Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Sıcaklar tarımı da etkiledi

Ege ve Güney Marmara’daki erkenci üretim bölgelerinde yumuşak geçen kış, zamansız ve yoğun yağışların meyvelerin kalitesini düşürdüğü, dayanıklılık ve raf ömrünü azalttığı bildirildi.

Dünyanın sayılı siyah incir ve kiraz ihracatçılarından biri olan Alara Tarım Ürünleri AŞ’nin üst yöneticisi (CEO) Kerim Taner, kiraz ve Bursa siyah incirinde gerçekleştirdikleri ihracatlarla özellikle AB ülkelerinde adlarını duyurduklarını, dış pazarda iyi bir konuma sahip olduklarını söyledi.

Alara Tarım AŞ’nin kiraz sezonuna 50 milyon dolarlık ihracatı aşma hedefiyle girdiğini ifade eden Taner, bu yıl kiraz ve incir rekoltesinin yüksek olduğunu, ancak iklim şartları sebebiyle ihracat kalitesine uygunluk oranlarının düşük seviyede kaldığını dile getirerek, şunları kaydetti: ‘’Bu nedenle, rekolte geçen seneye göre yüksek dahi olsa bu artış oranı ihracat artış oranlarına yansımayabilir. Ege ve Güney Marmara’daki erkenci üretim bölgelerinde yumuşak geçen kış, zamansız ve yoğun yağışlar, ürünlerde kaliteyi düşürmekte, dayanıklılık ve raf ömrünü azaltmaktadır. Tarihimizin en yüksek ayıklama oranıyla çalışıyoruz. Bu sene hammadde kalitesinde büyük problemler yaşanıyor. Umuyoruz bu problemler ana kiraz üretim bölgerimiz olan Isparta ve Afyon bölgelerinde yaşanmaz.’’

/ BURSA

29.06.2007


 

Betonun da kimyası bozuldu

Yurdun tamamını etkileyen aşırı sıcaklar sadece canlı hayatı değil, inşaat sektörünün bir numaralı girdisi betonu da olumsuz etkiliyor.

Hava sıcaklığına karşı firmalar transmikserlere çuval giydirmeye başladı. Yüksek hava sıcaklığı, çimentonun nakliyesini zorlaştırdığı gibi betonun kimyasal yapısına da zarar vererek, dayanaklılığını olumsuz etkiliyor. İnşaat sektörü temsilcileri, betonun zarar görmemesi için transmiksere buz eklemekten, soğutulmuş su dolu depolarına, özel kaplama örtülerden, kimyasal karışımlı koruyucu spreylere kadar çeşitli yöntemleri kullanıyorlar.

/ ADANA

29.06.2007


 

Sıcaklar bunalttı, sucular sevindi

Hava sıcaklıklarının küresel ısınma sebebiyle mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, su satışlarının geçen yıllara oranla 2-3 kat artmasına sebep oldu.

BEYSU A.Ş. Genel Müdürü Faik Karadeniz, Konya’nın Beyşehir ilçesine bağlı Doğanbey beldesinde 2 bin 500 metrekare kapalı alana sahip fabrikalarında 73 işçiyle su üretimi yaptıklarını belirtti. Bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sebebiyle ilk kez gelen talebe yetişmekte zorlandıklarını ifade eden Karadeniz, ‘’Bugüne kadar her yıl kış aylarında stok yapıyorduk. Ama bu yıl talep patlaması nedeniyle stok da yapamadık. Tam kapasiteyle çalışıyoruz, ama talebe yetişemiyoruz’’ dedi.

/ KONYA

29.06.2007


 

Karpuzlar çatladı, üretici zararda

Türkiye’nin karpuz üretim merkezlerinden Çukurova’da, aşırı sıcaklar ve poyraz sebebiyle tarladaki karpuzların yüzde 25’i zarar gördü.

Hissedilen sıcaklığın zaman zaman 40 dereceyi aştığı yörede, tarlalarda ekili karpuzların çoğu sararırken, gövdelerinde ise çatlaklar oluştu.

