri vatanlarına dönüyor

Gürcistan parlamentosu, eski Sovyetler Birliği döneminde sürgün edilen Ahıska Türklerinin vatanlarına dönüşünü öngören yasayı ikinci kez onayladı.

Parlamentonun önceki gün yapılan olağanüstü toplantısında oylamaya sunulan ilgili yasa, 2’ye karşı 101 oyla kabul edildi. Yasanın, kanunlaşabilmesi için parlamentoda üç kez oylanması gerekiyor. Muhalefetteki Cumhuriyetçi Partinin Ahıska Türklerinin dönüşünü kabul ettiği, ancak Muhafazakâr Partinin yasaya şiddetle karşı çıktığı belirtildi. Gürcistan Parlamentosu Başkanı Nino Burcanadze, yasaya karşı çıkan muhalefet milletvekilleri ile kapalı oturumda bir görüşme yapmış ve önerilerini dinlemişti. Parlamentoda, yasayla ilgili son oylamanın bugün yapılması bekleniyor.

/ TİFLİS

29.06.2007


 

Tac Mahal’in balonu gökyüzüne yükseldi

Hindistan’ın sembolleri arasında yer alan Tac Mahal’in dünyanın ‘yeni’ 7 harikası listesine yeniden girmesini isteyen Hintliler, ilgi çekmek için anıtın benzeri devasa bir seyahat balonu yaptı.

Hindustan Times gazetesinin haberine göre, ülkenin kuzeyindeki Agra şehrinde bulunan 17. yüzyıldan kalma tarihî anıt için oy toplamaya çalışan Hintliler, Tac Mahal’e çok benzeyen büyük bir balon tasarladı. Haberde, yaklaşık 25 metre yüksekliğinde ve 35 metre genişliğinde olan balonu uçurma denemelerinin de başarıyla tamamlandığı kaydedildi.

/ YENİDELHİ

29.06.2007


 

New York’ta Afrika safarisinin bedeli 5 bin dolar

Dünyanın en ünlü hayvanat bahçelerinden biri olan ABD’nin New York şehrindeki ‘Bronx Zoo’ düzenlediği sıradışı safarilerle ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatıyor.

Bronx Zoo, tropik orman keşfi, Himalaya dağları, yağmur ormanı macerası ve vahşi Afrika safarileriyle çocuklara sıradışı bir eğlence sunuyor. 8-12 yaş arasını kapsayan ve en fazla 30 kişilik grupların kabul edildiği safarinin bedeli ise 5 bin dolar. 4 binden fazla hayvanın tabiî ortamlarına yakın şartlarda yaşadığı bahçede, gözetmenler eşliğinde turlar yapan çocuklar, bütün günlerini bahçede geçiriyor. Çocuklar park içinde bulunan sayısız aktiviteden, ayrıca bir para ödemeden yararlanabiliyor.

/ NEWYORK

29.06.2007


 

Çölleşme, göçleri arttıracak

BM, 50 milyon kadar kişinin çölleşme sebebiyle yerlerinden olabileceğine dikkat çekti. BM Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre iklim değişikliği de çölleşmeyi “zamanın en büyük çevresel zorluğu” haline getirdi.

BM Üniversitesi, BM çatısı altında ve yine BM ve UNESCO’nun sponsorluğunda çalışan otonom bir enstitü.

Üniversitesinin raporuna göre, ülkelerin harekete geçmemesi durumunda gelecek 10 yıl içinde 50 milyon kadar kişi yerlerinden olabilir. Bunun yanı sıra üniversite, çölleşmeden dünya nüfusunun üçte birinin de etkilenebileceğini kaydetti. Üniversite, çölleşmenin küresel ölçekli bir sorun olduğuna da dikkat çekti. Raporda, toprağın aşırı kullanımı ve yanlış sulama alışkanlıklarının sorunu daha da kötüleştirdiğine dikkat çekildi. BM, yeni tarımsal alışkanlıklarını yerleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Rapor, 25 ülkeden gelen 200’den fazla uzmanın katılımı ile hazırlandı.

/ LONDRA

29.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004