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, Çukurova’da bu yıl yaklaşık 150 bin dekar alanda karpuz ekimi yapıldığını, ilk günler üreticinin yüzünü güldüren hasadın, aşırı sıcakların bastırması, dengesiz iklim şartları sebebiyle hasadı Haziran sonu, Temmuz ortalarına bırakan üreticiyi zarara uğrattığını ifade etti.

/ ADANA

29.06.2007


 

Susuzluk uyarısı

İzmir’in Ödemiş ilçesi Tarım Müdür Vekili Hürriyet Demirhan, Türkiye’nin tarım politikasını ve sulama tekniklerini değiştirmemesi durumunda, iklim değişikliğinin de etkisiyle susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğini bildirdi.

Demirhan, ilçede yapılan ‘’Sulamada alınacak tedbirler, kuraklık ve Ödemiş ovasına gelecekteki etkileri’’ konulu seminer ile yurttaşları bilgilendirdiklerini belirtti. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin ‘’kuraklık raporu’’nda, Dünyanın en verimli ovaları arasında sayılan ‘’Küçük Menderes havzasında tedbir alınmazsa, 10 yıl sonra çölleşme başlayacağının’’ ifade edildiğini kaydeden Demirhan, küresel ısınma sonucu su kaynaklarının giderek yok olması sebebiyle artık çeşitli sulama yöntemlerinin avantaj ve dezavantajları, sulama zamanı ve kullanılacak su miktarının tesbit edilmesinin zorunluluk haline geldiğini söyledi.

/ ÖDEMİŞ

29.06.2007


 

İktidar değil, çiftçi mağdur

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2002-2006 döneminde temel ürünlerdeki ortalama fiyat artışının yüzde 48, girdilerdeki fiyat artışının ise yüzde 96 olduğunu öne sürerek, ‘’bunun anlamı söz konusu dönemde girdi satın alma gücü ortalama yüzde 50 oranında gerilemiştir’’ dedi.

Şemsi Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: ‘’ Çiftçimiz sadece mazotta 4,2 milyar YTL vergi ödemektedir. Çiftçinin kullanacağı mazotun ÖTV’den muaf olması, mazotun yüzde 37 desteklenmesi alamına gelmektedir. Bu destek Fransız çiftçisinin aldığı yüzde 40 mazot desteğinin altındadır.ÖTV ve KDV muaf olması durumunda de çiftçi yüzde 52 desteklenmiş olacaktır. Önümüzdeki dönemde kurulacak hükümetimizden en önemli beklentimiz tarımdaki girdi maliyetlerinin mutlaka düşürülmesidir.’’

/ ANKARA

29.06.2007


 

Çiftçi, yeni traktörünü eskisiyle değiştiriyor

Konya’da yaşanan kuraklık ve sulama sorunu nedeniyle özellikle hububat ekili tarlasından yeterli verimi elde edemeyen çiftçi, yeni traktörlerini eski model traktörle değiştirip, kalan parayla borçlarını ödeme yoluna gidiyor.

Türkiye’nin dört bir yanından alıcı ve satıcıların buluştuğu Konya Traktör Pazarı’nda yeni ve ikinci el traktör satışı yapan Mustafa Zeki Altıntaş, genelde hububat tarımı yapan çiftçilerin bu yıl yaşanan kuraklık dolayısıyla tarlasında umduğunu bulamadığı için zor duruma düştüğünü söyledi.

/ KONYA

29.06.2007


 

IMF yine “asgari ücret yüksek” dedi

IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp, Türkiye’de asgari ücret ve kıdem tazminatının çok yüksek olduğunu söyledi.

Bredenkamp, “Kıdem tazminatı yeni personel almak konusunda adeta bir vergi gibi. Yüksek SSK primleri nedeniyle Türkiye’deki brüt ücretler de OECD ülkeleri içindeki en yüksek seviyelerde. İşgücü piyasasındaki vergi oranları düşürülmeli” dedi.

Bredenkamp, TÜSİAD ve Konrad Adenauer Stiftung tarafından ortaklaşa düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye’de bir an önce vergi ve sosyal güvenlik reformlarının hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Herşeyden önce işletmelere düşük vergi oranları sağlanması gerektiğine işaret eden Bredenkamp, harcama disiplininin sağlanmasının ve kontrolden çıkmış vergi oranlarının düzeltilmesinin önemine değindi.

İstihdam üzerindeki gelir vergisi ve sosyal güvenlik primlerinde, kriz dönemlerinden kalma bir yükseklik bulunduğuna dikkat çeken Bredenkamp, “Mayıs 2006’daki Sosyal Güvenlik Reformu bu sorunları giderebilirdi ancak Anayasa Mahkemesi’nin kararına takıldı. Bundan sonra, Anayasa Mahkemesi’nin işaret ettiği gerekli düzenlemelerin yapılması ve reformun bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Bredenkamp, Türkiye’nin kıdem tazminatı, asgari ücret ve brüt ücret gibi alanlarda en yüksek rakamlara sahip OECD ülkelerinden biri olduğunu hatırlatarak, “Kıdem tazminatı yeni personel almak konusunda adeta bir vergi gibi. Yüksek SSK primleri nedeniyle Türkiye’deki brüt ücretler de OECD ülkeleri içindeki en yüksek seviyelerde. İşgücü piyasasındaki vergi oranları düşürülmeli” dedi.

/ İSTANBUL

29.06.2007


 

Vergi borçluları teşhir edilecek

Maliye Bakanlığı, 2006 yılı sonunda vadesi geçtiği halde 30 Haziran’a kadar ödenmeyen 125 bin YTL ve üzerindeki vergi borçlarını, 16 Temmuz-16 Ağustos tarihleri arasında ilan edecek.

Resmî Gazete’de yayınlanan tebliğe göre ilan işleminde, 31 Aralık 2006 tarihi itibarıyla vadesi geçtiği halde 30 Haziran 2007 tarihine kadar ödenmemiş bulunan vergi ve cezalar ile 1 Haziran 2006-31 Mayıs 2007 tarihleri arasında kesinleşen tarhiyatlar dikkate alınacak.

/ ANKARA

29.06.2007


 

Mortgage’da “damga vergisi” muafiyeti

Konut finansmanı amacıyla doğrudan tüketiciye kredi kullandıran ya da finansal kiralama yapan bankalar ile BDDK tarafından konut finansmanı faaliyetinde bulunması uygun görülen finansal kiralama ve finansman şirketlerinin, konut finansmanı işlemlerine ilişkin düzenlediği kâğıtlar, damga vergisinden istisna olacak.

Maliye Bakanlığı’nın bugünkü Resmî Gazete’de yayınlanan tebliğe göre istisna kapsamına, bu kuruluşların ipotekli sermaye piyasası araçları, varlık teminatlı menkul değerler ve varlık finansmanı fonlarını temsilen menkul kıymet ihracı ve bu ihraca konu teminatlarla ilgili düzenledikleri kâğıtlar da girecek.

/ ANKARA

29.06.2007


 

Hava-İş’ten grev kararı

Hava-İş Sendikası, THY Anonim Ortaklığı ve THY Teknik AŞ’de görevli 11 bin 300 çalışan adına yürüttüğü toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin grev aşamasına geldiğini açıkladı.

Resmî arabulucu sürecinin sona erdiği, özellikle ücret ve ücrete ilişkin haklar, sosyal yardımlarla ilgili maddeler üzerinde uzlaşmanın sağlanamadığı bildirildi. Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş), “THY Anonim Ortaklığı ve THY Teknik A.Ş’de neden grev aşamasına gelindiği” yönünde gazetelere ilân verdi. İlanda, bu durumun başlıca sorumlusunun THY A.O ve THY Teknik A.Ş olduğu savunuldu.

/ ANKARA

29.06.2007


 

Kömür fiyatları düştü

Kış aylarında fiyatı 280 dolara kadar tırmanan kömürün tonu çöl sıcaklarının yaşandığı bugünlerde 240-250 dolar arasında satılıyor.

Konya’da kurulu bir firmanın sahibi Mehmet Suludere, çöl sıcaklarının yaşandığı bugünlerde bile birçok kişinin gelecek kışın hazırlıklarına başladığını söyledi. Geçen yıl yaz aylarında kömürün tonunun 200 dolara satıldığını ifade eden Suludere, kış aylarında ise uluslar arası piyasaların da etkisiyle fiyatın 280 dolara kadar tırmandığını şu anda ise kömürün tonunun 240-250 dolar arasında değiştiğini belirtti.

/ KONYA

29.06.2007


 

Esnaf gurbetçiyi bekliyor

Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Süleyman Baydilli, gurbetçisi bol olan Aksaray’da esnafın, oy kullanmak için bu yıl yoğun şekilde gelmesi beklenen gurbetçilerin işlerini artıracağını düşündüğünü söyledi.

Baydilli, Teşvik Yasası kapsamındaki Aksaray’da fabrikaların kurulmasıyla yeni istihdam alanlarının açıldığını, ancak genel ekonomik durgunluğun piyasa üzerindeki etkilerinin hissedilmeye devam ettiğini belirtti. Aksaray’ın aynı zamanda, yurt dışına en çok göç veren illerden biri olduğuna işaret eden Baydilli, ‘’Kent esnafı, piyasadaki durgunluğun çıkış noktası olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da yazın memlekete izine gelen gurbetçileri görüyor. Umarız gelişmeler bu yönde olur ve zor günler geçiren esnafımızın, seçim nedeniyle de olsa yüzü biraz olsun güler.’’’’ dedi.

/ AKSARAY

29.06.2007


 

Yerköy de, seramikle kalkınacak

Kale Grubu Başkanı ve Kurucu Murahhas Azası Dr. H. İbrahim Bodur, “Çan ilçesinin olduğu gibi Yerköy’ün de süratle sanayileşerek, kısa zamanda kalkınacağına inanıyorum” dedi.

Kaleseramik Çanakkale Kalebodur Seramik Sanayi Anonim Şirketi ile Kalekim Kimyevi Maddeler Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin, Orta Anadolu Yerköy Tesislerinin açılışını Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile birlikte gerçektleştiren Dr. H. İbrahim Bodur tesisin açılında yaptığı konuşmada, 562 bin metrekareden oluşan bu bölgenin bir yıllık uğraşılardan sonra 17 Mayıs 2007 tarihinde Özel Organize Sanayi Bölgesi olarak onaylandığını belirtti. Bodur konuşmasına şöyle devam etti: “Bu müsbet netice ile Çan ilçesinin olduğu gibi Yerköy’ün de süratle sanayileşerek, kısa zamanda kalkınacağına inanıyorum. Bu teşebbüse de öncülük ettiğimiz için mutluyuz. Bundan 50 yıl önce, Anadolu’nun batısında, hiçbir altyapısı ve imkanı olmayan, o gün 900 bugün 36 bin nüfuslu Çanakkale-Çan ilçesinde kurduğumuz kuruluşlar, ülkemizin önde gelen kuruluşları arasında yer almaktadır. O günden bu güne aynı görüşe ve prensibe sadık olarak, Anadolu’nun tam orta bölgesi olan Yozgat-Yerköy’e gelmiş olmamız, bizim için ayrı bir mutluluk olmuştur.’

Asgarî ve başlangıç kapasitesi günlük 12 bin metrekare seramik üretimi olan mevcut tesislerin, altyapı ve ön hazırlık tesislerine önemli ilave yatırım yapmadan, seramik üretimini 4 kat, Kalekim tesislerinin de kapasitesini asgarî bir kat daha artırmak mümkün olacak.

36 bin metrekaresi kapalı, 20 bin metrekaresi açık olmak üzere toplam 562 bin metrekarelik alanda kurulan Kaleseramik ve Kalekim Yerköy Orta Anadolu Tesisleri 50 milyon dolara mal oldu. Fabrikada 170 kişiyede iş imkanı sağlandı.

Mustafa GÖKMEN / YOZGAT/YERKÖY

29.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004